Un aparat de radiologie zace nefolosit la Iveşti

Un aparat de radiologie zace nefolosit la Iveşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dintre cele aproximativ 400 de aparate medicale inventariate şi evaluate de Ministerul Sănătăţii în spitalele desfiinţate anul trecut, doar unul se găseşte în judeţul Galaţi. Este vorba despre un aparat de radiologie, fabricat după anul 1995, care se prăfuieşte sub sigiliu în clădirea fostului Spital pentru Boli Cronice din Iveşti. "Aparatul este într-o stare bună, având un grad de uzură destul de mic. Nici anul de fabricaţie nu este atât de îndepărtat, dacă ţinem seama de faptul că avem în Galaţi aparate pentru raze folosite încă, produse în anii 1980", este de părere doctorul Valentin Boldea, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi.

Blocat până la decizie

La începutul lui aprilie 2011, Guvernul a dat un ordin prin care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi era obligată să sisteze livrarea de bani către Spitalul din Iveşti. Doar că, de un an şi jumătate, lucrurile s-au oprit aici. "Din punct de vedere juridic, spitalul există încă. Până când nu se va şti ce se va înfiinţa în locul lui, aparatura nu poate fi luată şi dusă în alt loc", a explicat managerul fostului spital, dr. Sorin Baican.

Pentru că aparatul conţine o sursă radioactivă, este necesară o monitorizare constantă. "S-au luat toate măsurile de protecţie. Au loc evaluări periodice pentru a se înregistra nivelul de radiaţii prin Compartimentul de Igiena Radiaţiilor, din cadrul DJSP. În momentul de faţă dispozitivul nu este un pericol pentru nimeni", a mai precizat şeful DJSP Galaţi.

De la începutul lunii septembrie, Ministerul Sănătăţii a inventariat şi evaluat, din punct de vedere tehnic şi al modului de păstrare, dispozitivele medicale aflate în cele 67 unităţi sanitare care, începând de anul trecut, nu mai sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate.

Citit 1360 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Septembrie 2012 21:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.