Brăhăşeşti, de la haos la cooperare şi armonie (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Brăhăşeşti, de la haos la cooperare şi armonie (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Situată în nordul judeţului Galati, în zona de deal dintre câmpia Tecuciului şi lunca Siretului, comuna Brăhăşeşti reprezintă, probabil, cel mai elocvent exemplu despre schimbarea pe care o poate aduce determinarea şi ambiţia unui singur om.

Ajuns primar la numai 25 de ani, Mircea Dumitru şi-a dorit să le ofere consătenilor săi ceea ce nu au avut niciodată, acces la educaţie. A reuşit, astfel, să facă ordine în minţile şi în vieţile unei etnii care mai poartă încă o eticheta nefavorabilă. Romilor de Brăhăşeşti li s-a dat o identitate nouă. Ei au devenit cunoscuţi peste tot în lume datorită abilităţilor pe care şi le-au dezvoltat şi a muncii cinstite pe care o desfăşoară.

Astăzi, "cetăţenii din Brăhăşeşti sunt oameni muncitori, liniştiţi, îşi văd de famiile lor, de obiectivele lor. Sunt familişti, corecţi, chiar dacă orice pădure are şi uscăturile ei, dar, în general, convieţuiesc liniştit, nu creează probleme, au devenit buni plătitori de taxe şi impozite şi au învăţat că au şi obligaţii, nu numai drepturi", ne-a marturist cu mândrie edilul.

Investiţia în educaţie, prioritatea numărul 1

Mircea Dumitru, absolvent al Facultăţii de Administrare a Afacerilor din Bucureşti, a fost primul bursier al Fundaţiei "Toflea", pe care a creat-o Gruia Stoica, un cunoscut om de afaceri din zonă. Din 2004 şi până acum, fundaţia care vine în sprijinul copiilor defavorizaţi a reuşit să ajute sute de copii din comună să-şi continue studiile. La acest succes şi-a adus contribuţia şi edilul, prin implicarea sa directă, continuând strategia de motivare şi la nivelul comunei. A implementat atât în Brăhăşeşti, cât şi în Toflea, programul complementar "Şcoală după" şcoală", prin care li se oferă elevilor suport în realizarea temelor şi o masă caldă zilnic. Programul a influenţat foarte mult participarea şcolară şi rezultatele elevilor. Astăzi, toţi copiii comunei frecventează cursurile şcolare, dorindu-şi să ajungă bursieri ai Fundaţiei "Toflea". Şi au şi motivaţie, eforturile lor fiind răsplătite pe măsură, cu sume cuprinse între 250 şi 500 de lei, în funcţie de medii.

"La fundaţie oferim burse de la 250 de lei, pentru cei care au media cel puţin 7.00, până la burse de 500 de lei, pentru cei care au media peste 9.00. Şi prin această metodă îi motivăm să înveţe. Celor care merg la facultate le oferim burse şi le achităm taxele şcolare. Avem şi burse de 5.000 sau 6.000 de lei pe an. În localitate susţinem bursierii români şi romi, dar fundaţia oferă predominant susţinere copiilor de etnie romă. Din bursierii noştri, aproximativ 60-70 la sută se duc şi la facultate", a declarat primarul.

În Brăhăşeşti oricine are dreptul la o a doua şansă

Edilul îşi doreşte să-i ţină pe localnici departe de influenţele negative, să-i înveţe valorile bune şi să-i ajute să dobândească abilităţile şi cunoştinţele necesare pentru a-şi schimba viaţa. Îi încurajează în permanenţă să-şi continue studiile, inclusiv pe cei angajaţi în cadrul Primăriei, care astăzi sunt absolvenţi de studii superioare.

"Am fete din Primărie care la angajare aveau doar liceul terminat şi, în momentul în care au venit şi s-au angajat, le-am pus condiţia să urmeze şi studii superioare, altfel nu le ţineam în cadrul Primăriei. Şi astăzi şi-au terminat studiile superioare. Sunt alţi angajaţi pe care i-am susţinut şi au terminat şi masterul. Le-am explicat ce înseamnă dacă fac acest pas şi au înţeles că astfel pot avea venituri mai mari în viitor", a subliniat Mircea Dumitru.

La o a doua şansă au dreptul toţi ceilalţi locuitori care nu şi-au continuat studiile la timp. Astfel, în comună funcţionează programul cu acelaşi nume, care le oferă cetăţenilor posibilitatea finalizării studiilor fără a fi nevoiţi să-şi întrerupă eventualele activităţi profesionale sau familiale în care sunt agrenaţi.

"Mi-am dorit să-i ajut, pentru că, ajutându-i, se schimbă obligatoriu. În momentul în care beneficiezi de educaţie, percepţia asupra vieţii este alta. Este clar că nu mai poţi să faci acelaşi lucru pe care l-ai făcut înainte. Există familii care au înţeles că nu pot supravieţui numai cu un salariu şi atunci şi-au dorit ca şi soţiile să poată munci. Astăzi, în multe familii, ambii soţi au locuri de muncă. Au trecut la altă etapă de funcţionare a familiei de romi, cum s-ar spune", a adăugat primarul.

