Cele mai neobișnuite boli ale omenirii (FOTO)

Cele mai neobișnuite boli ale omenirii (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Medicii întâlnesc zi de zi boli dintre cele mai diverse. Printre acestea se întâlnesc și afecțiuni ciudate și misterioase chiar și pentru specialiști, atât fizice şi psihice, cât și unele care au puternice influențe culturale.

Limba geografică

Și limba se poate îmbolnăvi. Una dintre cele mai stranii afecțiuni care poate afecta acest organ este "limba geografică". I se spune așa deoarece, din cauza unor depapilări, apar leziuni ce dau impresia existenței unei hărți pe suprafața limbii. Aproximativ 3% din populație suferă de această afecțiune.

Liniile lui Blaschko

Acestea sunt fenomene extrem de rare și inexplicabile ale anatomiei umane, prezentate pentru prima oară de un dermatolog german, Alfred Blaschko, în 1901. Nu reprezintă o boală sau un simptom al vreunei boli, liniile fiind un model invizibil prezent în ADN-ul persoanei afectate. Liniile formează de obicei un "V" de-a lungul coloanei vertebrale și forme "S" pe piept și abdomen.

Sindromul omului de piatră

Boala Munchmeyer sau "sindromul omului de piatră" este o boală genetică în care țesutul conjunctiv se transformă progresiv în țesut osos. Este cauzată de o mutație a genei ACVR1, care controlează factorii de creștere din oase și țesutul muscular. Aproximativ 800 de oameni din lume au fost diagnosticați până acum cu acest sindrom.

Tricotilomania

Această afecțiune este, fără îndoială, una dintre cele mai ciudate boli din lume. Este adeseori declanșată de stres, depresie sau de un defect genetic. Cei care suferă de tricotilomanie au tendința să-și smulgă părul din cap, de pe corp, din nas și chiar genele.

Boala Morgellons

Cei afectați de această boală se plâng de mâncărimi intense ale pielii, de faptul că găsesc fragmente de tegument sub piele sau chiar că au leziuni. Părerile specialiștilor sunt împărțite însă: unii susțin că această afecțiune este închipuită și că este mai mult o problemă psihică, în timp ce alții o consideră reală.

Sindromul capului care explodează

Persoanele care suferă de această boală aud zgomote puternice, intermitente, explozii care par să provină din interiorul capului lor. Nu este implicată nicio durere fizică, dar în urma unei astfel de crize, pot să apară frica și anxietatea. Simptomele dispar, deseori, fără niciun fel de tratament.

Insensibilitate la durere

Persoanele care suferă de acest sindrom nu pot percepe durerea fizică, de obicei din cauza unei mutații genetice a unei gene responsabile de transmitere a durerii în organism. De aceea, poate exista riscul de deces în urma unor traume, mai mult sau mai puțin grave, întrucât nu este conștientizat gradul de afectare a propriului corp. În SUA au fost raportate 100 de cazuri.

Sindromul vârcolacului

Cunoscută și sub numele de hipertricoză, aceasta este o afecțiune caracterizată prin creșterea excesivă a părului pe corp (mai ales în partea superioară a corpului, inclusiv pe față). Cercetătorii au descoperit că administrarea injectabilă a testosteronului poate fi considerată o alternativă de tratament. Există aproximativ 50 de cazuri care au fost analizate, în care boala a fost, în general, moștenită genetic.

Pica

Boala se manifestă prin dorința nestăvilită de a mânca obiecte necomestibile. Suferinzii pot consuma de la hârtie, vopsea, păr, pământ, lipici, pietre, scame, până la detergent de rufe. Această tulburare se manifestă în cazul a 60% dintre autişti. Afecțiuni asemănătoare cu aceasta sunt acufagia (consumul de obiecte ascuțite) și hialofagia (ingestia de sticlă).

Sindromul Alice în Țara Minunilor

Acesta este o afecțiune caracterizată prin percepția distorsionată a mărimii față de dimensiunile lumii în care trăiește. Astfel, obiectele par să fie mult mai mici (micropsie) sau mai mari (macropsie) decât sunt în realitate. În anumite cazuri poate fi declanșată de tumori cerebrale și de droguri halucinogene.

