Informaţii notariale/ Partajul bunurilor comune în timpul comunităţii legale

Informaţii notariale/ Partajul bunurilor comune în timpul comunităţii legale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Codul civil admite posibilitatea împărţirii bunurilor comune în timpul căsătoriei.

Astfel, potrivit art. 358 C. Civ., în timpul regimului comunităţii, bunurile comune pot fi împărţite, în tot sau în parte, prin act încheiat în formă autentică notarială, în caz de bună învoială, ori pe cale judecătorească, în caz de neînţelegere. Prin urmare, în timpul căsătoriei se poate face un partaj amiabil al bunurilor comune, fără însă ca legea să mai condiţioneze admisibilitatea acţiunii de partaj de dovada unor motive temeinice.

Împărţeala are ca obiect partajul bunurilor comune dobândite de soţi în timpul căsătoriei, în întregime sau în parte, după cum prevede art. 358 alin. (1) C. civ.  Această împărţeală se face la valoarea reală din momentul efectuării partajului, care se materializează în valoarea de circulaţie şi care se stabileşte prin expertiză, iar nu la valoarea tehnică ce cuprinde preţul materialelor şi al muncii sau la valoarea de la data intrării bunului în comunitate.

Potrivit art. 358 alin. (2), la împărţirea bunurilor comune se aplică în mod corespunzător prevederile art. 357 alin. (2), în sensul că se determină mai întâi cota-parte ce revine fiecărui soţ, pe baza contribuţiei sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât şi la îndeplinirea obligaţiilor comune. Până la proba contrară, se prezumă că soţii au avut o contribuţie egală. Sub aspect procedural, împărţeala bunurilor comune în timpul căsătoriei se va face potrivit procedurii partajului judiciar, reglementată de Codul de procedură civilă, art. 979 şi urm.

Bunurile atribuite fiecărui soţ prin partaj devin bunuri proprii.

Bunurile comune care nu au fost împărţite îşi păstrează, firesc, acest caracter, după cum bunurile dobândite după partaj, în timpul căsătoriei, vor fi bunuri comune, dacă nu se încadrează în categoriile de bunuri proprii. Cu alte cuvinte, comunitatea legală nu încetează, ci rămâne în fiinţă atât timp cât va dura căsătoria. Alineatul (4) al art. 358 consacră expres soluţia potrivit căreia bunurile comune au fost împărţite în timpul căsătoriei. Prin urmare, bunurile care vor fi dobândite după partaj sunt supuse regimului comunităţii legale, devenind, după caz, bunuri comune sau bunuri proprii.

Partajul bunurilor comune în timpul căsătoriei produce efecte numai pentru viitor, fiind vorba de o comunitate organizată.

Citeşte şi: INFORMAŢII NOTARIALE/ Convenţia matrimonială

Citit 2035 ori Ultima modificare Luni, 26 Ianuarie 2015 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.