Ziua internaţională pentru prevenirea torturii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În fiecare an, pe 26 iunie, guvernele, societatea civilă, opinia publică, mass-media sunt chemate să întreprindă acţiuni menite să condamne actele de tortură ca făcând parte dintr-o pagină întunecată a istoriei umanităţii.

Ziua internaţională pentru prevenirea torturii se sărbătoreşte din 1987, când Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat „Convenţia Împotriva Torturii şi altor Tratamente Inumane şi Degradante sau Pedepse”, convenţia fiind ratificată în prezent de 141 state membre O.N.U., printre care şi România.

Din cele şase documente adoptate în referire la Drepturile Omului, această convenţie este cea mai putin ratificată de către statele membre ale O.N.U.

Conform prevederilor convenţiei, statele semnatare au acceptat interzicerea absolută a torturii, responsabilitatea de a-i aduce în faţa justiţiei şi de a-i pedepsi pe torţionarii, responsabilitatea de a asigura dreptul victimelor torturii la reparaţie, inclusiv la reabilitare complexă precum şi responsabilitatea de a instrui şi educa personalul din grupul de risc care ar putea comite acte de tortură.

Sperăm ca prevederile acestei convenţii să fie aplicate cât mai bine şi în ţara noastră.

Citit 641 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.