Galaţiul, ca la ţară/ Conductele centenare în Valea oraşului vor fi înlocuite

Galaţiul, ca la ţară/ Conductele centenare în Valea oraşului vor fi înlocuite
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Uliţe desfundate pe care copiii se joacă în praf sau prin bălţi, cârpeli de asfalt cojit de sub care iese, triumfătoare, piatra cubică, şi trotuare cvasi-inexistente. Nu, nu e vreun sat scăpătat, care-a rămas uitat de pe la 1900 toamna, ci este chiar Galaţiul, mai precis Valea oraşului. Şi dacă peisajul este nedemn de un oraş modern, dezastrul de sub pământ este şi mai mare. Conductele care îi alimentează cu apă pe oameni au depăşit deja suta de ani, iar canalizarea ori lipseşte cu desăvârşire, ori e depăşită de realitate. Vestea bună ar fi că, în următoarele 16 luni, zona cu pricina ar trebui să ajungă în vremurile noastre.

Incursiune în istorie

„Contemporane cu primari de seamă ai Galaţiului precum Gheorghe N. Gamulea, Constantin Ţinc, Ştefan H. Ştefan ori Ghiţă Vasiliu, cele mai vechi reţele de apă potabilă din Galaţi au avut "şansa" de a-i apuca şi pe Dumitru Nicolae, respectiv, Marius Stan la cârma oraşului”, scriam, în septembrie 2013, despre o serie se străzi şi străduţe din Valea oraşului. Precizam atunci că reţelele lor de apă sunt din fontă şi au reprezentat „investiţii” în perioada 1908-1942.

Dădeam ca exemplu intersecţia străzilor Jupiter şi Dimitrie Cantemir, de fapt, răscrucea a două secole: pe Jupiter, reţeaua de apă datează din 1908, adică are 107 ani, iar pe Cantemir, conducta este mai tânără cu 11 ani, adică n-are decât 96. Şi tot 107 de ani împliniţi bifa şi reţeaua de apă de pe străzile Cernei şi Fundătura Cernei. Adăugam pe listă strada Griviţei, cu două conducte de apă datând din 1908, şi străzile Crişana, cu reţea din 1921, şi Izvor, cu reţea din 1925.

„Trăim ca la ţară, cu noroiul până la gleznă. Pe copii, când pleacă la şcoală, trebuie să-i încălţăm cu cizme de cauciuc”, se plângeau gălăţenii de pe aceste străzi.

Doi ani de aşteptare

După doi ani, iată, le surâde şi lor şansa. Primăria a anunţat, recent, că nouă străzi din Valea oraşului vor fi modernizate, în următoarele 16 luni, de către asocierea Citadina SA - Vega 93 SA, contractul fiind adjudecat cu preţul de 3,2 milioane de lei (TVA inclus). Este vorba despre străzile Cernei, Fundătura Cernei, Griviţei, Izvor, Măcin, Jupiter, Crişana, Dimitrie Cantemir şi Mircea cel Bătrân, deci multe de pe lista noastră.

Potrivit Primăriei, vor fi executate lucrări de reabilitare a infrastructurii de apă şi canalizare (acolo unde acestea nu au fost realizate prin programul ISPA) şi va fi modernizată infrastructura rutieră (carosabil, trotuare, borduri, semnalizare rutieră).

În proiectul realizat de firma brăileană Bia Consproiect SRL-D, se arată că „în toate aceste zone, reţelele hidroedilitare care au pierderi de apă din cauza gradului mare de uzură, la care se adaugă şi apa din stratul freatic, produc nu numai o instabilitate a terenului, dar pun în pericol şi sănătatea populaţiei”.

Toate bune şi frumoase, numai că, se arată în acelaşi proiect, în zona respectivă sunt 35 străzi ce deţin reţele de apă cu diametre mici, corodate...

 

Citit 1889 ori Ultima modificare Duminică, 23 August 2015 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.