VALEA ORAŞULUI, cartierul INUNDAT de patru ori în trei săptămâni (FOTO)
Foto: Foto Nicoleta Onofrei

VALEA ORAŞULUI, cartierul INUNDAT de patru ori în trei săptămâni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Familiile care stau pe străzile Cărămidăriei, Vezuviului, Etna şi Timişeana sunt inundate la fiecare ploaie sau topire a zăpezii, de ani de zile, din cauză că nu există sistem de canalizare sau staţie de pompare


Am fost sunaţi, luni, 9 februarie, de către Angelică Parnea, pentru că are casa plină de apă, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă s-a săturat să tot vină să-i golească locuinţa. Marţi, am fost să vedem cu ochii noştri în ce ape se scaldă, la propriu şi la figurat, familia care stă pe Cărămidăriei 12, în Valea Oraşului. Ajunşi în zona Menarom, ne-am tot învârtit cu maşina timp de vreo zece minute gândindu-ne pe unde să înaintăm, toate străduţele fiind pline cu apă. Biserica "Izvorul Tămăduirii" apărea ca o insulă pierdută într-un ocean... Într-un final, am înaintat pe strada Cărămidăriei. Trei angajaţi ai Apă Canal făceau măsurători încălţaţi cu cizme de cauciuc, accesorii vestimentare fără de care nu se putea circula în zonă.

Case între ape

Casa lui Angelică Parnea este înconjurată de ape. Pentru a ajunge la poartă am mers pe lângă gard, sărind de pe o piatră pe alta. În curte, apa se încăpăţânează să rămână, cu toate eforturile oamenilor de a o înlătura. Pereţii camerelor sunt scorojiţi, iar podelele arată mai mult a mucava. Domnul Parnea a cumpărat acum zece ani casa, de la un profesor; casă bună, din cărămidă, însă aproape în fiecare an strada şi locuinţa îi sunt umplute de apa adunată de la ploi.

"În trei săptămâni, cei de la ISU au venit de trei - patru ori pentru a scoate apa din casă şi de pe stradă. Au venit vineri, au întins cred vreo 14 furtunuri pentru a colecta apa şi a o elibera la cea mai apropiată canalizare funcţională, însă sâmbătă apa a intrat iar în casă. Stăm mai mult în umezeală decât pe uscat. Suntem vreo 20 de familii aici, în zona aceasta”, ne povesteşte Georgel, băiatului lui Angelică Parnea.

Situaţia se repetă de fiecare dată când se topeşte zăpada sau după ce plouă. Canalizare există, spun oamenii, însă este colmatată. "Municipalitatea poate face canalizarea la loc, scot tuburile, rămân căminele. Trebuie să înlocuiască numai tuburile. Am cheltuit o groază de bani. Am făcut şanţuri din banii noştri, dar degeaba. Ne-au promis şi cei din Primărie că fac şanţuri să plece apa la vale, dar am rămas cu promisiunea. Au zis să aşteptăm vara, să se usuce pământul, ca să facă şanţuri de scurgere. Pot face şi acum dacă vor, dar nu vor”, ne-au spus Angelică Parnea.

Reţele de canalizare dezafectate

Potrivit purtătorului de cuvânt al societăţii Apă Canal, Cornelia Arnătu, în zona aceea de oraş nu mai există sistem de canalizare din 1988, iar toată apa adunată acolo provine de la acumulări de după ploi sau ninsori. "Noi nu avem reţele acolo. Zona cuprinsă între străzile Corabiei, Etna, Banat, Vezuviului, Timişeana, Cărămidăriei a fost demolată, pe timpul lui Ceauşescu, pentru că urma să se fie transformată în zonă industrială. Oamenii care aveau proprietăţi acolo au primit apartamente în oraş.

Pe timpuri, exista şi o staţie de pompare a apei, dar nu mai există din 1988, nu mai există decât rămăşiţele vechii reţele de canalizare. Oamenii nu au nici măcar bazine vidanjabile, ca să spunem că apa se adună în bazine, iar noi mergem să le golim. Toată apa, pur şi simplu, bălteşte”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al societăţii Apă Canal.

Care sunt soluţiile

În acest moment, Apă Canal nu poate face decât verificări asupra cotei terenului, pentru a vedea dacă nu cumva terenul este sub cota Dunării, iar apa să vină şi din fluviu. De asemenea, intervine împreună cu ISU pentru a evacua apa. Totodată, furnizorul de apă a sesizat Primăria cu privire la situaţie, dar mai departe totul ţine de investiţii şi lucrări ample. "Ca soluţii, nu văd decât investiţia într-o nouă reţea de canalizare şi o staţie de pompare sau măcar nişte bazine vidanjabile", ne-a mai spus purtătorul de cuvânt al Apă Canal, Cornelia Arnăutu.

Problema de pe strada Cărămidăriei este cunoscută şi la nivelul Primăriei. „Ca măsuri imediate, am solicitat sprijinul ISU Galaţi, să intervină cu două motopompe pentru evacuarea apei de pe străzile afectate de topirea zăpezilor. Ca soluţie pe termen lung, pentru rezolvarea problemei, este luată în calcul construirea unor bazine de retenţie, care să colecteze apele pluviale”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu.


CITEŞTE ŞI: PRĂPĂD în Valea Oraşului: Cartier INUNDAT din VINA Primăriei şi a Apă Canal (FOTO/ VIDEO)

Citit 2394 ori Ultima modificare Marți, 10 Februarie 2015 19:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.