APE TULBURI la Dunăre. De ce a fost DEMIS directorul AFDJ?

APE TULBURI la Dunăre. De ce a fost DEMIS directorul AFDJ?
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În ultimii 26 de ani, aproape douăzeci de directori generali s-au succedat la cârma Regiei Autonome Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi. Numele acestora, partidele din care făceau parte, precum şi indemnizaţiile şi primele imense de care au beneficiat pe durata mandatelor au consolidat AFDJ-ul în percepţia publică drept una dintre companiile de stat gălăţene prin care se răsplăteşte clientela politică locală pentru "serviciile" aduse. O nouă dovadă în acest sens par să aducă şi motivele care au dus la cea mai recentă schimbare produsă la vârful regiei, în urma căreia Valerică Anghel, director din iunie 2014, a fost înlocuit cu adjunctul său, Dorian Dumitru. Conform Ministerului Transporturilor, sub tutela căruia activează AFDJ, numirea lui Dorian Dumitru are titlu de interimat, până la finalizarea procedurii de selecţie a unui nou director general.

"Angajări şi salarii discreţionare"

Tot conform ministerului, schimbarea din funcţie a lui Valerică Anghel s-a datorat "nerespectării hotărârilor Consiliului de Administraţie". Dar se pare că au fost şi alte motive care au dus la "mazilirea" acestuia.

"Într-adevăr, dlui Valerică Anghel i-au fost trasate de către Consiliul de Administraţie nişte dispoziţii pentru lucrări, cu termene pe care nu le-a respectat. Dar fostul director general a încălcat şi execuţia bugetară, a făcut angajări de personal şi majorări de salariu discreţionare. De exemplu, procentele de 2,2 la sută (în 2015) şi 5 la sută (anul acesta) din venituri, prevăzute pentru majorarea salariilor la nivelul întregii unităţi, obţinute de sindicatul nostru în urma negocierilor cu CA şi aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli, au fost folosite pentru angajări, salarii şi majorări făcute şi acordate după bunul plac al dlui Valerică Anghel. Practic, a luat bani din buzunarul AFDJ şi a plătit ce şi cum a vrut, pe criterii numai de el ştiute, de multe ori şi din motive politice. În ultimii doi ani, cred că au fost făcute 15-18 angajări. Numai că, deşi se ştia că AFDJ duce lipsă de personal navigant, în urma celor două runde de disponibilizări colective, s-au angajat personal TESA şi tehnicieni. Un caz flagrant a fost la filiala din Brăila, unde pe postul fostei secretare (care a decedat) şi care avea un salariu de vreo 1.200 de lei, a fost angajat un profesor de sport, cu 2.000 de lei. Nu mai venea nici la comisiile paritare... Ce mai, dl Anghel se comporta ca la societatea lui agricolă de la Braniştea. Cred că ne-a confundat cu personalul de acolo", ne-a declarat Ştefan Frunză, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor de la Dunăre "Farul", sindicatul reprezentativ la nivel de AFDJ.

Valerică Anghel: "Directorul general este Dunărea"

Contactat de "Viaţa liberă", Valerică Anghel a reacţionat destul de vehement: "Întrebaţi-i pe cei din AFDJ şi pe cei din minister câte nave s-au contractat, câte sunt în curs de bugetare, întrebaţi câte proiecte s-au făcut, câte contracte de dragaj s-au încheiat, astfel încât, în anul următor, dragajul să înceapă în februarie, nu în septembrie! Dar poate că lucrurile astea au deranjat! Am obţinut, anul acesta, cel mai mare buget, de 17 miliarde, pentru un remorcher maritim pentru bara Sulina (poarta de intrare a ţării, unde apare imaginea ministerului şi a României!), pentru două drăgi fluviale, o barjă-tanc pentru motorină - lucru de-abia acum realizat, pentru două şalande modernizate la care doar ne-am uitat timp de 20 de ani. Astea sunt fapte, nu gargară sindicalistă! Anul trecut, Frunză a fugit, nici n-a venit la negocieri pentru contractul colectiv de muncă. S-au mai făcut două proiecte pe fonduri europene: complexul de dragaj SWIM, de 12,5 milioane de euro, şi pentru o navă de semnalizare de 8,5 milioane de euro, la care este prinsă şi mentenanţa. Ideea era să scoatem AFDJ din anonimat, să-i readucem prestigiul de altădată. Mai e proiectul Palatului de Navigaţie din Sulina, care trebuie rezolvat... Toate aceste proiecte sunt pornite! Asta e treaba managerului, nu gargara! Dar aparatul din AFDJ le duce la îndeplinire, nu managerul, însă ei nu au hotărât niciodată nimic. Am angajat oameni buni; vreau să cumpăr nave noi şi nu avem ingineri de specialitate, oamenii trebuie pregătiţi. Dacă se fac achiziţiile pornite, e foarte în regulă. Dar să ştiţi că directorul general este Dunărea, este ca la o casă la care vezi doar gardul şi îţi dai seama dacă stăpânul este gospodar. Dar totul este să ai ochi să vezi şi urechi să auzi! Dar dacă ei spun că n-am făcut nimic, n-are sens să mai discut".

Întrebat dacă schimbarea sa din funcţie are vreun substrat politic, Valerică Anghel ne-a răspuns scurt: "Nu ştiu!".

Citit 10756 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Iulie 2016 16:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.