PRIMARUL Galațiului nu dă înapoi şi provoacă ”îngroparea” TERMOFICĂRII. ”Oamenii trebuie să-şi primească ajutorul financiar”
Foto: ”Viața liberă”, Anca Melinte

PRIMARUL Galațiului nu dă înapoi şi provoacă ”îngroparea” TERMOFICĂRII. ”Oamenii trebuie să-şi primească ajutorul financiar”
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Gălăţenii care încă sperau că autorităţile vor relua furnizarea de apă caldă în sistem centralizat trebuie să îşi ia gândul. Primarul Ionuţ Pucheanu este hotărât ca municipalitatea să le acorde oamenilor ajutor financiar pentru a-şi achiziţiona propria sursă de producere a căldurii şi apei calde.

„Am fost informaţi, în mai multe rânduri, de conducerea societăţii de distribuţie, Calorgal, că nu poate livra apă caldă către cetăţenii municipiului Galaţi. Municipalitatea are datoria de a sprijini cetăţenii pentru ca acest serviciu să fie asigurat în continuare. Nu vrem să mai pierdem zilele aşteptând, oamenii trebuie să îşi primească ajutorul financiar pentru a-şi demara lucrările de instalare a sistemului alternativ de producere a apei calde şi căldurii. Sunt de părere că fiecare zi de întârziere nu face decât să ţină pe loc demararea lucrărilor. Nu pot permite ca mulţi dintre cetăţenii acestui oraş să sufere din cauza unor orgolii”, a declarat edilul şef.

Afirmaţiile primarului vin în contextul în care, vineri, la ora 11,00, aleşii locali au fost convocaţi în şedinţă extraordinară pentru a emite noi hotărâri care să permită municipalităţii să facă plăţile către cei care solicită ajutorul financiar de 3.000 de lei. Conform reprezentanţilor Primăriei, până marţi, 6 iunie, 3.149 de persoane depuseseră cereri pentru a beneficia de aceşti bani.

Ce paşi a gândit Pucheanu

Având în vedere proiectele care se vor afla pe ordinea de zi a şedinţei de vineri, primarul le va cere votul aleşilor pentru a revoca HCL nr. 157/12.04.2017, prin care s-a decis suspendarea furnizării de căldură şi apă caldă în sistem centralizat, pe termen nelimitat (hotărâre atacată în instanţă de către prefect). În acest fel, municipalitatea va lăsa fără obiect acţiunea prefectului. După această hotărâre, aleşii puterii vor adopta o alta în care vor constata că, având în vedere adresele Calorgal, societatea de termoficare nu va putea asigura populaţiei apă caldă, prin urmare vor decide, printr-o a treia hotărâre, să acorde ajutor financiar de 3.000 de lei cetăţenilor pentru a-şi asigura singuri acest serviciu.

La pachet cu cea de-a treia hotărâre, aleşilor li se va propune să revoce şi vechea hotărâre de Consiliul Local (nr. 158/12.04.2017) care prevedea acordarea ajutorului financiar, indirect legată de cea care prevedea suspendarea sistemului de termoficare.

Cu toate acestea, cel mai probabil, în sezonul rece 2017-2018, autorităţile vor relua totuşi furnizarea de agent termic în sistem centralizat, întrucât, după cum recunosc chiar reprezentanţii Primăriei, nu este timp pentru ca toţi cetăţenii să-şi monteze surse individuale care să le asigure căldura şi apa caldă de care au nevoie. Mai mult, se pare că autoritatea locală nu are nici timp, nici sursele financiare necesare pentru achiziţionarea unor astfel de sisteme pentru unităţile de învăţământ şi chiriaşi.

Citit 21203 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.