Fixarea obiectivelor, motorul funcţionării comunităţii

"Degeaba faci ceva, dacă nu ştii unde vrei să ajungi", ne spune primarul, aşezat pe scaunul său, picior peste picior, într-o poziţie relaxată, care exprimă siguranţă de sine. Lider înnăscut, şi-a dorit ca întreaga comunitate să funcţioneze ca o echipă, investind în permanenţă în dezvoltarea ei. A fost mereu aproape de oameni, iar împreună au reuşit să contureze o imagine pozitivă, cu efecte asupra diminuării excluziunii sociale. Toflenii sunt cunoscuţi în multe oraşe europene drept oameni serioşi, continuând şi acolo ceea ce au învăţat acasă.

Pe lângă investiţiile în educaţie, schimbări majore au fost aduse şi la nivelul infrastructurii. Astăzi, 60 la sută din drumurile comunale sunt asfaltate, iar alimentarea cu apă a devenit o normalitate. De asemenea, Primăria are propria firmă de salubrizare, care asigură ridicarea periodică a gunoiului. Pubelele stau la dispoziţia gospodăriilor, iar cetăţenii încearcă pe cât posibil să colecteze selectiv.

Astfel, de la gunoaiele omniprezente, care sufocau în trecut fiecare uliţă, la scandalurile pe care le generau, adesea, locuitorii, s-a ajuns astăzi la dorinţa comună de a respecta ceea se află în jur, iar lucrurile au început să se dezvolte armonios, în linişte şi mulţumire.

Comuna va avea dispensar nou

Cetăţenii care întâmpină probleme medicale pot primi consultaţii atât în Toflea, cât şi în Brăhăşeşti. De asemenea, primarul intenţionează ca anul viitor să înfiinţeze în Toflea un centru de permanenţă, dotat corespunzător, care să funcţioneze cu program extins, în regim de cameră de gardă.

“Am discutat cu doamna doctor de la Toflea şi îmi doresc ca de la anul să înfiinţez un centru de permanenţă acolo. Asta înseamnă că vor exista cadre medicale care vor asigura asistenţă medicală 24 din 24”,ne-a mărturisit edilul.

Planul de extindere a serviciilor medicale continuă şi în Brăhăşeşti, prin construirea unui nou dispensar medical. Acesta va cuprinde o farmacie şi patru cabinete, trei pentru medicină generală şi unul de stomatologie.

“La Brăhăşeşti, construim acum un dispensar nou, care va fi gata în vara anului viitor, cel târziu. Dispensarul actual va fi demolat, pentru că nu oferă condiţiile necesare”, a adăugat primarul.

Siguranţa cetăţenilor, o prioritate

Pentru că siguranţa cetăţenilor reprezintă o prioritate, în subordinea Primăriei Brăhăşeşti există un serviciu de Poliţie Locală, care asigură sprijin în menţinerea liniştii publice. De asemenea, un sistem de supraveghere video va fi instalat în întreaga comună pentru a gestiona eventualele incidente. “Avem Poliţie Locală, iar acum suntem în discuţii pentru a cumpăra sau a închiria o clădire, deoarece vom monta în comună un sistem de supraveghere video, care va include 90 de camere”, ne-a mărturisit edilul.

Moara de apă va fi restaurată

În comuna Brăhăşeşti, în curtea unei localnice, se află ultima moară de apă din Galaţi. Aceasta este înscrisă în lista monumentelor istorice şi datează din secolul al XIX-lea. Cândva, roata hidraulică, care astăzi lipseşte, era pusă în mişcare de către curentul de apă al pârâului Hanului. Odată cu roata, se rotea şi axul acesteia, care, prin curelele de transmisie, punea în funcţiune mecanismele de măcinare care separau făină de tărâţe. În momentul de faţă, nu mai este funcţională, însă, din fericire, mecanismul din lemn din interiorul morii rezistă încă timpului. Primarul Mircea Dumitru îşi doreşte să recondiţioneze această bijuterie a instalaţiilor tehnice tradiţionale, astfel încât să poate fi valorificată din punct de vedere turistic. “Avem o moară de apă care aparţine unei localnice. Ne dorim să o trecem în patrimoniull Primăriei şi, ulterior, să vedem ce tip de finanţare găsim pentru a o putea restaura, pentru a pune la punct acest obiectiv turistic, de însemnătate deosebită”, şi-a arătat intenţiile edilul.

Poduri noi în comună

În anul 2008, aproximativ 100 de gospodării din Toflea şi Brăhăşeşti au fost grav afectate de inundaţii. Astăzi, cetăţenii nu mai sunt ameninţaţi de furia apelor, edilul reuşind decolmatarea pârâului, pentru a evita catastrofele. De asemenea, în prezent, atât în Toflea, cât şi în Brăhăşeşti, au loc lucrări pentru construirea de poduri noi, de o parte şi de alta a pârâului. "Ploi puternice au mai fost, dar nu am mai avut probleme. Acum amenajămi poduri noi, pentru că cele vechi erau improvizate de cetăţeni", ne-a declarat primarul.

Citit 13680 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2019 22:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.