Primăria VINDE locuinţele ANL. AFLĂ preţurile şi criteriile

Primăria VINDE locuinţele ANL. AFLĂ preţurile şi criteriile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 337 de apartamente din zonele Micro 13B şi Gară pot fi vândute chiriaşilor interesaţi, la preţuri cuprinse, estimativ, între 13.282 şi 33.098 de euro


Aleşii locali au aprobat regulamentul de vânzare a locuinţelor de tip ANL. Este vorba despre cele 131 de apartamente construite în Micro 13B şi de cele 206 locuinţe de la Gară, pentru că ANL-urile din Micro 17 şi cele din cartierul Siret nu pot fi vândute, deoarece nu au întocmită documentaţia cadastrală. Cert este că, în evidenţele Primăriei, se află un număr de 95 de cereri pentru achiziţionarea acestor case.

Cine poate cumpăra

Potrivit regulamentului, locuinţele ANL pot fi vândute titularilor contractelor de închiriere, la solicitarea acestora, după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului. Condiţiile obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească solicitanţii sunt să nu deţină o altă locuinţă în proprietate, inclusiv casă de vacanţă, iar venitul mediu brut pe membru de familie, la data vânzării să nu depăşească cu sută la sută salariul mediu brut pe economie. De asemenea, solicitantul nu trebuie să figureze cu debite la plata cheltuielilor de întreţinere şi chirie.

Formule de calcul

Valoarea de vânzare a locuinţei se calculează de către autorităţile administraţiei publice locale, pe baza unei formule care porneşte de la preţul de 328 de euro pe metru pătrat, calculat de ANL, multiplicat cu suprafaţa construită efectiv, inclusiv spaţiile de folosinţă comună (casa scării, spaţiu tehnic-centralele termice), diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia.

În cazul clădirilor dotate cu centrale termice proprii, valoarea acestora se cuprinde în preţul locuinţelor, în funcţie de cotele părţi aferente fiecărei locuinţe. Centralele termice rămân în administrarea Consiliului Local al municipiului Galaţi până la vânzarea a jumătate plus unu din numărul locuinţelor pe care le deservesc.

Preţul de vânzare a locuinţei se compune din valoarea de vânzare a locuinţei la care se adaugă comisionul de unu la sută din aceasta, comision care devine venit la bugetul local, restul sumei fiind virată în contul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe în vederea finanţării programului de locuinţe pentru tineri.

Preţul de vânzare se achită integral la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare din sursele proprii ale solicitantului şi/sau din credite contractate de acesta de la instituţii financiare autorizate, inclusiv cu garanţia statului, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară, sau în rate lunare cu un avans minimum 15 la sută din valoarea de vânzare.

Cât ar putea să coste o locuinţă

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, ne-a declarat că, pe baza formulelor de mai sus, se estimează că preţul unui metru pătrat ar putea să varieze între 350 şi 380 de euro.

Ca exemplu orientativ, un apartament cu o cameră, cu o suprafaţă de 41,5 metri pătraţi, în Micro 13B, ar putea să coste între 14.525 şi 15.770 de euro. Un apartament cu două camere, cu o suprafaţă de 61,6 metri pătraţi, în acelaşi cartier, ar putea avea un preţ estimativ între 21.560 de şi 23.370 de euro. Tot în Micro 13B, un apartament cu trei camere, cu o suprafaţă de 87,1 metri pătraţi, ar putea avea un preţ estimativ între 30.485 şi 33.098 de euro.

Prin aceeaşi formulă de calcul, un apartament cu o cameră la Gară, cu o suprafaţă de 37,95 metri pătraţi, ar putea costa între 13.282 şi 14.421 de euro. Un apartament cu două camere (51,8 metri pătraţi) ar putea avea un preţ estimativ între 18.130 şi 19.684 de euro. Un apartament cu trei camere (74,7 metri pătraţi), în acelaşi cartier, ar putea valora între 26.145 de euro şi 28.386 de euro. Precizăm că acestea nu sunt preţuri finale, ci doar unele orientative.

Citit 14773 ori Ultima modificare Duminică, 26 Octombrie 2014 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.