Palatul Gheorghiu, împrejmuit pentru SIGURANŢA trecătorilor. PIETONII, obligaţi să meargă PRINTRE MAŞINI
Foto: Foto: Florin Răvdan

Palatul Gheorghiu, împrejmuit pentru SIGURANŢA trecătorilor. PIETONII, obligaţi să meargă PRINTRE MAŞINI
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Palatul Simion Gheorghiu, de pe strada Domnească, este una dintre cele mai impunătoare clădiri vechi din Galaţi. Dacă, pe vremuri, la parterul său erau foarte multe spaţii comerciale, iar clădirea era o bijuterie a epocii, la momentul actual este o ruină care de-abia se mai ţine în picioare.

Pentru că imobilul este încă în dispută juridică (între Primăria Galaţi şi doi pretinşi proprietari, care nu se recunosc unii pe alţii), oficialităţile locale nu pot face nimic pentru a-l consolida şi proteja, deşi este monument de patrimoniu. Ca soluţie provizorie, până când se va şti cui i se cuvine, totuşi, palatul Gheorghiu, municipalitatea a decis să ia măsuri pentru ca măcar siguranţa trecătorilor să fie rezolvată. "Palatul Gheorghiu este în litigiu, ceea ce înseamnă că nu putem folosi bani publici pentru consolidare. După ce se va pronunţa instanţa cu privire la dreptul de proprietate asupra imobilului, vom şti dacă e sau nu responsabilitatea noastră să-l consolidăm. Pentru că această clădire se află într-o stare avansată de degradare, primăria a luat măsuri de protejare a celor care trec prin zonă. Momentan, nu se pot face alte intervenţii”, ne-a transmis Emanuela Turcu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galaţi.

Cel mai greu le este, momentan, chiar pietonilor, care se văd nevoiţi să circule pe carosabil, printre maşini, sau să meargă înapoi circa o sută de metri, până la cea mai apropiată trecere de pietoni.

Până la soluţionarea litigiului, clădirea continuă să fie sălaş pentru câteva persoane fără adăpost, dar şi groapa de gunoi a multor gălăţeni fără cei şapte ani de-acasă. Imobilul este marcat cu bulină roşie de risc major de prăbuşire în caz de cutremur şi numai un miracol a făcut ca el să rămână în picioare după seria de seisme care s-au făcut simţite la Galaţi în ultimele luni.

Citit 2732 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Februarie 2015 14:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.