Deputaţii, inclusiv din PDL, au respins OUG a Guvernului Boc privind micşorarea punctului de pensie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Plenul Camerei a respins, marţi, Ordonanţa de urgenţă, emisă în 2008, prin care Guvernul Boc micşorează punctul de pensie de la 761,85 lei la 697,5 lei, proiectul înregistrând doar 62 voturi favorabile, 148 împotrivă şi 4 abţineri.

Împotriva actului normativ au votat 71 deputaţi democrat-liberali, 47 social-democraţi, 25 liberali, un udemerist şi 4 deputaţi ai minorităţilor. Camera Deputaţilor este cameră decizională.

Democrat-liberalul Mircea Toader a declarat, pentru NewsIn, că PDL a votat împotriva proiectului de adoptare a Ordonanţei pentru că acesta ar fi conţinut un amendament al PNL, ce prevedea revenirea la valoarea de 761,85 lei a punctului de pensie.

Amendamentul PNL, care prevedea o majorare a punctului de pensie la 45%, adică 761,85 de lei, a fost respins în şedinţa de luni a Camerei Deputaţilor, moment în care a stârnit discuţii referitoare la apartenenţa proiectelor de lege care-i vizează pe pensionari. Astfel, deputatul PNL, Victor Paul Dobre, a susţinut luni un amendament respins în Comisia de muncă, prin care se solicita ca la articolul 6 aliniatul 1 din OUG să se prevadă că „începând cu data de 1 ianuarie 2009 valoarea punctului de pensie, reglementat de legea 19/2000 privind sistemul public de pensii, este de 761,85 lei pentru anul 2009". Amendamentul a picat la a treia supunere succesivă la vot cu 50 de voturi pentru, 49 de voturi împotrivă şi 4 abţineri. Dacă din partea PNL şi UDMR au votat toţi deputaţii "pentru", din partea PSD au fost 20 de deputaţi "pentru" şi 12 "împotrivă". 34 de voturi împotrivă ale PDL şi 3 ale deputaţilor minorităţilor au determinat respingerea amendamentului.

În timpul şedinţei, reprezentanţii PSD, PNL şi UDMR şi-au disputat apartenenţa proiectelor care privesc pensionarii, dar şi procedura de urmat, deoarece amendamentul căzuse iniţial de două ori. "În timp ce PSD creştea punctul de pensie şi făcea o lege prin care să le dea pensionarilor şansa de a trăi bine, în campania electorală, şeful lor( al liberalilor, Călin Popescu Tăriceanu, n.r.) a cheltuit 1,5 milioane de euro, trimiţând vineri după-amiaza prin Poşta Română, care aparţinea tot PNL, o scrisoare fiecărui pensionar utilizând o bază de date a statului român, spunându-le că dânsul le-a crescut pensia", a spus secretarul Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea.

Totodată, viceliderul grupului PSD, Aura Vasile a susţinut că "nu PNL e iniţiatorul măririi punctului de pensie", deoarece ar fi fost de fapt „e o iniţiativă a PSD”, liberalii fiind "bătuţi la vot" în Parlament şi obligaţi să o pună în practică.

Din partea PNL, deputatul Cristina Pocora a spus că "trecutul trebuie lăsat în urmă". "Ne-am bucurat cu toţii să mergem şi să le spunem pensionarilor că punctul de pensie va fi 45% şi că vor lua o pensie de 761,5 lei. Haideţi să fim corecţi şi să îndreptăm acest lucru. Din păcate, în 2009 Ministerul Muncii nu a avut şansa să-l aibă drept ministru pe doamna Udrea care s-a dovedit singura capabilă să obţină un buget foarte mare, pentru că dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, pensionarii ar fi beneficiat de sume foarte mari anul acesta", a spus Pocora.

Citit 629 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.