FACTURI MAI MICI la căldură pentru gălăţeni. În funcţie de VOTUL aleşilor locali

FACTURI MAI MICI la căldură pentru gălăţeni. În funcţie de VOTUL aleşilor locali
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Diferenţa de preţ pentru gigacalorie va fi asigurată de la bugetul local * Astfel, dacă gălăţenii vor plăti doar 200 de lei, în loc de 247,73 de lei pentru o gigacalorie, Primăria va acoperi restul de până la 126,57 de lei, în loc 78,84 de lei cât dă acum


Preţul pe care toţi abonaţii la sistemul centralizat de termoficare îl vor plăti pentru căldura din această iarnă va fi mai mic dacă aleşii locali vor fi de acord cu proiectul de hotărâre pe care primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, îi va supune aprobării în şedinţa de luna aceasta. Proiectul prevede reducerea preţului la gigacalorie pentru gălăţeni şi, în contrapartidă, majorarea subvenţiei de la bugetul local. Potrivit simulărilor făcute, preţul gigacaloriei va scădea de la 247,73 lei, cât este în prezent, până la 200 lei, datorită subvenţiei pe care municipalitatea o asigură pentru această utilitate publică. De ce se doreşte acest lucru? Pentru ca gălăţenii să poată plăti mai uşor facturile la întreţinere.

Tarife mai mici, încasări mai mari

”Prin această măsură dăm încă un semnal că suntem preocupaţi de soarta cetăţenilor Galaţiului care se încălzesc în sistem centralizat. Înţelegem că unii dintre ei nu pot ţine pasul cu ritmul în care cresc preţurile celor necesare traiului de zi cu zi. Tocmai de aceea, venim acum cu un preţ mai mic pentru gigacalorie, deci cu o subvenţie mai mare, şi acordăm ajutoare celor care nu pot plăti integral costul facturilor de încălzire. În schimb, cerem doar ca populaţia să îşi plătească lună de lună costurile de întreţinere, pentru a putea menţine în stare de funcţionare sistemul centralizat de termoficare a oraşului, la parametri optimi şi fără sincope”, a declarat primarul Marius Stan.

Edilul este convins că această reducere este posibilă pentru că, în ultimii ani, s-au făcut investiţii importante în modernizarea sistemului de termoficare. „Galaţiul a beneficiat de fonduri substanţiale de la Guvern pentru reabilitarea acestui sistem. Totodată, Primăria şi Consiliul Local Galaţi au făcut eforturi pentru a susţine subvenţionarea preţului la energie termică, astfel încât acesta să fie suportabil pentru populaţie”, a declarat primarul Marius Stan.

Calcule reci

Preţul pe care îl plătesc gălăţenii pentru o gigacalorie, 247,73 lei cu TVA, nu a mai fost modificat de la 1 octombrie 2011. Pentru menţinerea lui la acest nivel, subvenţia unitară acordată de la bugetul local a crescut în 2013. Astfel, anul trecut, aleşii locali au majorat retroactiv preţul pe care Apaterm îl plăteşte Electrocentrale pentru energia termică destinată populaţiei de la 321,49 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA, la 326,57 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA. Pentru ca gălăţenii să nu plătească mai mult pentru căldură, au majorat şi subvenţia unitară acordată de la bugetul local la 78,84 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA. Dacă, prin votul aleşilor locali, gigacaloria scade la 200 de lei, Primăria va trebui să acopere restul, şi astfel subvenţia unitară de la bugetul local ar putea creşte la 126,57 de lei.

Odată adoptată, hotărârea Consiliului Local Galaţi privind scăderea preţului gigacaloriei va fi aplicabilă pentru întreg sezonul de iarnă 2014/2015, începând cu 1 noiembrie 2014.

Citeşte şi: TAXE locale mai MARI în 2015/ AFLĂ cât de mult vor PLĂTI gălăţenii la STAT

Citit 3327 ori Ultima modificare Joi, 13 Noiembrie 2014 21:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.