SFATUL MEDICULUI/ Cum ne afectează trecerea la ora de vară

SFATUL MEDICULUI/ Cum ne afectează trecerea la ora de vară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trecerea la ora de vară are loc, de fiecare dată, în ultimul weekend al lunii martie, când ora 3,00 devine 4,00. Motivul schimbării orei este că astfel ne putem folosi cât mai mult de lumina naturală provenită de la soare. Dincolo de scopul pur ecologic, modificarea orară are consecinţe negative asupra sănătăţii, atrag atenţia medicii.

"Suntem nevoiţi, practic, să ne trezim cu o oră mai devreme. Organismul nu se poate adapta de la o zi la alta la această schimbare, fiind nevoie de o săptămână, în medie, pentru a ne reveni complet. Cei mai afectaţi de trecerea de la ora de vară la cea de iarnă sunt cei care trebuie să facă naveta pentru a ajunge la serviciu. Şi în cazul celor care fac zboruri mai lungi, care implică schimbarea fusului orar, această trecere duce la perturbarea ritmului biologic al organismului. De asemenea, vremea înnorată şi ploioasă din această perioadă contribuie la acest dezechilibru", a explicat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului de Ambulanţă Galaţi.

Potrivit doctorului Polinschi, bolnavii cronic pot suferi de insomnii şi de un stres accentuat în aceste zile. Sfatul medicului este să ne odihnim mai mult, organismul putând astfel mai uşor să se adapteze la ritmul circadian (ciclul noapte/zi - n.r.).

Oameni de ştiinţă de la universităţi din Germania, Franţa, Marea Britanie, Olanda, Cehia şi Ungaria au estimat că această schimbare de oră costă Uniunea Europeană 131 de miliarde de euro în fiecare an, cheltuielile fiind traduse mai ales în costuri medicale.


CITEŞTE ŞI: SFATUL MEDICULUI: "Scăderea în greutate, de ajutor pentru reumatici"

Citit 865 ori Ultima modificare Marți, 31 Martie 2015 02:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.