Început de an şcolar cu emoţii? Laptele şi cornul elevilor, abia acum la licitaţie

Început de an şcolar cu emoţii? Laptele şi cornul elevilor, abia acum la licitaţie
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Deşi licitaţia pentru laptele şi cornul elevilor ar fi trebuit să se desfăşoare în primăvara acestui an, pentru ca autorităţile judeţene să nu stea cu emoţii în toamnă din cauza unor eventuale contestaţii şi astfel elevii să nu poată primi gustarea încă din prima zi de şcoală, contractele puse la bătaie de Consiliul Judeţean (CJ) au devenit publice pe SEAP în urmă cu doar câteva zile, iar termenul-limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 11 august. Preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, spune că de vină sunt o serie de modificări legislative, care au dus la retragerea şi modificarea documentaţiei de două ori, deşi aceasta fusese validată de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP). „Pentru a nu fi întârzieri, întrucât este o licitaţie greoaie, cu mulţi participanţi, cu valoare foarte mare, şi pentru că ne dorim ca pe 15 septembrie toţi copiii să aibă lapte şi corn pe masă, ca fiecare bun gospodar, am început procedura de achiziţie încă din ianuarie-februarie 2016. Doar că, după ce am parcurs toate etapele, a apărut modificarea la Ordonanţa nr. 96, potrivit căreia, mai nou, se pot folosi substituenţi pentru lapte, adică iaurt, în procent de până la 50 la sută, faţă de 33 la sută, cât era prevăzut până acum. Acesta a fost un motiv. Nu a apărut însă doar această modificare. După ce am modificat, din nou, caietul de sarcini, pe care ANAP ni l-a validat, a apărut o altă modificare, de data aceasta la legea achiziţiilor publice”, a explicat Costel Fotea, care a precizat că procedura de achiziţie ar trebui să se finalizeze la finele lunii august. Dacă, bineînţeles, agenţii economici interesaţi de distribuţia laptelui şi cornului în judeţul Galaţi nu se vor „bate” în contestaţii şi solicitări de clarificări, cum s-a mai întâmplat în trecut.

Costuri şi beneficiari

Şi în anul şcolar care va urma, Galaţiul va fi împărţit în patru zone, pentru o mai bună gestionare a programului - Galaţi, Tecuci, Pechea şi Târgu Bujor, iar numărul estimat al copiilor din unităţile de învăţământ, care vor beneficia de această gustare, este de 59.000. „Totalul acestui program, pe un an de zile, se situează între 10 şi 11 milioane de lei, dar prin suma recuperată de la Uniunea Europeană pe subvenţie şi ceea ce înseamnă preţ mai mic oferit de ofertanţi, facem o economie de aproximativ trei milioane de lei pe an. Preţul de pornire rămâne cel stabilit de Guvern, care nu poate fi modificat în sensul majorării. Adică, 1,17 lei per pachet. Poate fi modificat doar în sensul reducerii, aşa cum s-a întâmplat şi în licitaţiile anterioare, unde Consiliul, din preţul oferit de către participant, a avut o diminuare a costurilor, într-un an de zile, spre exemplu, cu 1,5 milioane de lei mai puţin, aproape 400.000 de euro. Plus că tot timpul am căutat şi am obţinut şi subvenţia de 18 la sută de la lapte”, afirmă preşedintele CJ, care spune că s-a optat pentru împărţirea pe zone a judeţului „pentru a fi cât mai mulţi distribuitori, astfel încât să nu apară sincope în distribuţie”.

În anul şcolar 2015-2016, laptele şi iaurtul au fost distribuite de către firma Mazepa, iar cornul şi biscuiţii – de către Vel Pitar.

Citit 2740 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 11:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.