Prima navă de căutare şi salvare pe mare pentru IGSU, lansată la apă în DAMEN (FOTO și VIDEO)
Foto: Ovidiu Amălinei

Prima navă de căutare şi salvare pe mare pentru IGSU, lansată la apă în DAMEN (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

În Șantierul Naval Damen Galați a avut loc vineri, 30 iunie, lansarea la apă a primei nave multirol de căutare și salvare pe mare destinată Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU)

În valoare de peste 20,3 milioane de euro, nava este prima dintr-o serie de două ce vor intra în dotarea IGSU, și este capabilă să execute misiuni dintre cele mai dificile pe Marea Neagră și nu numai.

La evenimentul de lansare a navei la apă au fost prezenți vicepremierul Cătălin Predoiu, care este și ministrul Afacerilor Interne, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, manageri ai Grupului Damen, precum și reprezentanți ai administrației publice locale sau ai instituțiilor deconcentrate care au legătură cu activitatea IGSU.

Contractul pentru achiziția celor două nave destinate IGSU a fost semnat între Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență și reprezentanții Grupului Damen în anul 2022. Achiziția este finanțată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2021- Viziune 2020 și are valoarea totală de aproximativ 44 milioane de euro.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a salutat revenirea pompierilor români în Marea Neagră, după o pauză de aproape 50 de ani.

”Pompierii trebuie să se întoarcă pe apă, pentru că până la mijlocul anilor '80 aceștia au avut vase de intervenție la Marea Neagră și care au fost după asta casate, oprite, din varii motive... La acest moment avem două nave care sunt pregătite, astăzi vom vedea lansarea primei nave, care este destinată în special misiunilor de căutare și salvare pe mare și care are și o componentă medicală, precum și alte componente suplimentare, inclusiv o navă mai mică pentru intervenții de salvare din apă a oamenilor. Bineînțeles, aceste nave vor veni într-un concept integrat de intervenție și cu elicopterele MEDEVAC (evacuare medicală), dar și cu alte structuri, cum ar fi Poliția de Frontieră”, a declarat Raed Arafat.

Cele două nave destinate IGSU au la bază modelul navelor multirol Damen Stan Patrol, unul dintre cele mai complexe și performante elaborate și construite în șantierul naval din Galați.

”Multe nave de acest tip se află deja în serviciul pazei de coastă, al marinei militare sau la unor organizații de salvare din întreaga lume. Aceste nave vor fi echipate la cele mai înalte standarde posibile, având capabilități extinse de stingere a incendiilor și de salvare pe mare. Aceste nave au fost proiectate cu meticulozitate și echipate pentru a face față provocărilor unice de navigație din Marea Neagră – rezistă la condiții meteorologice vitrege și sunt capabile să ajungă rapid și eficient la cei aflați în nevoie”, a precizat directorul de vânzări al Grupului Damen, Stephan Stout.

Nu în ultimul rând, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu a ținut să salute demersurile predecesorilor săi care, indiferent de Guvernul din care au făcut parte, au sprijinit acest proiect atât de necesar pentru siguranța vieții pe mare. El a precizat că și cea de-a doua navă destinată IGSU va fi în curând lansată la apă.

”Cea de-a doua navă va fi lansată în următoarele două, trei săptămâni, e aproape gata și e la fel de frumoasă și de capabilă din punct de vedere tehnic, e un proiect mai elaborat această navă – costă aproape 25 milioane de euro – și are în plus capacitatea de a acorda asistență medicală de urgență pe puntea navei, în condițiile în care nava va avea capacitatea de primi la bord nu mai puțin de 50 de refugiați”, a arătat ministrul Cătălin Predoiu.

Așa cum este tradiția, nava lansată la apă a avut și o ”nașă” – angajată chiar în structurile IGSU – care i-a urat ”vânt din pupa” și succes în viitoarele misiuni. Urările au fost de bun augur, dovadă că sticla de șampanie s-a spart din prima de coca navei, botezată militărește ”MAI 0102”. Lansarea la apă a navei – cu o lungime de 51,32 m și o lățime de 9,41 m - s-a făcut cu ajutorul unei macarale uriașe, în aplauzele asistenței și în salutul sirenelor navelor ce asigurau asistența tehnică.

În perioada următoare, navaliștii vor finaliza echiparea navei IGSU, astfel încât aceasta să fie gata de livrare până la sfârșitul acestui an. La fel vor sta lucrurile și în cazul navei-soră ce urmează să fie lansată la apă nu peste mult timp.

Citit 11027 ori Ultima modificare Luni, 03 Iulie 2023 10:59

5 comentarii

  • postat de Gigel
    Duminică, 02 Iulie 2023 08:19
    5.13.197.***
    Nu se calca pe bătături cu Garda de coastă sau Poliția de frontieră? Sau cu aia cu salvarea vieții pe mare? Sau cineva voia să fi șef și nu mai avea loc și au mai înființat unu? Că se poarta. E bine că a fost făcută la Galați, e bine că are șantierul de lucru.
    0
    0
  • postat de Întrebare pentru navaliști :
    Sâmbătă, 01 Iulie 2023 11:03
    104.243.214.***
    ce stabilitate , cum se va comporta pe o mare agitata (mai ales cum este Marea Neagra), acest tip de șalupa făcută pentru viteza ????
    0
    0
  • postat de Terente ...din Galati
    Vineri, 30 Iunie 2023 23:14
    89.137.229.***
    Acum 40 de ani si Ford avea masini de 3000 de dolari. Acum numai rotile fac banii astia!
    0
    0
  • postat de Ce lume de 2 bani
    Vineri, 30 Iunie 2023 20:26
    51.179.40.***
    Ce personaje de toată jena. Arafat și predoiu, 2 iindivizi ..... Unul a deschis robinetul să scape toți infractorii de justiție iar celălalt este vinovat cel puțin moral de mortii de la colectiv și accidentul din Muntii Apuseni .
    0
    0
  • postat de Mamaaaa...ce nava enorma !!
    Vineri, 30 Iunie 2023 18:50
    45.56.196.***
    cam cat vrachierul Balota de 55.000 TDW , construit odată la Galați !
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.