Cum vezi dacă e INFECTATĂ carnea de porc

Cum vezi dacă e INFECTATĂ carnea de porc
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Porcul pe care l-aţi crescut în coteţul din spatele casei, tot anul, ca să-l tăiaţi în zilele care vin poate fi bolnav de trichineloză. Doar uitându-vă la el, n-aveţi cum şti, din cauză că animalul bolnav arată, se comportă şi se hrăneşte la fel ca unul sănătos. Nu puteţi fi siguri că puneţi în farfurie, de Crăciun, carne săntoasă decât aducând o bucată de muşchi din animalul sacrificat la analiza trichineloscopică.

Dacă veniţi cu două bucăţi din muşchii care îi separă porcului stomacul de plămâni (pilieri diafragmici), analiza vă va costa nouă lei, potrivit Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA). Ca testul să fie corect, medical veterinar are nevoie de cam 200 de grame de carne proaspătă. Dacă aduceţi carne din altă parte a porcului tăiat sau nu secţionaţi ambii muşchi pilieri, analiza vă va costa de cinci ori mai mult, din cauză că e mai greu de făcut şi presupune un proces pe care veterinarii îl numesc digestie artificială.

În oraş, examenele trichineloscopice se fac în laboratorul DSVSA Galaţi, de luni până vineri, de la 8,00 la 16,00, şi sâmbăta, de la 10,00 la 16,00. Nu se lucrează în sâmbăta de pe 27 decembrie. Se poate face analiza şi în cabinetele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din Piaţa Centrală, de luni până vineri, de la 7.00 la 16.00, iar sâmbăta de la 7,00 la 13,00. În comune, examenul se poate realiza în cabinetele medicilor veterinari concesionari.

De trichineloză ne mai putem îmbolnăvi şi mâncând carne de vânat sălbatic netestată sau carne de cal vândută drept carne de vită.

Medicii veterinari ne sfătuiesc să cumpărăm carne de porc doar din galantarele pieţelor şi magazinelor.

Citit 27938 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Decembrie 2014 12:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.