Municipalitatea INVESTEŞTE în zece noi LOCURI DE JOACĂ pentru copiii Galaţiului. Iată în ce CARTIERE vor fi amenajate

Municipalitatea INVESTEŞTE în zece noi LOCURI DE JOACĂ pentru copiii Galaţiului. Iată în ce CARTIERE vor fi amenajate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăria a scos la licitaţie crearea a zece spaţii de joacă, în mai multe cartiere gălăţene * Două dintre parcuri vor avea şi terenuri multi-sport


În curând vom putea spune că s-a terminat cu bălăriile şi cu lipsa locurilor de joacă pentru copii, întrucât municipalitatea a scos la licitaţie, la sfârşitul lunii trecute, amenajarea a zece parcuri, care implică achiziţionarea şi montarea echipamentelor de joacă, a echipamentelor de fitness şi a mobilierului urban, dar şi tot ce ţine de peisagistică. Valoarea estimativă pentru crearea celor zece locuri de joacă este de 3,04 milioane de lei.

Licitaţia vine duce ce primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a promis în luna noiembrie, la inaugurarea parcului din Micro 39, că acesta este doar un proiect-pilot şi că în Galaţi vor apărea în viitorul apropiat alte 20 de parcuri de cartier.

Copiii nu se vor mai bate pe aceleaşi tobogane şi leagăne din cele câteva parcuri amenajate în Galaţi. Dacă acum aproape că poţi număra pe degete locurile în care părinţii îşi pot duce pruncii pentru câteva ore de zbenguială, iar mai toate sunt departe de cartierele în care locuiesc, în câteva luni, dacă suntem optimişti, sau circa un an, dacă suntem realişti, părinţii nu vor mai fi nevoiţi să străbată tot oraşul pentru a-şi duce copiii în parc. Nu numai că numărul locurilor de relaxare va spori, dar, potrivit primarului şi caietelor de sarcini, acestea vor fi la standarde europene.

Unde vor fi amenajate parcurile

Cum spuneam, municipalitatea are în plan construcţia a 20 de parcuri, dar deocamdată licitaţia nu a fost anunţată decât pentru zece dintre ele, iar acestea vor fi amenajate în următoarele cartiere: în Aurel Vlaicu sunt proiectate nu mai puţin de trei locuri de joacă, respectiv în zona aferentă blocului J3, blocurilor L1 - P5 şi blocului S9, în Micro 20 vor fi două amplasamente, în zonele aferente blocurilor E1 - J3 şi E1 - D1 - A6, în Micro 19 unul singur, în zona aferentă blocurilor P1 - I1 - I2, în Ţiglina I vor fi amenajate două parcuri, respectiv lângă blocurile B2 - D2 şi I7 - B4, în Micro 38 va răsări un părculeţ lângă blocul N12, iar pe Siderurgiştilor, lângă blocurile 7A-7D.

Ce dotări vor avea

Chiar dacă parcul din Micro 39 a fost un proiect-pilot, asta nu înseamnă că noile construcţii îi vor urma vor semăna leit. Parcurile ce urmează să fie amenajate nu seamănă întru totul unele cu altele sau cu cel amenajat în Micro 39, pentru că, aşa cum declara primarul într-un interviu acordat cotidianului nostru, acestea sunt adaptate fiecărei zone. Dacă parcul din Micro 39 include o fântână arteziană, nu înseamnă că toate parcurile vor avea incluse o fântână, ci doar ce e mai important în acest moment pentru copii, respectiv posibilităţile de a se da în tobogan şi în leagăn, într-un spaţiu sigur şi atrăgător amenajat. În primul rând, suprafeţele unde vor fi amplasate echipamentele de joacă vor fi antitraumă, din cauciuc, pentru a absorbi impactul, în cazul unei eventuale căzături. Nu vor lipsi leagănele şi balansoarele, echipamente rotative, după care puştii sunt înnebuniţi.

Parcurile din zonele care pun la dispoziţie mai mult spaţiu, în schimb, vor fi mai complexe. Astfel, parcul din Vlaicu, de lângă blocurile L1 - P5, va avea pe lângă cele strict necesare pentru voia bună a copiilor şi echipamente de gimnastică şi jocuri educaţionale. Echipamentele de gimnastică vor consta în aparate fizioterapeutice destinate îmbunătăţirii flexibilităţii muşchilor oblici ai coloanei, dar şi pentru antrenarea muşchiilor picioarelor. Parcul din Ţiglina 1, de lângă B2 - D2, va avea şi o masă de ping pong, un ansamblu multi-sport, dedicat practicării handbalului, baschetului şi fotbalului. Parcurile din Micro 19 şi Vlaicu, cel aferent blocului J3, vor avea şi echipamente muzicale, pentru a-i ajuta pe copii care au probleme de limbaj. Parcul de Micro 20, de lângă blocurile E1 - J3, va avea oglinzi reflectorizante, care distorsionează lumea din jur. Şi aici vor exista echipamnente muzicale şi educaţionale. Pe de altă parte, celălalt parc din Micro 20 şi cel din Ţiglina I, de la B2 - D2, vor avea masă de ping-pong şi ansamblu multi-sport, dar şi lucruri inedite, până acum, un foişor pentru adolescenţi şi un stâlp pentru escaladă. Copiii din Micro 38 vor avea parte, pe lângă balansoare şi alte structuri pentru distracţie minimă, de jocuri educaţionale şi echipamente de gimnastică. Cel de-al treilea parc din Vlaicu, din Siderurgiştilor, şi cel de-al doilea din Ţiglina vor fi relativ simple, vor avea doar echipamente de gimnastică şi ansambluri de joacă.

Citeşte şi: În Micro 39 a fost inaugurat primul parc de cartier

Citit 3504 ori Ultima modificare Duminică, 13 Iulie 2014 15:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.