"Chiriaşii de lux" au mai adus o AMENDĂ Consiliului Judeţului, pentru o decizie neexecutată

"Chiriaşii de lux" au mai adus o AMENDĂ Consiliului Judeţului, pentru o decizie neexecutată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi a fost obligat de o instanţă din Vaslui să achite statului o altă amendă civilă în scandalul apartamentelor judecătorilor şi funcţionarilor publici din Galaţi. De data aceasta, CJ Galaţi este obligat să achite 365.000 de lei, amendă aferentă unui alt an în care nu a reuşit să aplice o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei. Perioada în discuţie este septembrie 2013 - septembrie 2014, iar noua amendă se adaugă altor amenzi civile, care au totalizat în anii trecuţi circa 1.100.000 de lei. Vorbim de bani care vor pleca din buzunarul nostru, din cauza apartamentelor pentru care există o decizie definitivă că trebuie vândute la preţ de deviz.

Decizia, care a stârnit numeroase controverse, bătea în cuie faptul că aproximativ 30 de apartamente, situate în centrul oraşului, trebuiau înstrăinate la preţuri derizorii, sumele fiind cuprinse între 152 de lei şi 17.000 de lei. În ciuda a trei instanţe care au spus că trebuie să facă acest lucru, CJ nu a dorit să le vândă pe nimic şi de aici a pornit o întreagă „aventură juridică”, încă nefinalizată.

S-au făcut acţiuni în instanţă prin care s-a contestat punerea în executare a deciziei de vânzare a caselor la preţuri mici. CJ a pierdut acest meci. S-a trecut apoi la o negociere cu părţile, s-au dat două hotărâri în Consiliul Judeţean, prin care se stabileau preţurile apartamentelor cât mai aproape de valoarea lor pe piaţă. O parte dintre chiriaşi au acceptat acest târg, plătind acum rate, dar alţi 25 au atacat hotărârile. CJ a pierdut şi această luptă, chiriaşii obţinând anularea hotărârilor în instanţă.

Odată epuizate aceste căi, chiriaşii au obligat CJ, tot în instanţă, să le încheie contracte de vânzare cumpărare. Procesul se desfăşoară la Judecătoria Constanţa, următorul termen fiind chiar astăzi, 10 martie.

Între timp, însă, chiriaşii s-au adresat instanţei cu solicitarea de a aplica o amendă civilă instituţiei publice gălăţene, care nu a pus încă în aplicare decizia judecătorească iniţială, de a le vinde apartamentele, rămasă definitivă în 2010. Aşa s-a ajuns ca acum CJ Galaţi, pe lângă cheltuielile generate de procesele care durează de şapte ani, să plătească şi amenzi care deja se duc spre 1.400.000 de lei.

Interesant este însă că Judecătoria Constanţa a decis în vara anului trecut să admită solicitarea CJ Galaţi. Instituţia a obţinut o expertiză pentru cele 25 de apartamente în care locuiesc cei ce vor să le achiziţioneze la preţ de deviz. "Actualizarea valorii lucrărilor executate de unitatea proprietară asupra apartamentelor în litigiu, de la momentul construirii acestora şi până în prezent, conform Sentinţei civile nr. 9676/16.12.2008 pronunţată de Judecătoria Galaţi în dosarul nr. 5545/233/2008", aşa sună principalul obiectiv al acestei expertize, care însă nu a ajuns nici acum pe masa judecătorilor din Constanţa.


CITEŞTE ŞI: CJ Galaţi mai pierde un proces cu propriii angajaţi/ Imputările emise de Bacalbaşa, suspendate de instanţă

Citit 1749 ori Ultima modificare Luni, 09 Martie 2015 16:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.