"Dosarul Aviasan" merge din amânare în amânare, de mai bine de un an de zile
Foto: Foto: arhivă VL

"Dosarul Aviasan" merge din amânare în amânare, de mai bine de un an de zile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fostul deputat de Galaţi, Mihail Boldea, are proces la Curtea de Apel Braşov pe 29 octombrie. Aici, DNA l-a trimis în judecată în „dosarul Aviasan”, pentru infracţiuni de corupţie, dar şi spălare de bani. Din iunie 2014, când procesul a depăşit faza camerei preliminare, datorită vacanţei judecătoreşti, termenul a fost dat pentru luna septembrie, când avocaţii, aflaţi în concediu, au solicitat o amânare, iar pe 1 octombrie, a fost rândul inculpatului Roşca să ceară o amânare a judecăţii.

Prejudiciu de 22 de milioane de euro

Procurorii îi impută lui şi altor cinci inculpaţi că ar fi dat un tun imobiliar de circa 22 milioane de euro. Mai exact, arată cei din DNA Galaţi, au făcut dispărut din acte terenul fostei aerobaze a oraşului. Este vorba despre Aviasan, un teren de aproximativ 40 de hectare, aflat în administrarea Consiliului Local Vânători, care a trecut printr-o decizie judecătorească în proprietatea unei societăţi. Aceasta ar fi înstrăinat pământul câtorva persoane, care la rândul lor au început să vândă, rapid şi succesiv, scopul fiind, susţin procurorii, să ascundă ilegalitatea făcută, dar şi pe cei care au stat în spatele acestei afaceri. Dosarul, care are şi o disjungere, aflată încă în lucru la DNA, i-a găsit ca vinovaţi principali pe Mihail Boldea, Costache Roşca, fost şef al Parchetului de pe lângă Judecătorie, Mircea Marosy, Valentina Cojocaru, Matei Oprea, afacerişti, şi Ionel Mihăilă, omul care ar fi ţinut contabilitatea firmei ce a devenit proprietara celor circa 40 de hectare de teren.

Mită de două milioane de euro

În proces, care a devenit public după opt luni de la finalizarea anchetei DNA, la capitolul părţi vătămate s-au înscris: CL Vânători cu toţi cei 13 membrii ai săi din anii 2007 – 2008, primarul comunei, precum şi statul român prin Ministerul Finanţelor. DNA a susţinut în rechizitoriul său faptul că membrii CL Vânători au fost ameninţaţi de Costache Roşca şi obligaţi să renunţe la plângerile penale şi procesele civile. Roşca ar fi luat pentru asta o mită de două milioane de euro, susţin procurorii DNA. Odată cu renunţarea la procese, firma a reuşit să-şi intabuleze terenul în comuna Vânători şi a pornit vânzările succesive. Reamintim că Roşca a mai fost trimis în judecată tot pentru luare de mită şi fals în declaraţii. Curtea de Apel Constanţa, unde s-a judecat acest ultim dosar, l-a achitat pentru luare de mită şi l-a condamnat la opt luni cu suspendare pentru falsul în declaraţii.

CITEŞTE ŞI: Nume grele din Galaţi, anchetate de DNA în dosarul "Aviasan"

Citit 1238 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Octombrie 2014 23:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.