PREZIDENŢIALE 2014, TURUL 2/ Tot ce trebuie să ştiţi pentru a vota. Alegeţi-vă preşedintele!

PREZIDENŢIALE 2014, TURUL 2/ Tot ce trebuie să ştiţi pentru a vota. Alegeţi-vă preşedintele!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Duminică, 16 noiembrie, secţiile de votare din Galaţi sunt deschise de la ora 7,00 până la ora 21,00, pentru a vă exercita dreptul de vot * Dacă vă aflaţi în localitatea de domiciliu, nu puteţi vota decât la secţia de votare la care sunteţi arondat * Dacă vă aflaţi în altă localitate, puteţi vota la orice secţie, completând o declaraţie pe propria răspundere că nu aţi mai votat şi nu veţi mai vota în altă parte * Atenţie, declaraţia trebuie să fie semnată şi datată în faţa membrilor secţiei de votare!


Nu mai puţin de 14 ore aveţi la dispoziţie duminică, 16 noiembrie 2014, pentru a merge la secţia de votare şi a vă alege preşedintele în turul decisiv al alegerilor prezidenţiale. Buletinul de vot care aşteaptă să-l ştampilaţi are o singură filă, pe care sunt trecute, una lângă cealaltă, două opţiuni: Victor-Viorel Ponta, candidatul Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC şi Klaus-Werner Iohannis, candidatul Alianţei Creştin-Liberale PNL-PDL. Pentru că de fiecare dintre dumneavoastră depinde viitorul ţării pentru următorii cinci ani, vă spunem tot ceea ce trebuie să ştiţi pentru a vă exercita dreptul constituţional de a decide cine vă va fi preşedinte.

Unde votaţi

Potrivit legii, la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale pot vota toţi cetăţenii români care au îndeplinit vârsta de 18 ani, până la 16 noiembrie inclusiv, care nu suferă de debilitate sau alienare mintală, care nu au fost puşi sub interdicţie şi nici nu au fost condamnaţi, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale. Dacă în ziua votului vă aflaţi în localitatea de domiciliu, nu puteţi vota decât la secţia de votare la care sunteţi arondaţi, conform adresei de pe cartea de identitate.

Listele cu secţiile de votare la care sunteţi arondaţi, potrivit domiciliului, le puteţi accesa AICI:

Galaţi ==>> https://dl.dropboxusercontent.com/u/55424458/Sectii%20de%20Votare%20municipiul%20Galati.pdf

- Tecuci, Bereşti, Tg.Bujor ==>> https://dl.dropboxusercontent.com/u/55424458/Sectii%20de%20Votare%20Tecuci%2C%20Beresti%2C%20Tg.Bujor.pdf

- secţiile de votare din comune ==>> https://dl.dropboxusercontent.com/u/55424458/Sectii%20de%20Votare%20comune%20-%20judetul%20Galati.pdf

Dacă, însă, vă aflaţi în altă localitate decât cea în care domiciliaţi, vă puteţi exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, după ce veţi completa o declaraţie pe propria răspundere că nu aţi mai votat şi nu veţi mai vota la acest tur de scrutin.

Declaraţia trebuie semnată la secţia de votare!

Autorităţile le-au oferit cetăţenilor posibilitatea de a descărca de pe internet formularul declaraţiei cu pricina, pentru a o completa încă de acasă! Atenţie, însă, declaraţia trebuie semnată şi datată în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare! Deci nu o semnaţi dinainte, pentru că va trebui să completaţi un nou formular. Nu este un „moft” al membrilor biroului secţiei de votare, ci o prevedere impusă de Biroul Electoral Central!

Actele necesare

Pentru a putea vota, aveţi nevoie de actul de identitate valabil: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau de serviciu electronic. Elevii militari pot vota cu carnetul de serviciu militar. Cu paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar sau cu titlul de călătorie pot vota doar cetăţenii români care au domiciliul în străinătate, dar votează în România, precum şi cetăţenii români care votează în străinătate.

Procedura de vot

Potrivit legii, accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Odată intrat, va trebui să prezentaţi actul de identitate unui membru al biroului electoral, care va verifica dacă sunteţi înscris în copia de pe lista electorală permanentă. Dacă nu figuraţi pe lista electorală permanentă, dar faceţi dovada că domiciliaţi în raza teritorială a secţiei de votare respective, veţi fi trecuţi pe un tabel special. Pe baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în tabel, veţi primi un buletin de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT".

În cabina de vot, veţi aplica ştampila cu menţiunea "VOTAT" înăuntrul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele candidatului preferat. Atenţie, verificaţi dacă buletinul de vot primit are pe spate ştampila de control a secţiei de votare, altfel votul dumneavoastră va fi nul!

Prezenţa oricărei persoane în cabinele de votare, în afara celei care votează, este interzisă. Dacă, din motive temeinice, nu puteţi vota singur, aveţi dreptul să chemaţi în cabina de votare un însoţitor pentru a vă ajuta. După ce aţi votat, îndoiţi buletinul de vot astfel încât pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară şi îl introduceţi în urnă.

Restituiţi ştampila încredinţată pentru vot şi veţi primi actul de identitate pe care s-a aplicat ştampila cu menţiunea "VOTAT" sau un timbru autocolant, după caz, şi a fost înscrisă data scrutinului.

Puteţi cere un alt buletin de vot!

Legea prevede că, în cazul în care aţi aplicat greşit ştampila cu menţiunea "VOTAT", dar nu aţi introdus buletinul în urnă, puteţi cere un alt buletin de vot. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare vă poate elibera, numai o singură dată, un nou buletin, reţinând şi anulând buletinul de vot iniţial!

Vot valabil, vot nul, vot anulat

Votul este valabil exprimat în cazul în care, deşi ştampila cu menţiunea "VOTAT" aplicată a depăşit limitele patrulaterului, opţiunea alegătorului este evidentă, în cazul în care tuşul s-a imprimat şi pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ştampila cu menţiunea "VOTAT", precum şi în situaţia în care ştampila a fost aplicată de mai multe ori în acelaşi patrulater sau atât într-un patrulater, cât şi în afara oricărui alt patrulater. Efectuarea de ştersături sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora.

Sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat. Tot nule sunt şi buletinele pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea "VOTAT", buletinele de vot la care ştampila cu menţiunea "VOTAT" este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora! Buletinele de vot nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate, aşa că nu vor avea nicio valoare în desemnarea viitorului preşedinte al României.

Buletinele de vot neîntrebuinţate, rămase după încheierea procesului electoral, vor fi anulate.

Citeşte şi: Gălăţeni din toată lumea, FIŢI CORESPONDENŢII SPECIALI ai "Vieţii libere" de ALEGERI!

Citit 1365 ori Ultima modificare Vineri, 14 Noiembrie 2014 19:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.