METODA "ACCIDENTUL" face noi victime. Vezi cum a fost PĂCĂLITĂ o gălăţeancă

METODA "ACCIDENTUL" face noi victime. Vezi cum a  fost PĂCĂLITĂ o gălăţeancă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu mai puţin de 21 de înşelăciuni s-au înregistrat de la începutul anului 2015

Metoda „Accidentul” a făcut noi victime la Galaţi. De data aceasta, prejudiciul calculat de poliţiştii gălăţeni este uriaş. Oamenii legii au reuşit să probeze şase infracţiuni de acest gen săvârşite de un grup infracţional din care făceau parte şi persoane încarcerate în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, prejudiciul ridicându-se la 40.000 de lei.

Dosarul a fost început în luna ianuarie, după ce gălăţeanca Mariana Zlatan a depus o plângere că a fost păcălită. "Am fost sunată într-o dimineaţă pe telefonul fix de un individ care mi-a spus că este de la poliţie. Mi-a spus că soţul meu a avut un accident. Punea întrebări ca şi cum ar fi dorit să îşi confirme informaţiile, dar de fapt nu făcea decât să obţină acele informaţii de la mine. M-am panicat. Sunt însărcinată şi nu mă gândeam decât la faptul că o să rămân singură să-mi cresc copii, mai ales că mi-au descris o situaţie sumbră. Mi-a dat la telefon şi o femeie, care mi-a spus că este doctoriţă, iar acesta mi-a dat de înţeles că soţul meu va scăpa doar printr-o minune. Mi-au spus că soţul meu a fost transportat la Bucureşti şi că este nevoie de bani pentru un dispozitiv la coloană", povesteşte Mariana Zlatan.

Cartelele pre-pray, semnalul de alarmă

Individul de la capătul firului i-a spus femeii că trebui să trimită de urgenţă 16.000 de lei, iar când a realizat că Mariana Zlatan nu dispune de aceşti bani a schimbat foaia. "M-a întrebat de ce sumă dispun. M-am gândit doar la cei 3.000 de lei pe care îi aveam pe card. M-am gândit că apoi mă voi împrumuta de restul de bani", a completat gălăţeanca.

Specializaţi în această metodă de înşelăciune, indivizii au ţinut-o pe femeie tot timpul în telefon astfel încât aceasta să nu poată lua legătura cu altcineva. Mariana Zlatan a trimis prin Western Union suma de 2.500 de lei şi apoi i-a explicat "poliţistului" că nu poate trimite restul de bani în acea zi. "Mai voiau încă 5.000 de lei în ziua respectivă. Apoi mi-au spus că dacă nu fac rost de bani pot să încarc nişte cartele pre-pay: abia în acel moment mi-am dat seama că am fost păcălită", explică victima, care ulterior a aflat că banii i-a trimis pe numele unei femei din Arad.

Mariana Zlatan a stat în telefon cu cei care o jecmăneau de bani aproximativ două ore şi jumătate. În tot acest timp, fiica ei, în vârstă de 15 ani, şi-a sunat cunoştinţele pentru a le informa despre tragedie. Una dintre persoanele anunţate a avut inspiraţia să-l sune pe soţul femeii. Astfel, acesta a aflat că soţia sa a căzut victima unui grup infracţional şi a mers de urgenţă acasă.

Emoţiile femeii au luat sfârşit abia în momentul în care a reuşit să vorbească şi ea cu soţul. "Ne-am dus iniţial la bancă pentru a vedea dacă putem opri tranzacţia, dar era prea târziu. Apoi am mers la poliţie şi am anunţat cazul", a conchis Mariana Zlatan, care îi sfătuieşte  pe toţi gălăţenii să verifice întotdeauna informaţiile de acest gen pentru a nu păţi la fel.

Anchetă complexă, prejudiciu enorm

Poliţiştii gălăţeni au demarat imediat o anchetă pentru identificarea celor care au pus la cale înşelăciunea. După ce au strâns suficiente dovezi, oamenii legii au făcut şi patru percheziţii, dintre care două în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi. "Activitatea infracţională se desfăşoară pe două paliere. Pe de o parte sunt persoanele încarcerate care pun la cale înşelăciunea, iar pe de cealaltă parte sunt cei care se duc să ridice banii de la victime. Am reuşit să probăm şase dosare, cu un prejudiciu de aproximativ 40.000 de lei", ne-a explicat Viorel Buric, ofiţer în cadrul Biroului de Investigaţii Criminale (BIC).

Poliţiştii au reţinut pe bază de ordonanţă şi una dintre persoanele implicate în aceste cauze. Este vorba despre Florin Palade, de 28 de ani, unul dintre indivizii care mergea să ridice banii de la persoanele vătămate. Acesta este suspectat că ar fi implicat şi în alte dosare de acest gen, prejudiciul total cauzat fiind de aproximativ 100.000 de lei.

"Am efectuat o percheziţie în penitenciarul Galaţi şi una în penitenciarul Iaşi, deoarece una dintre persoanele implicate a fost transferată acolo, şi două percheziţii domiciliare", a completat ofiţerul BIC.

Oamenii legii au ridicat din penitenciar mai multe dispozitive ilegale de încărcare a telefoanelor mobile, un telefon mobil, care era ascuns într-o cutie camuflată într-o ţeavă de scurgere, iar de la domiciliile suspecţilor au fost ridicate mai multe sume de bani (600 de euro, 1.100 de dolari şi 3.000 de lei).

Acestea nu sunt însă singurele cazuri de acest gen de la Galaţi. Poliţiştii susţin că de la începutul anului şi până în prezent au fost înregistrate 21 de astfel de cauze.

Deşi a fost implicat în mai multe cazuri de înşelăciune, Florin Palade va fi cercetat sub control judiciar. Oamenii legii continuă cercetările în toate cauzele înregistrate.

Citeşte şi: O gălăţeancă a fost ŢEPUITĂ prin metoda "ACCIDENTUL". Escrocii, PRINŞI între două încasări

Citit 4508 ori Ultima modificare Vineri, 13 Martie 2015 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.