ALEŞI PENALI/ Zeci de primari condamnaţi pentru fapte de corupţie
Foto: Foto: Vasile Caburgan

ALEŞI PENALI/ Zeci de primari condamnaţi pentru fapte de corupţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ultimii ani, din ce în ce mai mulţi conducători ai comunităţilor locale au ajuns în spatele gratiilor, după ce procurorii au demonstrat, negru pe alb, că se fac vinovaţi de fapte de corupţie. Nume mai mari sau mai mici au intrat la răcoare, deşi reuşiseră să-şi convingă alegătorii să pună ştampila „VOTAT” în dreptul numelui lor.

Primarul trei în unu

Din Galaţi, sare în ochi cazul lui Vasile Băiculescu, fostul primar al Brăhăşeştiului. În 2010, acesta a fost săltat cu surle şi trmbiţe de procurorii DNA chiar din sediul primăriei, fiind acuzat de fapte de coruptie. După sute de interceptări, probatoriu administrat, timp petrecut în puşcărie, Băiculescu a fost în cele din urmă eliberat, primind însă interdicţia de a părăsi ţara. Dosarul, vechi din 2010, se află de atunci tot la prima instanţă şi tot în faza de cercetare judecătorească. Procesul de corupţie a avut parte de o premieră în acest interval, judecătorul admiţându-le inculpaţilor cererea de copiere a interceptărilor care-i privesc, pentru a le expertiza. De şase luni se aşteaptă un rezultat al expertizei, următorul termen al procesului fiind fixat în această lună.

Băiculescu a fost acuzat de DNA că a luat mită de la două firme ca să le dea de lucru în localitate. În cei aproape trei ani scurşi, acestui caz i s-a mai adăugat unul, cel al societăţilor care ar fi dat bani ca să obţină lucrări în Brăhăşeşti şi, pentru că au legătură, cele două dosare s-au conexat şi se judecă împreună. Luna trecută, tot în dosarele de corupţie s-a mai dat o decizie, atacată acum cu recurs de cei de la DNA. Tribunalul a ridicat sechestrul asigurator de pe un teren arabil în suprafaţă de 10.000 metri pătraţi, din Drăgăneşti. Terenul este al firmei Tralma SRL Corod, administrată, susţin procurorii, de unul dintre inculpaţi, Marcel Peneoaşu.

în 2010, DNA-ul i-a trimis n faţa judecătorilor pe Băiculescu, Peneoaşu, Marius Răianu Iamandi, administrator la Mobilzone SRL Bârlad, şi Iuliana Pleşcan, secretar la Primăria din Brăhăşeşti. Procurorii le reproşau acestora că au profitat de situaţie pentru a câştiga bani. Mai exact, anchetatorii l-au acuzat pe fostul primar că a cerut mită de 35.000 de lei şi lucrări suplimentare de 72.873 de lei de la firmele care munceau pentru comună. Procurorii susţin că, dacă nu s-ar fi dat mita, Băiculescu nu ar fi recepţionat lucrările firmelor şi drept urmare acestea nu şi-ar mai fi putut primi banii de la Primărie. Mai mult, ex-primarul a fost prins primind mita de 35.000 de lei. Procurorii afirmă că banii s-ar fi dat prin intermediul lui Peneoaşu. În 2011, au ajuns în instanţă şi firmele care au mituit pentru a face lucrări în Brăhăşeşti, Tralma şi Mobilzone.

Antonie Solomon, judecat la Galaţi

Poate cel mai sonor nume de edil ajuns în spatele gratiilor după Revoluţie este Antonie Solomon. Fostul primar al Craiovei, deţinător în prezent al unui mandat de deputat, a avut parte de o "vacanţă" plătită chiar în Penitenciarul Galaţi, fiind cercetat după ce ar fi luat mită de la omul de afaceri Cornel Penescu.

Primar după primar, în penal

După ce fostul primar liberal al municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, a fost condamnat pentru corupţie, iar, în urma alegerilor anticipate, fotoliul de edil a fost câştigat de Cătălin Cherecheş, a venit rândul acestuia din urmă să fie cercetat pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Procurorii anticorupţie l-au audiat pe edilul din Baia Mare, pe care îl acuză că a primit bani de la reprezentanţii a cinci firme pentru a le favoriza la achiziţiile publice organizate de instituţie, la atribuirea şi la derularea contractelor. Cinci oameni de afaceri se află şi ei în vizorul anchetatorilor.

Boacăna de la Baia Mare are precedent în municipiul Râmnicu Vâlcea, unde doi primari, unul după celălalt, au fost acuzaţi de corupţie - Mircia Gutău, condamnat în 2010,  şi Emilian Frâncu, aflat în arest preventiv.

Raportul DNA pe 2012 arată că, anul trecut, în Romnia, la nivelul administraţiei locale, au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie nouă primari, trei viceprimari, un consilier local şi doi vicepreşedinţi de consiliu judeţean.

Edilul contrabandist

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat sentinţa definitivă în dosarul DIICOT al grupării de contrabandişti condusă de Omer Radovancovici, primarul PDL din Pojejena. Acesta a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare. Radovanovici împreună cu alţi membri ai grupării făceau contrabandă cu ţigări prin duty-free-urile din portul Moldova Veche.

Citit 3224 ori Ultima modificare Luni, 24 Iunie 2013 17:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.