Proiect de informare şi conştientizare: "Tu ştii ce este autismul?”

Proiect de informare şi conştientizare: "Tu ştii ce este autismul?”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Joi, 23 octombrie, alături de colaboratorii noştri dragi de la CNCN Galaţi, am făcut primul “pas” în cadrul unui proiect pe care ni l-am dorit foarte mult şi pe care ne-am propus să-l continuăm pe tot parcursul anilor 2014 şi 2015. Intitulat sugestiv “Tu ştii ce este autismul?”, acest proiect s-a născut din nevoia acută de informare asupra problematicii autismului, venită din partea comunităţii locale, dar şi din speranţa noastră că, prin acest efort propriu al organizaţiei noastre, vom reuşi să oferim şanse în plus integrării reale a copiilor speciali în societate. Totodată, prin acelaşi proiect APCA, pe care îl vom derula cu o frecvenţă lunară, în grădiniţe, şcoli, licee şi spaţii publice, ne propunem să le oferim şansa celor interesaţi de a afla mai multe despre un subiect mult prea puţin cunoscut şi destul de greu accesibil în ţara noastră. Ne dorim astfel să putem construi, alături de cei din jur, un viitor mai bun pentru aceşti copii, care să se bazeze pe “seminţele” pe care am început să le “sădim” în sufletele participanţilor, odată cu demararea proiectului: conştientizare, acceptare, înţelegere, prietenie, sprijin, respect.

50 de voluntari de la CNCN

"Am început acest proiect exact acolo unde se modelează atât de frumos viitoarele cadre didactice de “mâine”, un liceu de elită, unde cu siguranţă mesajul APCA a prins rădăcini adânci în sufletele tuturor: “Autismul este recuperabil. Hai să luptăm împreună!”. Şi nu în ultimul rând, dar la fel de important, marea familie APCA s-a mărit simţitor, cu peste 50 de noi voluntari, înscrişi din rândurile frumoşilor liceeni de la CNCN. Le mulţumim din suflet lor, dar şi cadrelor didactice: Gălii Elena, Bobeică Mihaela şi nu în ultimul rând conducerii Colegiului Naţional "Costache Negri’’, oameni cu suflet special, care au făcut posibilă această colaborare", susţine Florin Alexandru Aniţei, coordonator APCA, departament voluntari elevi.

Impresii ale elevilor

Elevii participanţi s-au simţit câştigaţi de pe urma derulării activităţilor din proiectul cu APCA. "Am plecat  de la această activitate cu dorinţa de a fi mai bună, mai darnică, mai atentă la cei cu nevoi speciale", recunoaşte Denisa Pământ, din clasa a X-a F.

"Reprezentanţii APCA m-au făcut pe mine personal să privesc cu mai multă atenţie în jurul meu. Se poate ca, în fiecare zi, să trecem indiferenţi pe lângă un copil care are nevoie de ajutorul nostru", spune Gabriela Zugravu, clasa a XII-a D, iar colega ei Mirela Chirilă ne-a declarat: "Am învăţat că lucrul cel mai de preţ pe care îl are omul este sănătatea".

De ce am pornit această luptă

În mod evident, viaţa omului se constituie dintr-o multitudine de acţiuni care au ca scop formarea personalităţii. Atunci când acestea se înscriu în sfera acţiunilor religioase, care-i învaţă pe elevi să-şi iubească aproapele, această iubire transpusă în fapte o recomand tuturor elevilor mei. Atunci cand am luat hotărârea de a mă implica alături de copiii cu autism, m-au impresionat câteva cuvinte, spuse în grabă de mama unui copil cu nevoi speciale: un copil autist face zece adulţi mai buni!’’

La activitate au luat parte 131 de elevi, care le-au transmis şi colegilor bucuria de a fi  voluntari.

Citit 932 ori Ultima modificare Luni, 17 Noiembrie 2014 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.