Reacţii la cald după anunţarea declanşării falimentului Apaterm!

Reacţii la cald după anunţarea declanşării falimentului Apaterm!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce, ieri, Tribunalul Galaţi a respins planul de reorganizare al Apaterm şi a schimbat administratorul judiciar cu un lichidator, semn clar al declanşării procedurii falimentului, reacţiile autorităţilor şi a celorlalte părţi direct implicate au început să apară.

Primăria, luată prin surprindere

La scurt timp după ce decizia magistraţilor a fost anunţată, autorităţile au devenit imposibil de contactat, refugiindu-se în analize şi şedinţe. Cei care ne-au răspuns, totuşi, la telefon ne-au dat asigurări că oraşul nu va tremura de frig, dar nimeni nu a putut da un răspuns clar dacă Apaterm, mai poate sau nu să distribuie agent termic şi să continue relaţia contractuală cu asociaţiile de proprietari. Nimeni nu ştie nici ce se va întâmpla cu cei 820 de salariaţi pe care îi are, în prezent, societatea. Şi cum anume vor fi recuperaţi banii de la asociaţiile datornice la întreţinere, care au pierdut mult-promisa ştergere a penalităţilor. Sursele noastre ne-au indicat că la Electrocentrale se discuta deja despre preluarea serviciului de distribuţie şi a unei părţi din salariaţii Apaterm.

Contactat telefonic, primarul Dumitru Nicolae nu ne-a putut da un răspuns legat de ce se va întâmpla mai departe: „Ne gândim ce e de făcut. Populaţia trebuie să primească căldură!”.

Există căi de atac

Adriana Stratulat, administratorul special al Apaterm, ne-a declarat că are obligaţia de a epuiza toate căile de atac prevăzute de lege împotriva hotărârii pronunţate ieri de instanţă. „Voi respecta decizia instanţei, dar să o văd! Aşteptăm punctul de vedere al acţionarului, Consiliul Local, şi să vedem exact ce prevede dispozitivul hotărârii. Problema noastră este continuitatea serviciului”, spune Adriana Stratulat. Întrebată dacă există vreun pericol ca oraşul să rămână fără căldură, nu ne-a putut da un răspuns: „Nu ştiu acum ce se va întâmpla şi dacă e prevăzută o excepţie vizavi de modul în care ne desfăşurăm relaţiile comerciale în viitor. Există un contract între noi şi asociaţii şi vom vedea dacă mai putem derula aceste obligaţii contractuale, încasări de bani… Depinde şi de cum vede CC Insolv  modul de desfăşurare a activităţii viitoare. Procedura de ştergere a penalităţilor a picat, sunt multe implicaţii, foarte multe!”, a declarat Adriana Stratulat. Asteptăm însă în continuare un punct de vedere oficial al municipalităţii, având în vedere că Apaterm este societatea Consiliului Local.

„Se încurcă lucrurile, nu se descurcă”

Florian Mateiţă, partener RomInsolv SPRL, administratorul judiciar al Apaterm, a aflat de la noi, cu surprindere, că planul de reorganizare a fost respins de instanţă. „Noi ca administratori judiciari ne terminăm mandatul aici. Societatea va intra în faliment, va trebui să-şi vândă activele, să-şi recupereze creanţele şi atât. Procedura spune că în cazul în care sunt creanţe suplimentare acele creanţe vor trebui actualizate pe tabel, în paralel se inventariază bunurile, se evaluează şi se scot la vânzare cu acordul creditorilor, în anumiţi parametri.

Nu cred că am să-mi reproşez ceva din punct de vedere profesional, măsuri au fost luate în ideea eficientizării economice, dar, din păcate, având un singur furnizor, e destul de dificil să lucrezi în condiţiile acestea şi chiar mă gândeam dacă are vreo şansă un plan de reorganizare în contextul scandalurilor care au fost în ultima vreme. Şi aici e simplu, dacă nu ai ce vinde, nu poţi să faci peste costurile fixe şi să ai un profit sau să poţi plăti nişte datorii din acel surplus. Sunt foarte curios cum se vor derula mai departe ambiţiile CET de a prelua distribuţia căldurii, pentru că eu nu am văzut de la ei un plan în care să spună în următoarele zile voi face, voi preda, voi prelua. Nu am văzut un astfel de program. Din păcate, se încurcă lucrurile nu se descurcă. Acestea au fost ambiţiile”, ne-a declarat Florian Mateiţă.

„Nu se va întrerupe alimentarea cu apă caldă şi căldură”

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Electrocentrale, Iulian Aramă, nefiind în Galaţi, a aflat telefonic despre decizia instanţei de a respinge planul de reorganizare al Apaterm: „Eram convinşi că aşa se va întâmpla! În niciun caz nu se va întrerupe alimentarea cu apă caldă şi căldură a consumatorilor casnici. Încă de aseară am solicitat şi am obţinut o mărire a debitului de gaz şi am ridicat parametrii către parametrii normali de funcţionare. Gălăţenii probabil că au şi simţit încă din noaptea trecută. Suntem legaţi de plăţile către Romgaz. Dar, odată ce am găsit înţelegere, încă de aseară de au mărit parametrii, astfel încât e cald în Galaţi, probabil că vom găsi înţelegere şi în continuare.

Nu se pune problema preluării Apaterm, a prelua o societate în faliment este imposibil! E vorba de preluarea serviciului de furnizare apă caldă şi căldură. Aşteptăm momentul în care Primăria Galaţi va organiza licitaţia pentru concesionarea serviciului de furnizare de apă caldă şi căldură”, ne-a declarat Aramă.

Prefectul Paul Florea: Galaţiul nu riscă să rămână în frig

Asigurări că oraşul nu va suferi de frig a dat şi prefectul Paul Florea: „Răspunderea noastră este mult prea mare ca să ne jucăm. Există o prevedere legală care spune că nu se poate opri furnizarea căldurii pe perioada rece. Eu, ca prefect, nu pot decât să dau asigurări că gălăţenii vor avea căldură, dar nimeni nu are certitudini, se pot întâmpla o grămadă de lucruri care să degenereze. Dar, cu această sentinţă judecătorească, împreună cu Consiliul Local, care e factorul decizional se va trece la planul de preluare a contractului de furnizare şi distribuţie de către Electocentrale, prin preluarea unei părţi a oamenilor de la Apaterm. Am convingerea că împreună cu CL vom ieşi din această socoteală în maxim două săptămâni, timp în care mă oblig să continuăm furnizarea de căldură. Dacă CL adoptă hotărârea privind atribuirea serviciului de distribuţie, Electrocentrale îşi recapătă credibilitatea necesară în faţa furnizorului de gaz”, a declarat prefectul.

Citeşte şi:

Instanţa a dispus declanşarea procedurii falimentului în cazul Apaterm!

Citit 4226 ori Ultima modificare Marți, 15 Noiembrie 2011 22:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.