Informaţii notariale: Certificatul de moştenitor (II)

Informaţii notariale: Certificatul de moştenitor (II)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru cetăţenii străini sau apatrizi, care nu sunt decedaţi în România şi care au avut ultimul domiciliu/reşedinţa în străinătate, actul de deces emis de autorităţile străine competente poate fi luat în considerare la notariat numai după îndeplinirea procedurii supralegalizării sau apostilării, după caz. Fac excepţie de la regula apostilării/supralegalizării actele de deces emise de state cu care România are încheiate convenţii sau tratate bilaterale de recunoaştere a actelor de stare civilă.

Stabilirea componenţei patrimoniului

În vederea stabilirii componenţei patrimoniului succesoral, notarul public procedează, mai întâi, la lichidarea regimului matrimonial. Astfel, sunt corelate dispoziṭiile noului Cod civil incidente în materia regimului matrimonial (art. 329-372) cu cele incidente în materia certificatului de moştenitor. Drept urmare, în procesul de determinare a masei succesorale, notarul public trebuie să parcurgă, ca primă etapă, lichidarea regimului matrimonial.

Reluarea procedurii

Legea nr. 36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale prevede că în situaţii speciale, când, de exemplu, au fost omise bunuri din masa succesorală, notarul public poate relua procedura succesorală cu acordul tuturor moştenitorilor, în vederea completării încheierii finale, eliberând un certificat de moştenitor suplimentar.

Citeşte şi: INFORMAŢII NOTARIALE/ Certificatul de moştenitor

Citit 1312 ori Ultima modificare Luni, 17 Noiembrie 2014 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.