Arestați și cercetați pentru infracțiuni informatice. Au clonat paginile mai multor bănci (FOTO și VIDEO)

Arestați și cercetați pentru infracțiuni informatice. Au clonat paginile mai multor bănci (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Galați, împreună cu cei de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Galați și procurorii D.I.I.C.O.T. din cadrul  Serviciul Teritorial Galați, au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată, acces ilegal la un sistem informatic și fals informatic.

Astfel, la data de 24 august, oamenii legii au  efectuat 36 de percheziții domiciliare, după cum urmează: în municipiul București (15), comuna Frumușani, județul Călărași (7), comuna Găneasa (7), orașul Popești-Leordeni (1), orașul Voluntari (1), orașul Pantelimon (1), comuna 1 Decembrie, județul Ilfov (1), municipiul Timișoara(1), municipiul Galați (1) și comuna Pâncești, județul Bacău (1). Din cercetări a reieșit că, din luna octombrie 2022 până în prezent, persoanele bănuite ar fi creat pagini frauduloase, prin care ar fi copiat identitatea vizuală a mai multe sucursale bancare care operează pe piața românească. Aceste pagini ar fi fost promovate prin intermediul unui motor de căutare foarte cunoscut și folosit de utilizatori. 

În momentul în care victimele au intenționat să-și acceseze conturile de internet banking, primul rezultat în motorul de căutare a fost chiar pagina frauduloasă, pe care au accesat-o, fiind convinse că se loghează pe pagina oficială a băncii unde au cont. Astfel, cei bănuiți ar fi accesat conturile bancare ale persoanelor vătămate și ar fi efectuat tranzacții financiare în conturi deschise în acest scop la alte bănci, care erau controlate de aceștia.

O mare parte din sumele transferate au fost retrase în numerar de la bancomate din București și Timișoara. Până în prezent, sunt 41 de persoane vătămate, din județele Galați, Călărași, Cluj, Arad, Sibiu, Constanța, Teleorman, Dolj, Dâmbovița, Iași, Covasna, Bacău, Prahova, Brașov, Maramureș, Satu Mare și din municipiul București, iar prejudiciul cauzat acestora  este de aproximativ 500.000 de euro.

„În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate droguri de mare risc, respectiv 40 de grame de cocaină, 650 de comprimate ecstasy, 16 grame de M.D.A, 56 de doze de L.S.D., dar și droguri de risc - 3 grame de cannabis. De asemenea, au fost ridicate mai multe unități de calcul tip laptop, carduri și documente bancare, telefoane mobile, ceasuri de lux, sume de bani în lei și în euro, precum și arme albe. La adresele respective, au fost identificate 41 de persoane, care au fost conduse în baza mandatelor de aducere la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Galați, în vederea audierii și continuării cercetărilor”, a explicat purtătorul de cuvânt la Inspectoratului Județean de Poliție Galați, inspector șef principal Ciprian Stoica.

În urma audierilor și administrării materialului probator, procurorii D.I.I.C.O.T.  Galați au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a 7 bărbați, cu vârste între 21 și 52 de ani, cu domiciliile în municipiul București, județele Ilfov și Călărași, urmând ca aceștia să fie prezentați în fața judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Galați, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile.

Pe 25 august, judecătorul  a dispus arestarea preventivă a celor 7 bărbați, pentru o perioadă de 30 de zile. De asemenea, pentru alți 16 bărbați, a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

„Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română și de Unitatea Teritorială de Analiză a Informațiilor Galați. Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Galați, Dâmbovița, Bacău, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, structurilor de combatere a criminalității organizate din Galați, București, Ilfov, Călărași și Timiș, jandarmilor din cadrul inspectoratelor de jandarmi județene Galați și Ilfov și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române. Cercetările vor fi continuate pentru stabilirea întregii activități infracționale ale persoanelor bănuite de comiterea acestor fapte, în vederea luării măsurilor legale care se impun și recuperării prejudiciului cauzat”, a mai spus purtătorul de cuvânt al IPJ Galați..

Media

Citit 3501 ori Ultima modificare Marți, 29 August 2023 11:30

1 comentariu

  • postat de Das
    Sâmbătă, 26 August 2023 12:36
    89.137.138.***
    Acum intelegeti de ce unii merg cu bmw sau mercedes si voi cu autobuzul fara aer conditionat la 40 grade?
    Multumim Politiei Romane pentru promptitudine si profesionalism ! Dupa cum vedeti indivizii se ocupau si cu vanzarea de droguri ! De asta avem multi soferi drogati pe sosele care ucid oameni
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.