Autorităţile nu ne asigură că vom avea CĂLDURĂ LA IARNĂ. Încălzirea, încă în faza de "discuţii"

Autorităţile nu ne asigură că vom avea CĂLDURĂ LA IARNĂ. Încălzirea, încă în faza de "discuţii"
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* „Scenariile sau variantele de furnizare a agentului termic pentru iarnă încă nu s-au definitivat”, a declarat viceprimarul Florin Popa


Deşi mai sunt doar patru luni de zile până când în casele oamenilor se va instala frigul, cel puţin la nivel teoretic, autorităţile locale nu au adoptat nicio măsură concretă pentru ca zecile de mii de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare să poată fi încălzite la iarnă. Aşa se face că, în prezent, nici reprezentanţii municipalităţii, nici cei ai Electrocentrale nu pot da asigurări că gălăţenii vor avea căldură în case în sezonul rece.

Prin contractele pe care Calorgal le încheie, în această perioadă, cu asociaţiile de proprietari, noua societate de termoficare din municipiul Galaţi îşi ia angajamentul, de altfel prevăzut în lege, „să înceapă furnizarea energiei termice pentru consumatorii de tip urban atunci când se înregistrează timp de trei zile consecutiv, în intervalul orar 18,00 – 06,00, a unor valori medii de temperatură a aerului exterior de 10 grade Celsius sau mai mici (…)”. Fapt care îi face pe gălăţeni să se întrebe, pe bună dreptate, dacă distribuitorul de apă caldă şi căldură îşi va putea respecta obligaţiile contractuale.

Scenarii nedefinite şi nicio cale de urmat

Subiectul încălzirii apartamentelor captive în sistemul centralizat de termoficare a fost abordat, din nou, marţi, la Prefectură, în şedinţa Comisiei de Dialog Social. Viceprimarul Florin Popa, reprezentantul Primăriei la întrunire, a afirmat că „sunt în continuare subiecte de discuţie”, dar a recunoscut că, la acest moment, „scenariile sau variantele de furnizare a agentului termic pentru iarnă încă nu s-au definit şi nu au căpătat o cale imediată de urmat”.

În schimb, reprezentantul municipalităţii a reiterat că se ia în calcul modernizarea sistemului centralizat de termoficare, aflat în colaps la acest moment, cu bani de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Conform acestuia, suma necesară pentru „reconfigurarea capacităţilor de producţie, modernizarea instalaţiilor de transport, care acum sunt supradimensionate” ar depăşi 60 de milioane de euro.

BERD recomandă menţinerea sistemului

Florin Popa a confirmat că au existat mai multe discuţii şi analize între specialiştii BERD, reprezentanţii CET, Calorgal şi cei ai Primăriei, iar recomandarea delegaţilor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a fost menţinerea sistemului centralizat în funcţiune şi modernizarea acestuia.

„Am fost în evaluare, împreună cu Electrocentrale şi Calorgal, cu specialişti de la Banca Europeană de Dezvoltare, care au venit, au făcut discuţii cu cei din producţie, din transport şi distribuţie. Au făcut scenarii care să vizeze reluarea furnizării. Şi ei vin şi spun acelaşi lucru: ar fi foarte bine să nu renunţăm la sistemul centralizat şi toată construcţia de modernizare să se efectueze pe reţeaua existentă, dar cu anumite cerinţe, care trebuie respectate, în legătură cu numărul celor aflaţi în reţea pentru a fi beneficiarii agentului termic. În condiţiile în care în Galaţi cu siguranţă numărul apartamentelor şi al agenţilor economici nu mai este ca atunci când a fost construit acest sistem, este foarte greu să le spui celor care vor să se debranşeze de la sistemul centralizat că nu le dăm voie. Pentru că îi obligăm să rămână în sistemul centralizat. Fiecare are posibilitatea să opteze (…) În cel mai limitativ scenariu, cheltuielile depăşesc 60 de milioane de euro. Încă nu suntem în postura în care să luăm o decizie”, a afirmat viceprimarul.

Căldură, doar cu protocol şi garanţie financiară

Conducerea Electrocentrale ne-a declarat că pentru ca gălăţenii să poată primi căldură în iarna ce va urma, CET trebuie să obţină acordul creditorilor pentru eşalonarea datoriilor curente, de peste 50 de milioane de lei, pe care le înregistrează către Romgaz şi Transgaz. Reprezentanţii Electrocentrale susţin că societatea are de recuperat datorii curente de 64 de milioane de lei de la falimentata Apaterm, aferente regimului de iarnă trecut.

„Aşteptăm acceptul creditorilor pentru eşalonarea acestor datorii. Am avut mai multe discuţii pe acest subiect şi cred că vom reuşi să obţinem acordul lor. Ceea ce nu se ştie este că eşalonările presupun ca, până la data de 30 septembrie, datoriile să fie achitate”, ne-a spus Sinan Mustafa, administratorul special al CET.

Aceasta nu este însă singura condiţie de care depinde producerea şi livrarea agentului termic pentru încălzirea locuinţelor. Electrocentrale a impus municipalităţii semnarea unui protocol, iar una dintre condiţiile prevăzute în document este, ca şi în cazul achiziţiei cazanului de apă fierbinte de la Brăila, constituirea unui avans sau a unei garanţii financiare.

„Modalitatea de constituire a garanţiei este problema municipalităţii. Nu mai vrem să rămânem cu facturi neîncasate”, a afirmat reprezentantul Electrocentrale.

Dacă ţinem cont însă de faptul că viceprimarul Florin Popa a declarat, cu două zile în urmă, la Prefectură, că solicitarea CET, privind constituirea unei garanţii financiare ori unui avans, este ilegală şi că municipalitatea nu poate garanta „cu veniturile obţinute din taxe şi impozite plata facturilor pentru asociaţiile de proprietari”, scenariul devine şi mai complicat.

Rămâne de văzut cum vor reuşi autorităţile să pună la punct o strategie coerentă şi eficientă pentru reluarea furnizării căldurii în casele oamenilor. Cert este că, încă de când CET şi-a întrerupt activitatea, gălăţenii bun-platnici s-au debranşat pe capete de la sistemul centralizat şi continuă să o facă, întrucât s-au săturat să fie batjocoriţi, pe banii lor.

Citit 3936 ori Ultima modificare Duminică, 28 Iunie 2015 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.