Sindromul Capgras

Este o boală psihică, o stare mentală, în care bolnavul crede că o persoană apropiată a fost înlocuită de un impostor identic. Persoana care suferă de această boală îl poate chiar ataca violent pe "impostor". Afecțiunea poate fi cauzată de leziuni cerebrale sau boli mintale (schizofrenie, demență).

Sindromul mâinii străine

Cunoscută și sub denumirea de sindromul Dr. Strangelove, boala este neurologică. Victima simte că nu își poate controla una dintre mâini. În cazuri extreme, persoana ajunge chiar să poarte lupte violente cu mâna ei, care, uneori, poate încerca să îl sugrume în timpul somnului. Deși simptomele pot fi tratate, boala în sine nu poate fi vindecată.

Sindromul Cotard

Cei care suferă de acest sindrom cred că sunt deja morți, că se află în descompunere sau că și-au pierdut anumite părți ale corpului sau organe interne. În unele cazuri, victimele cred că nici nu există. Boala este urmarea unor leziuni cerebrale sau a unor boli psihice.

Hiperekplexia (Sindromul Maine)

Este o formă de manifestare exagerată a reflexelor. Denumirea provine de la regiunea în care au fost prima dată observate simptomele, la tăietorii de lemne din regiunea Maine, în 1978. Pacienții reacționează anormal la zgomote bruște și puternice: țipă, au convulsii musculare, involuntare, dar sunt ascultători și execută anumite comenzi într-o manieră involuntară, din reflex.

Disfonia spasmodică

Este o tulburare neurologică ce cauzează mișcări involuntare ale laringelui, provocând spasme musculare care afectează vorbirea. Cu toate acestea, suferinzii nu manifestă aceste simptome atunci când cântă, vorbesc în șoaptă, râd, recită etc. Nu există niciun remediu cunoscut, deși s-a dovedit că injecțiile în laringe cu botox ar ameliora boala pe termen scurt.

Sindromul Moebius

Acesta este o tulburare neurologică, ereditară, caracterizată de imposibilitatea unor persoane de a avea expresii faciale. Suferinzii nu își pot mișca mușchii feței: nu pot râde, nu se pot încrunta sau chiar clipi din ochi. Ochii nu pot fi mișcați dintr-o parte în alta, iar înghițirea se face cu dificultate. În literatura medicală sunt descrise doar 300 de cazuri.

Sinestezia

Cei care suferă de această afecțiune asociază un stimul cu alte simțuri care nu au legătură cu acesta. De exemplu, pot descrie un sunet ca având culoare. Există mai multe tipuri de sinestezie, în care sunt amestecate văzul cu gustul, auzul etc. Poate din cauza naturii sale senzoriale, sinestezia este frecvent raportată printre artiști și muzicieni. Se presupune că boala afectează aproximativ 5% din populație.

Boala pielii "scoarţă de copac"

Cei care suferă de această boală au pielea ca o scoarţă de copac din cauza excrescenţelor cheratinoase care se dezvoltă mai ales pe mâini şi pe picioare. Boala se numeşte sindromul Lewandowsky şi se bănuieşte că negii dizgraţioşi care apar în urma infectării cu virusul papiloma uman (HPV) nu se opresc din creştere, din cauza unei mutaţii genetice care afectează sistemul imunitar al suferinzilor. Doar 600 de cazuri apar în fiecare an pe tot globul.

Boala vampirului

Porfiria sau boala vampirului este o boală ereditară cauzată de tulburarea sintezei hemului, ceea ce duce la creșterea hemoglobinei. Persoanele cu această boală evită sub orice formă lumina solară. Dacă totuși lumina îi atinge, pe piele se vor forma vezicule, apar erupții cutanate, în unele cazuri mai grave chiar retragerea dinților din gingii.

Boala pielii albastre

O familie cunoscută ca "oamenii albaștri" a trăit pe dealurile de lângă Troublesome Creek din Kentucky, până în anii 1960. Majoritatea au trăit peste 80 de ani, fără vreo boală gravă. Mai târziu s-a descoperit că sufereau de o boală genetică recesivă, caracterizată prin lipsa enzimei NADH methemoglobin reductaza. Paul Karason, cunoscut drept "Papa Ștrumf", este cel mai cunoscut caz care a făcut înconjurul presei mondiale.

Citit 1186 ori Ultima modificare Duminică, 22 Octombrie 2023 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.