Bilanţul recoltelor Galaţiului din această toamnă

Bilanţul recoltelor Galaţiului din această toamnă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unii dintre agricultorii gălăţeni n-au recoltat nici pe jumătate din cât îşi propuseseră iniţial. Alţii, mult mai puţini, au reuşit chiar să-şi depăşească planurile din primăvară şi vară şi să strângă de pe câmpuri cantităţi mai mari decât cele preconizate. 

Viţa nobilă a rodit puţin

Rodul viţei nobile, din care va ieşi în acest an vin tare şi bun, a fost din cale afară de puţin. Potrivit estimărilor iniţiale, recolta ar fi trebuit să fie cu un sfert mai mică decât anul trecut, dar la nivel de judeţ, în medie, ea s-a înjumătăţit faţă de toamna lui 2013. Mai exact, din datele Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, de pe cele 14.975 de hectare cu vie nobilă s-au recoltat 38.890 de tone de struguri nobili. Acest lucru nu indică o producţie medie de 4.890 de kilograme la hectar, cum prevedeau viticultorii, ci una de doar 2.597 de kilograme la hectar. Cu alte cuvinte, s-a recoltat doar 53 la sută din producţia estimată iniţial.

Câţi struguri de masă s-au strâns

Că anul n-a fost unul bun pentru vie se vede şi din producţia de struguri de masă. Din datele Direcţiei DADR Galaţi, există, la nivel de judeţ, plantaţii cu soiuri de masă pe 298 de hectare. Viticultorii se aşteptau să recolteze 7198 de kilograme la hectar, dar până la urmă au strâns mai puţin de jumătate. Mai exact, 3.205 kilograme la hectar, adică 45 la sută din ceea ce preconizaseră. Per total, la nivel de judeţ s-au obţinut 955 de tone de struguri de masă.

Legumicultorii mizau pe mai multe tomate

Destul de prost le-a mers în acest an şi legumicultorilor care şi-au pus speranţele în cultura de tomate. La nivel de judeţ, s-au plantat de vară şi toamnă pe 1.663 de hectare, potrivit datelor DADR Galaţi.

Fermierii au cules, per total, 26.800 de tone de roşii. Se aşteptaseră la o producţie de 24.377 de kilograme la hectar şi au obţinut doar 66 la sută din cantitate, adică, în medie, 16.115 kilograme la hectar.

Soia, mai multă decât se preconiza

Încă în curs de recoltare, câmpurile cu soia ale gălăţenilor au dat producţii mai bune decât preconizaseră specialiştii. Din datele Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, cultivatorii de plante tehnice aşteptau o producţie de circa 3.000 de kilograme la hectar şi au obţinut 3.583 de kilograme. Deocamdată, s-au recoltat 1.947 de hectare dintr-un total de 2.225 de hectare.

Recoltă slabă la cartofii de toamnă

Producţia gălăţenilor la cartofi de toamnă a fost mult sub aşteptări. Cultivatorii îşi propuseseră să nu recolteze mai puţin de 20.000 de kilograme la hectar, potrivit datelor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR). Au strâns, însă, în medie, doar 12.590 de kilograme la hectar. Producţia totală recoltată de pe cele 753 de hectare cultivate a fost de 9.480 de tone.

Citit 1726 ori Ultima modificare Vineri, 24 Octombrie 2014 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.