Om de afaceri arestat în Israel, pentru o fraudă în Galaţi

Om de afaceri arestat în Israel, pentru o fraudă în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Shlomo Wald, unul dintre acţionarii Pacifica Holdings, firmă din Israel care dezvoltă proiecte imobiliare în România, a fost arestat de autorităţile israeliene fiind suspectat de fraudă în cazul achiziţiei unor terenuri din Galaţi şi încălcarea legislaţiei pieţei de capital.

El a fost arestat de autorităţile israeliene în urma unor suspiciuni de fraudă în cazul achiziţiei a două terenuri din Galaţi şi pentru că a ascuns numărul adevărat de acţiuni pe care le deţine la Pacifica atât faţă de autorităţi, cât şi faţă de ceilalţi investitori, potrivit publicaţiei israeliene Haaretz. Wald a fost eliberat, ulterior, pe cauţiune, şi urmeazã sã fie judecat.

Firma israeliană a cumpărat în 2007 de la compania Omega două terenuri în oraşul Galaţi pe care dezvoltă, în prezent, proiecte imobiliare. În acest caz, în contractul de achiziţie Wald a precizat suma de 10 milioane euro, însă autorităţile israeline suspectează că Pacifica a plătit în realitate către Omega doar 5,25 milioane dolari pentru cumpărarea loturilor.

Aparent, sumele au fost tranferate direct către Omega, fără garanţii. În plus, unul dintre terenuri nu era înregistrat pe numele vânzătorului. Totodată, după efectuarea transferului de bani, terenurile nu a fost înregistrate nici pe numele Pacifica.

Tranzacţia de achiziţie a lotului neînregistrat pe numele Omega nu a fost finalizată nici până în prezent, notează Haaretz. Foştii proprietari ai terenului sunt decedaţi, iar moştenitorii nu au obţinut încă titlul de proprietari.

Prin urmare, compania israeliană nu are drepturi legale asupra acestui teren şi nici controlul sumelor transferate către Omega.

În plus, autorităţile se tem că Wald a încasat o parte din banii pe care Omega i-a primit de la Pacifica, prezentând garanţii false. De altfel, detaliile activităţilor omului de afaceri şi cele referitoare la achiziţia terenurilor din Galaţi au fost ascunse faţă de consiliul director şi acţionarii companiei israeliene.

Wald este suspectat, de asemenea, că a ascuns structura şi valoarea acţionariatului său la Pacifica. Principalii acţionari ai companiei în perioada 2007-2008 au fost Wald şi o firmă din Cipru, Nat East Holdings.

Pacifica a declarat autorităţilor că acţionarii majoritari ai companiei cipriote sunt Reuven Dellal şi Aryeh Cohen, iar că Nat East Holdings deţine 72 milioane din acţiunile dezvoltatorului israelian. Însă Wald este principalul acţionar al firmei din Cipru, situaţie ascunsă faţă de autorităţile din Israel şi investitori. Astfel, din investigaţiile oficiale reiese că Wald deţine 40 milioane de titluri din pachetul de acţiuni Pacifica controlate de Nat, număr mai mare decât participaţia directă, de 21 milioane acţiuni.

Din această ecuaţie, autorităţile au tras concluzia că el controla în acea perioadă 24% din titlurile Pacifica, şi nu 8,35%, aşa cum declarase autorităţilor.

(Mediafax)

*    *     *

Pe urmele lui Shlomo

Informaţia apărută pe canalele de ştiri cu privire la arestarea omului de afaceri Shlomo Wald, deoarece se suspectează că acesta a făcut ilegalităţi la tranzacţionarea unor terenuri din Galaţi, ne-a captat atenţia. Aşa că am făcut nişte „săpături”.

Primul lucru interesant este că firma Omega, despre care se afirmă că ar fi partenera de afaceri a israelianului, este o entitate destul de abstractă.

Potrivit datelor oficale, în judeţul Galaţi funcţionează patru firme care au cuvântul „Omega” în nume. Una dintre ele (Omega One Services SRL) este la Tudor Vladimirescu şi se îndeletniceşte cu coafura tinerelor din sat, nicidecum cu tranzacţii imobiliare.

Celelalte trei sunt în Galaţi şi, chiar dacă au tangenţă cu afacerile imobiliare (în sensul că vând materiale de construcţie), nu au legătură cu israelianul şi nu au vândut niciodată terenuri.

„Pe criza asta ar fi fost bine să vindem de 10 milioane de euro”, ne-a declarat Gabrila Popleşanu, administratorul Omega Construct SRL.

Precizăm că celelalte „omegi” fac parte din acelaşi grup de firme.

Am cercetat lucrurile şi mai departe. În acest sens, am discutat cu singura firmă din Bucureşti care poartă în nume particula „Omega” (se cheamă Omega Properties), care ne-a retezat elanul, sec: „Nu am vândut niciodată un teren la Galaţi”.

De la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi am aflat, de asemenea, că nu a fost înregistrată nicio tranzacţie de terenuri între o companie Omega şi Pacific Holdings (aşa se numeşte firma israelianului arestat). O serie de surse din zona tranzacţiilor imobiliare au infirmat de asemenea o tranzacţie de asemenea proporţii.

În aceste condiţii, tare ne e să nu păţim ca Ivan de la Radio Erevan cu Volga lui. Care nu era Volgă era bicicletă. Şi nu i s-a dat i s-a luat.

În aceste condiţii, nu putem concluziona decât că ori ştirea preluată de la mass-media israeliană conţine nişte erori, fie că Shlomo Wald a păcălit pe toată lumea.

Citit 1846 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.