CJ şi CL Galaţi şi-au SCHIMBAT structura politică. Ordonanţa lui Dragnea a făcut RAVAGII în judeţ

CJ şi CL Galaţi şi-au SCHIMBAT structura politică. Ordonanţa lui Dragnea a făcut RAVAGII în judeţ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* PSD a anunţat că a „înregimentat" cinci primari ai unor comune din judeţ şi zeci de aleşi locali * PDL a suferit cele mai mari pierderi * În Consiliul Judeţului, s-a creat grupul independenţilor * În Consiliul Local, primarul Marius Stan şi-a asigurat susţinerea


Ordonanţa de Urgenţă 55, care încurajează traseismul politic, le-a adus social-democraţilor gălăţeni nu mai puţin de 65 de aleşi locali în partid, dintre care 60 de consilieri şi cinci primari, a anunţat Claudiu Brînzan, purtătorul de cuvânt al PSD Galaţi. Primarii care au ales să se „convertească" la socialism sunt cei ai comunelor Pechea (Mihăiţă Măncilă - PP-DD), Tuluceşti (Petrică Bratu - PDL), Priponeşti (Lucian Borza - PDL), Bălăşeşti (Cezar Paul Maftei - PRM) şi cel al oraşului Târgu Bujor (Laurenţiu Viorel Gîdei - PDL). „În prezent, din cei 861 de consilieri locali comunali din judeţul Galaţi, 357 aparţin social-democraţilor. Situaţia actuală a aleşilor locali ai PSD este următoarea: preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, 11 consilieri judeţeni (inclusiv un vicepreşedinte), opt consilieri municipali (inclusiv un viceprimar), 34 de primari ai comunelor gălăţene şi 367 de consilieri locali comunali", a transmis purtătorul de cuvânt al PSD.

"Ei sunt hoţi prin statut"

Ordonanţa de Urgenţă iniţiată de Liviu Dragnea a provocat cele mai mari pagube în tabăra democraţilor gălăţeni, întrucât aceştia mai au, la acest moment, patru edili în judeţ, din şapte, câţi numărau înainte ca OUG 55 să intre în vigoare, pierzând şi mai mulţi consilieri locali în comune. „Ei sunt hoţi prin statut. Nu au învăţat să construiască ceva, ci doar să fure de la alţii. Şi acum căutau oameni la noi, nu şi-au luat din afară. Instinctul lor de conservare este prin hoţie şi furt. Aşa au făcut şi cu Ordonanţa", ne-a declarat Doru Resmeriţă, preşedintele PDL Galaţi şi co-preşedintele ACL. De remarcat este că, în ciuda zvonurilor lansate pe scena politică, niciun primar al PNL nu şi-a părăsit partidul pentru a se înscrie în PSD.

Opt consilieri judeţeni şi-au schimbat opţiunea politică

Conducerea Consiliului Judeţului nu a dorit să comunice numele aleşilor judeţeni care şi-au părăsit partidele, deşi deputatul Mircea Toader a solicitat acest lucru, la finele săptămânii trecute, în cadrul şedinţei extraordinare a CJ. Nicolae Bacalbaşa a afirmat, în schimb, că îşi asumă "încălcarea prin ignoranţă de ordonanţă".

Conform unor informaţii neoficiale, însă, nu mai puţin de opt aleşi judeţeni au spus adio partidelor din care fac parte pentru a se înscrie în altă formaţiune sau pentru a activa ca independenţi. Patru provin din PDL şi PNL, patru din PP-DD şi unul din PC. Este vorba despre liberalul Emil Ţuicu, democraţii Petrişor Potec şi Aurel Zamfir, care au ales să fie independenţi, PP-DD-ista Simona Hapeci - independent, PP-DD-iştii Marian Vicleanu, Remus Matei şi Cătălin Ungureanu, care au trecut la UNPR, în timp ce conservatorul Cristian Dan Neicu a trecut la PNL. Vă reamintim, totuşi, că şi conservatoarea Nataliţa Buruiană a optat pentru a fi independentă, însă s-a răzgândit şi a comunicat că doreşte să rămână în PC. Asta în ciuda faptului că OUG 55 prevede că aleşii îşi pot exprima opţiunea o singură dată.

Astfel, Consiliul Judeţului va fi format din 11 aleşi PSD, şapte aleşi PNL, cinci aleşi independenţi, cinci aleşi UNPR, patru aleşi PDL, trei aleşi PC (în cazul în care „răzgânditei" Buruiană îi va fi permis să rămână în PC).

Marius Stan are majoritate în Consiliul Local

În Consiliul Local al Galaţiului, opt aleşi au schimbat macazul politic. Cel mai câştigat partid a fost UNPR, care a trecut de la un singur consilier local, cât avea în urma alegerilor, pe Vergiliu Vals, la şase: Marian Alexandru, Marian Avramescu, Monica Dascălu, Ilie Gheţu şi Victor Malinovici, migraţi de la PP-DD. Cel mai mare perdant este PP-DD, care a dispărut practic din legislativul local. Grupul celor şase aleşi PNL a pierdut doi membri: Gigel Caliga, devenit independent, şi Cristian Dima, plecat la PLR. Din cei doi consilieri locali cât număra PDL, a rămas doar unul, Victor Dobrea, pentru că Alin Mihai a devenit independent.

Toate aceste transferuri politice confirmă scenariul propus la începutul lunii septembrie de ziarul „Viaţa liberă”: primarul Marius Stan, migrat la UNPR, şi-a asigurat propria majoritate în Consiliul Local Galaţi, prin efectele Ordonanţei 55. Stan poate miza pe voturile a şase consilieri UNPR, doi independenţi, un consilier PLR şi pe grupurile aliate electoral: PSD - opt consilieri şi PC - cinci consilieri. În total, 22 de voturi!

Rezultatele oficiale privind migraţia aleşilor locali din judeţul Galaţi vor fi făcute publice la începutul săptămânii viitoare, întrucât secretarii Consiliului Judeţului şi consiliilor locale au la dispoziţie zece zile, de la data încetării efectelor OUG 55, pentru a transmite situaţia Instituţiei Prefectului.

CITEŞTE ŞI: Ordonanţa MIGRAŢIEI POLITICE, primele efecte/ Mai mulţi primari gălăţeni au trecut la PSD

Citit 4298 ori Ultima modificare Marți, 21 Octombrie 2014 10:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.