Gălăţenii îşi RUP GÂTUL pe TROTUARELE instituţiilor publice (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Gălăţenii îşi RUP GÂTUL pe TROTUARELE instituţiilor publice (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nici măcar cea mai importantă instituţie din Galaţi nu s-a îngrijit ca oamenii să circule în siguranţă pe trotuarele sale


„Câinii latră, caravana trece şi... zăpada se topeşte”. Aceasta pare să fie zicala după care se ghidează şefii unor instituţii extrem de importante din oraş, care, în ciuda criticilor venite din partea cetăţenilor, nu au făcut eforturi prea mari pentru a-i feri pe oameni de pericole. Marţi, trotuarele mai multor instituţii din oraş erau adevărate derdeluşuri, pline de zăpadă şi gheaţă, pe care gălăţenii riscau să-şi rupă gâtul.

Derdeluş la Primărie

Marţi, 6 ianuarie, în jurul orei 13,00, unul dintre trotuarele pline de zăpadă din oraş era chiar cel al Primăriei, aferent străzii Domnească. După cum se poate vedea şi în fotografie, doar o parte din porţiunea dedicată pietonilor era deszăpezită.  „Am cerut celor de la Ecosal să dea zăpada şi de pe acest trotuar, cu atât mai mult cu cât este serviciu în cadrul Primăriei. În scurt timp va fi curăţat”, ne-a declarat, marţi după-amiază, Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Lucru care s-a şi întâmplat, însă nu se poate să nu remarcăm că au trecut opt zile de când n-a mai nins, iar Primăria ar fi trebuit să fie un exemplu pentru ceilalţi.

Nămeţi la cimitir

Pentru gălăţeni este un chin să ajungă, în această perioadă, şi până la cimitirul "Eternitatea", administrat de Gospodărire Urbană. Asta pentru că trotuarele aferente Bulevardului Coşbuc sunt pline ochi de zăpadă, iar oamenii sunt obligaţi să facă slalom printre maşini pe o arteră cu trafic intens.

L-am întrebat pe directorul Gospodărire Urbană, Eduard Grosu, de ce trotuarele nu sunt curăţate nici acum, iar acesta a pasat răspunderea în curtea Serviciului Public Ecosal. După ce şi-a exprimat dezamăgirea cu privire la „pofta” de muncă a propriilor angajaţi şi a celor ce au condus utilajele de deszăpezire private, Ionuţ Pucheanu, directorul Ecosal, a precizat că va include în graficul de lucru şi trotuarele aferente cimitirului Eternitatea. „Marţi, s-a lucrat pe Brăilei, după cum aţi văzut. Urmează Domnească, până în capăt. Vom disloca oameni şi în alte zone. Din punctul meu de vedere, următoarele ţinte ar fi Siderurgiştilor şi 1 Decembrie”, ne-a spus directorul Ecosal.

Nici trotuarul din faţa Palatului Justiţiei nu arăta, marţi, mai bine. În jurul prânzului, zona de acces dedicată pietonilor era acoperită în totalitate de zăpadă.

Reprezentanţii Consiliului Judeţului s-au ţinut de cuvânt şi au curăţat mormanele de zăpadă de pe trotuarele din preajma sediilor instituţiei, de pe strada Eroilor, după ce luni acestea fuseseră pline cu zăpadă. Iar la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, tot marţi, în jurul prânzului, se lucra de zor.

Nerespectarea legii, plătită din banii noştri

Legea prevede sancţiuni pentru persoanele fizice şi juridice care nu-şi deszăpezesc terenul aferent sediilor ori locuinţelor, dar niciuna dintre instituţiile publice gălăţene nu-şi face griji că va fi amendată, întrucât, de-a lungul anilor, nici nu s-a recurs la astfel de măsuri pentru a-i responsabiliza pe cei plătiţi din bani publici să vegheze la bunul mers al lucrurilor în Galaţi.  Potrivit Aureliei Bogatu-Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi, există două hotărâri ale Consiliului Local în acest sens. Este vorba despre HCL 79/2002, potrivit căreia persoanele fizice pot fi amendate cu sume cuprinse între 100 şi 600 de lei, iar persoanele juridice cu 500 până la 3.000 de lei, şi HCL 307/2006, care prevede atât pentru persoanele juridice, cât şi pentru cele fizice sancţiuni cuprinse între 100 şi 500 de lei.

Citeşte şi: GALAŢIUL încă se LUPTA CU ZĂPADA, în a ŞAPTEA ZI după ninsoare (FOTO&VIDEO)

 

Foto Corina Dobre şi Bogdan Codrescu

Citit 3863 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Ianuarie 2015 10:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.