SURPRIZE la sera societăţii Gospodărire Urbană: Pepinieră de palmieri pe malul Dunării (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

SURPRIZE la sera societăţii Gospodărire Urbană: Pepinieră de palmieri pe malul Dunării (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Copacii exotici achiziţionaţi de municipalitate în 2009 au făcut aproximativ 6.000 de puieţi


Nici nu s-a topit bine zăpada de afară, iar cei zece angajaţi care lucrează la sera societăţii Gospodărire Urbană bibilesc de zor florile ce vor fi plantate pe domeniul public în lunile care urmează. Acolo nu se ţine cont de frigul de afară, iar de muncă este tot timpul, pentru că, până se termină iarna, plantele ce vor fi puse în oraş, în anotimpurile calde, trebuie să fie pregătite.

Cum sera societăţii trebuie să asigure flori pentru fiecare sezon, mereu este ceva de însămânţat sau de trecut din alveole în ghivece, mereu trebuie ceva tratat şi îngrijit. Astfel, primula sau, după cum o ştie toată lumea, ciuboţica cucului a fost însămânţată în luna august, ca să fie gata să coloreze scuarurile municipiului în luna martie. Deja florile îşi iviseră capetele verzi şi nedumirite, motiv pentru care angajatele le transferau din alveolele în care fuseseră însămânţate în altele mai mari, pentru a putea fi transportate şi pregătite pentru plantare.

Înconjurate de verde şi de pământ, femeile din seră lucrau de zor, marţi dimineaţă. Va urma, nu peste mult timp, însămânţarea florilor pentru sezonul al doilea, respectiv pentru lunile mai - iunie, ni se explică.

S-au aclimatizat

Ceea ce ne-a atras atenţia imediat ce am intrat în seră au fost cei opt palmieri, achiziţionaţi acum câţiva ani de municipalitate. Oricâte îndoieli au fost că vor rezista la Galaţi, aceştia au crescut atât de mult de când au fost achiziţionaţi, încât mai au puţin şi ating tavanul serei. Dar lucrul care frapează şi mai mult este că, atenţie!, au făcut pui! S-au înmulţit! Lângă cei mari, stăteau atent aranjaţi câţiva mai mici, în ghivece potrivite lor. Mai mult, purtătorul de cuvânt al societăţii, Daniela Stroia, ne-a spus că micii palmieri nu sunt singurii, ci că mai au unii şi în pepiniera amenajată în afara serei. Am fost invitaţi să îi vedem. Acoperiţi cu frunze şi zăpadă, puieţii de palmier au parte de o temperatură constantă, dar rezistenţa le vine şi din faptul că s-au aclimatizat.

„Să-i vedeţi vara ce frumoşi sunt!”, ne-a spus Tincuţa Vărzaru, cea care ne-a însoţit în pepiniera cu palmieri. Potrivit acesteia, în pepinieră, ar trebui să fie vreo 5.000-6.000 de puieţi de palmieri, poate chiar mai mulţi. Nu sunt mai mari de 20-30 de centimetri, iar cei din seră sunt chiar mai mari de 50 de centimetri. Întrebată ce se va întâmpla cu puieţii după ce vor creşte, purtătoarea de cuvânt a societăţii ne-a spus că, probabil, vor fi plantaţi în oraş. Ar fi şi păcat, dacă tot îi avem, să stea îngrămădiţi şi ascunşi în spaţiul îngust al serei.

Mai mult decât atât, dacă ţinem cont de faptul că Gospodărire Urbană a dat, în 2009, câte 2.000 de lei pe fiecare dintre cei opt achiziţionaţi, Galaţiul ar putea face, mai ştii, chiar şi afaceri cu palmieri.

 

Citit 4414 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Ianuarie 2015 01:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.