Cardul de sănătate este OBLIGATORIU de la 1 septembrie. Ce trebuie să faceţi dacă nu aţi primit documentul prin poştă

Cardul de sănătate este OBLIGATORIU de la 1 septembrie. Ce trebuie să faceţi dacă nu aţi primit documentul prin poştă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cardul de sănătate a devenit obligatoriu de la 1 septembrie. Practic, de astăzi, niciun asigurat pe numele căruia documentul a fost deja tipărit nu mai poate beneficia de servicii medicale, cu excepţia urgenţelor, dacă nu prezintă cardul la medic sau la spital.

În cursul anului trecut, peste 400.000 de astfel de documente au fost tipărite doar pentru judeţul Galaţi. Majoritatea au ajuns la titulari prin intermediul poştei, dar au fost şi câteva zeci de mii de carduri returnate la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, după ce persoanele nu au fost găsite acasă. Indiferent dacă aţi primit sau nu cardul prin poştă, iată ce puteţi face pentru a nu avea bătăi de cap suplimentare atunci când aveţi nevoie de medic.

Dacă aţi primit deja cardul prin poştă

Majoritatea gălăţenilor se regăsesc în această situaţie. Documentul a venit într-un plic, iar, pentru a putea fi folosit, este nevoie de o vizită la medicul de familie pentru a-l activa. "Nu este însă necesar ca asiguratul să meargă expres la medic pentru a-şi activa cardul. Acest lucru se poate face foarte simplu, cu ocazia primului consult pe care îl va face la medicul de familie. Mai mult, orice furnizor de servicii medicale aflat în relaţii contractuale cu CJAS Galaţi poate activa carduri, cu ajutorul cititoarele pe care le-au achiziţionat", a explicat dr. Elena Vrabie, preşedinte CJAS Galaţi.

Nu aţi primit cardul, dar acesta este tipărit 

În această situaţie s-au regăsit aproximativ 50.000 de gălăţeni, care nu au fost găsiţi acasă de poştaşi, motiv pentru care cardurile au fost returnate la CJAS Galaţi. Ei au avut posibilitatea de a merge la sediul instituţiei, pentru a-şi lua documentul. Un număr însemnat de carduri au fost însă distribuite indirect către asiguraţi, prin medicii de familie gălăţeni, în urma unei înţelegeri între aceştia şi CJAS. Primul pas pe care trebuie să-l faceţi, dacă nu aţi primit cardul prin poştă şi nici nu aţi fost să-l luaţi de la CJAS, este să intraţi pe site-ul http://www.casan.ro/casgl/page/verificare-asigurat.html, unde vi se va cere să introduceţi Codul Numeric Personal (CNP), precum şi un cod de verificare (CID) afişat pe ecran. Apoi, site-ul va genera mai multe informaţii, printre care şi dacă sunteţi asigurat, data sunteţi înscris la un medic de familie şi dacă aveţi cardul de sănătate emis.

În cazul în care documentul a fost tipărit, dar nu l-aţi primit, vă puteţi adresa CJAS Galaţi, pentru ridicarea lui. Instituţia se află pe strada Mihai Bravu nr. 48, iar numerele de telefon de la care se pot obţine informaţii sunt: 0236/410.111, 0236/319.400 şi 0236/319.444. În cazul în care sunteţi întâmpinat de robot, încercaţi să sunaţi din nou, până ce un operator vă va răspunde.

Nu aveţi card de sănătate tipărit

Mai sunt şi persoane pe numele cărora cardul nu a fost încă tipărit. Verificarea acestui aspect se face tot la adresa http://www.casan.ro/casgl/page/verificare-asigurat.html, urmând paşii indicaţi mai sus. Dacă vă aflaţi în această situaţie, puteţi merge fără probleme la medicul de familie sau la cel din policlinica spitalului, unde doctorul verifică în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) dacă sunteţi sau nu asigurat. "Procesul de tipărire a cardurilor este şi va rămâne unul continuu. Astfel, gălăţenii asiguraţi care nu au încă un card emis vor primi documentul după tipărire", a mai spus dr. Vrabie.

Aţi refuzat cardul din motive de conştiinţă

Câteva sute de persoane asigurate au refuzat documentul, considerând că mica bucata de plastic, pe care este ataşat un cip, le afectează propriile convingeri, de conştiinţă sau religioase. Doar săptămâna trecută 94 de gălăţeni au anunţat că refuză cardul. Potrivit legislaţiei în vigoare, şi aceşti asiguraţi au dreptul la servicii medicale. Astfel, dacă aţi refuzat cardul, trebuie să mergeţi la fiecare trei luni la ghişeele CJAS, pentru a vi se elibera o adeverinţă de asigurat.

Aţi distrus sau aţi pierdut cardul

Deşi abia de astăzi devine obligatoriu, peste 1.000 de gălăţeni au fost deja la CJAS pentru a anunţa că au pierdut sau că au distrus cardul de sănătate. În acest caz un nou card va fi tipărit, contra sumei de 15,5 lei. În cazul tinerelor proaspăt căsătorite, care au preluat numele soţului, tipărirea unui card cu noile date personale nu-l costă nimic pe asigurat.

Citit 1605 ori Ultima modificare Luni, 31 August 2015 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.