"Cum scoatem Galaţiul din iarnă" - CURĂŢENIA de primăvară poate provoca DEZASTRE
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

"Cum scoatem Galaţiul din iarnă" - CURĂŢENIA de primăvară poate provoca DEZASTRE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii, ca mai toţi românii de altfel, încep, o dată cu venirea sezonului cald, şi curăţenia în case şi prin gospodării. Primenirea de primăvară poate provoca însă dezastre dacă nu sunt respectate câteva reguli simple. Tocmai din acest motiv, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi atrage atenţia că acum se produc cele mai multe incendii, care, din păcate, se înmulţesc de la an la an. 

„Sunt mulţi cei care se grăbesc să-şi igienizeze curţile dând foc resturilor vegetale din gospodării, fără a respecta distanţele minime de siguranţă faţă de construcţiile existente. Astfel, se pot crea condiţiile favorabile propagării incendiilor. Lăsând focul deschis nesupravegheat, se pot genera mari pierderi materiale şi de vieţi omeneşti atât în propria locuinţă cât şi în locuinţele învecinate”, avertizează maiorul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Tocmai de aceea, pompierii avertizează că igienizarea solelor şi tarlalelor de către agricultori prin incendiere poate constitui un real pericol de propagare a focului la vecinătăţi: case de locuit, locuinţe de vacanţă, adăposturi pentru animale, etc. O astfel de situaţie a fost săptămâna trecută la Smârdan, când  mai multe locuinţe au fost în pericol din cauză că a fost incendiat stuful de la Balta Mălina.

Pentru a se evita situaţiile dramatice de acest fel, pompierii gălăţeni oferă câteva sfaturi pentru o curăţenie de primăvară în siguranţă.

„Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 de metri faţă de locurile cu pericol de explozie, respectiv 10 metri faţă de materialele sau substanţele combustibile”, explică purtătorul de cuvânt al ISU.

Atenţie la grătarele în aer liber

Este cunoscut faptul că atunci când este cald afară, gălăţenii fac grătar la iarbă verde sau îşi improvizează bucătării în aer liber. Tocmai de aceea, sobele şi coşurile de evacuare a fumului de la bucătăriile de vară trebuie verificate înainte de folosire, iar grătarul nu trebuie făcut decât în zone amenajate. După ce au terminat de gătit, cetăţenii trebuie să stingă jarul cu apă şi să acopere cenuşa cu pământ. Aceste reguli trebuie respectate atât în oraş, cât şi în localităţile din judeţ, acolo unde casele sunt foarte aproape unele de altele.

În timp ce o parte din pompierii gălăţeni se chinuiau să stingă incendiul izbucnit miercuri pe Balta Mălina, un alt incendiu la vegetaţie uscată a fost lichidat de angajaţii ISU, după patru ore de muncă, în satul Călmăţui, comuna Griviţa.

„În perioada 11 – 17 martie 2015, media incendiilor la vegetaţie uscată datorate utilizării focului deschis lăsat nesupravegheat pe timp de vânt, a fost de unul pe zi”, atrage atenţia maiorul Eugen Chiriţă. Aşadar curăţenia de primăvară trebuie făcută cu mare atenţie pentru a fi evitate tragediile. 

Citit 1126 ori Ultima modificare Duminică, 22 Martie 2015 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.