Absurd, dar adevărat! O familie lăsată fără casă dintr-o greşeală la Cadastru

Absurd, dar adevărat! O familie lăsată fără casă dintr-o greşeală la Cadastru
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Familia Stanciu va fi practic aruncată în stradă, după ce Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) din Galaţi a alocat două numere cadastrale pentru acelaşi imobil, lucru recunoscut ulterior, dar tardiv * Acest fapt a permis executarea proprietăţii în contul unei datorii a fostului proprietar


"Totul a început anul trecut, când ne-am trezit cu un expert la uşă, care venise pentru a ne evalua casa. Când l-am întrebat care este motivul pentru care face acest lucru, am rămas mască - ne executa silit pentru o datorie a socrului meu, de la care cumpărasem casa în anul 2005”, a explicat Florin Stanciu, omul care se vede nevoit să alerge prin procese pentru dreptul său.

Firul poveştii

Florin Stanciu a cumpărat de la socrul său o casă situată pe strada Dogăriei, în anul 2005. Ulterior, socrul său, politicianul Aurel Stancu, a fost obligat, printr-o sentinţă judecătorească, să le plătească firmelor SC Lasky Continental Corp şi SC Profiland Teel SRL suma de 855.000 de euro. Aceste firme au mers mai departe în instanţă şi au cerut executarea silită a lui Aurel Stancu. Executorul judecătoresc, după ce a verificat la OCPI starea bunurilor imobiliare de care dispune Aurel Stancu, a constatat că în dreptul acestuia este înscrisă şi casa de pe Dogăriei.

“Am încercat în fel şi chip să-l convingem pe executorul judecătoresc de faptul că socrul meu nu mai este proprietar al acestui imobil. Din păcate, acesta nu a vrut să ia în considerare cererea noastră, iar pe 9 iulie casa va fi scoasă la licitaţie”, a mai explicat Florin Stanciu.

În procesul verbal de licitaţie nu se arată nicăieri că respectiva casă ar fi avut vreo problemă. “Bunul imobil se vinde liber de sarcini, în condiţiile articolului 505 şi următoarele din Codul de procedură civilă”, scrie în procesul verbal de licitaţie încheiat în 26 iunie şi semnat de executorul judecătoresc Ştefan Tudorie.

„Este strigător la cer. Casa este proprietatea mea. Avem inclusiv un credit ipotecar, pe care l-am girat cu casa. Este absolut aberant. Acum eu trebuie să mă prezint cu aproximativ 500.000 de lei la licitaţie pentru a nu pierde casa al cărei proprietar sunt în acte”, a mai explicat Florin Stanciu.

OCPI îşi recunoaşte eroarea, dar fără folos

Culmea este că inclusiv OCPI a recunoscut, în scris, greşeala făcută. „Acest imobil este acelaşi cu imobilul intabulat în CF 114135 Galaţi, fiind alocate din eroare de către Serviciul Cadastru - OCPI Galaţi două numere cadastrale - 12544 Galaţi şi 13923 Galaţi pentru acelaşi imobil - Strada Dogăriei, numărul 69, Galaţi”, se arată în încheierea dosarului 79918 /20-12-2012, înregistrat la OCPI Galaţi.

Conform surselor din cadrul OCPI, această eroare nu mai poate fi corectată, deoarece există deja executarea silită. Astfel, din cauza unei prostii a funcţionarilor statului român, dar şi a faptului că executorul judecătoresc a ignorat o eroare grosolană, o familie poate rămâne pe drumuri. Am încercat, dealtfel, să-l contactăm telefonic şi pe dl. Ştefan Tudorie, la numărul aferent biroului său, pentru a-şi exprima punctul de vedere despre acest caz, dar nu a răspuns nimeni. 

Termenul la contestaţia la executare depus de familia Stanciu se va judeca de-abia pe data de 3 octombrie, timp suficient pentru a se mai întâmpla şi alte nenorociri.

Citit 5393 ori Ultima modificare Luni, 08 Iulie 2013 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.