INTERVIU cu administratorul special al FC Oţelul SA: "Sută la sută, vom continua şi în Liga a II-a"

INTERVIU cu administratorul special al FC Oţelul SA: "Sută la sută, vom continua şi în Liga a II-a"
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* Ce buget estimează că are nevoie Oţelul pentru sezonul următor, de unde vor veni banii necesari şi care este cheia ieşirii din insolvenţă, într-un interviu pentru “Viaţa liberă”


Vlad Răpişcă este administratorul special al Fotbal Club Oţelul S.A., din luna septembrie a anului trecut. Funcţia, deţinută până atunci de Lucian Ciofoaia, este specifică societăţilor aflate în insolvenţă şi este echivalentă celei de preşedinte al Consiliului de Administraţie la firmele cu funcţionare normală.

- Anunţul pe care l-aţi făcut după meciul cu Ceahlăul, că Oţelul nu-şi încheie activitatea şi va juca în Liga a II-a cu obiectivul de a promova, a fost primit cu scepticism de majoritatea suporterilor. O reacţie de înţeles, după ce în ultimii ani au avut parte de o grămadă de promisiuni neonorate şi în condiţiile în care chiar dumneavoastră afirmaţi acum câteva luni că retrogradarea înseamnă un risc uriaş de faliment. Aveţi acum ocazia să-i convingeţi că Oţelul nu moare...

- Continuarea activităţii în Liga a II-a este sigură, sută la sută, cu obiectivul clar de a promova imediat. Avem un plan de buget în jurul sumei de 800.000 de euro, generată din transferuri de jucători, aport al acţionarilor şi sperăm să se ajungă şi la încasări din drepturile de televizare şi în liga secundă. Când vom finaliza şi vom depune planul de reorganizare, vom şti exact care sunt toate sursele de finanţare.

- Cu acţionariatul aţi discutat despre o sumă exactă?

- Am discutat despre sumele necesare. Trebuie să vedem ce putem aduce din vânzare de jucători şi atunci vom şti cu ce sumă este nevoie să vină acţionariatul, nu s-a stabilit o sumă exactă.

"Vrem o singură serie în Liga a II-a"

- Pentru promovare se anunţă o contracandidată foarte puternică, Rapid, cei de acolo au anunţat un buget în jur de două milioane de euro...

- Nu vorbesc de Rapid sau de altă echipă, fiecare trebuie să-şi vadă de ce e în curtea lui. Greu ne va fi cu toată lumea, nu doar cu Rapid. Eu văd un pic altfel organizarea competiţiei faţă de ce este acum. Să vedem la sfârşitul sezonul exact cine retrogradează, se conturează a fi echipe de mare tradiţie, cu mulţi suporteri şi poate se va găsi o posibilitate de a atrage şi bani din drepturile tv. În opinia mea, ar fi indicat să se facă o singură serie în Liga a II-a, formată din 20 de echipe, ca să poţi să faci un produs similar cu Liga I, atractiv pentru televiziuni. O competiţie cu dueluri între echipe ca FC Braşov, Oţelul, "U" Cluj, Rapid, va însemna sigur o medie de suporteri mult mai ridicată, implicit şi un alt impact media. O să vorbim cu cei de la LPF Liga 2, am înţeles că deja au făcut demersuri ca televiziunile să-şi îndrepte atenţie şi spre liga secundă.

- Câţi jucători mai au contract şi pentru sezonul următor?

- Procentual, undeva la 70 la sută. Jucătorii străini sunt la final şi sunt mai greu de ţinut în Liga a II-a.

"Cheia succesului e amnistia fiscală"

- Pe termen lung, readucerea Oţelului la nivelul de performanţă de acum 4-5 ani, este strict legată de ieşirea din insolvenţă. Se poate spera la un astfel de moment?

- Este foarte important litigiul cu ANAF pentru datoria de 5 milioane de euro care ni se impută. Am deschis un nou proces, în care avem un prim termen la sfârşitul acestei luni. Un proces de genul acesta durează doi ani de zile. Dar speranţele cele mai mari ni le punem în acel proiect de lege privind amnistia fiscală. Acesta ar putea fi cheia succesului pentru multe cluburi aflate în situaţia aceasta, nu doar din fotbal. Noi ne gândim la impactul financiar în ambele cazuri şi vom vedea ce vom face mai departe, când se va ajunge la o hotărâre în unul din ele.

- Există riscul să începeţi campionatul în liga secundă, dar să nu-l puteţi termina? Un pericol ar fi ca în septembrie să fie respins noul plan de reorganizare, în instanţă...

- Mergând pe ideea de cât putem noi face, ce putem evalua, cred că nu. Până acum, cam ce am spus s-a întâmplat, atât în ceea ce priveşte procesul în care s-a cerut declararea falimentului, cât şi în cel cu ANAF.

- Cum comentaţi recentele acuzaţii de devalizare ale primarului Marius Stan, fost director general al clubului, bazate în special pe acele contracte de asigurare cu compania Astra?

- Nu poate fi vorba de devalizare, sunt contracte clare între firme. Ţin să spun că din cele 4 milioane de euro, în jur de 2,5 milioane s-au întors înapoi în club, sunt acte în acest sens. Domnul Stan are doar o parte din informaţii. Altfel, văd că s-au interpretat greşit anumite lucruri, eu nu am spus că s-au furat bani din club, ci că pur şi simplu s-au cheltuit 14,5 milioane de euro în 11 luni de zile.

- A mai susţinut că a lăsat în club corespondenţa cu instituţiile către care invocă ANAF că aveţi datorii, în care acestea comunică că nu mai e nimic de plată şi că documentele respective v-ar ajuta în proces. De ce nu le folosiţi?

- Îi mulţumim domnului Stan pentru suport, dar eu cred că, dacă au existat acele documente, trebuia să facă ceva în primii trei ani de zile ai acelui control făcut de ANAF. Acel control a început în 2009 şi s-a finalizat în 2013, a fost suficient timp ca oficialii din club la momentul respectiv să facă ceva pentru a închide povestea asta.

Citit 6300 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Mai 2015 14:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.