Astăzi, meci cu miză uriașă: Ciocan luptă pentru a fi challenger la TITLUL MONDIAL

Astăzi, meci cu miză uriașă: Ciocan luptă pentru a fi challenger la TITLUL MONDIAL
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Pugilistul gălăţean Cristian Ciocan va lupta, în această seară, cu rusul Alexander Povetkin, controversatul fost campion mondial al versiunii WBA, în Rusia, la Ekaterinburg, miza fiind uriaşă: învingătorul va deveni challenger obligatoriu la centura mondială WBO, categoria grea. Televizarea galei în direct va fi preluată în România de postul Digisport 2, începând de la ora 18.00. Meciul lui Ciocan va începe cel mai probabil după ora 19.30.

Cristian Ciocan spune de mulţi ani că obiectivul său este centura de campion mondial, iar pentru a şi-l îndeplini a acceptat din nou, fără teamă, drumul cel mai scurt, chiar dacă este şi cel mai dificil. Este vorba de ultima etapă ce o are de trecut pentru a ajunge la mult visatul meci pentru titlul mondial: o luptă ca un fel de "semifinală" cu un adversar puternic, foarte bine cotat, chiar "acasă" la acesta.

Povetkin, care la amatori a fost campion olimpic în 2004, are 38 de ani, 32 de victorii şi o singură înfrângere la profesionişti. A deţinut centura de campion al lumii în versiunea WBA din 2011 până în 2013, cu cinci meciuri câştigate care au avut ca miză titlul mondial al acestei versiuni. Al şaselea, în octombrie 2013, l-a pierdut în faţa celebrului Vladimir Kliciko. De atunci, a mai avut doar şase meciuri, toate câştigate. Ultimul a fost în iulie 2017, cu Andrei Rudenko (Rusia), pentru centura WBO International.

Rusul, iertat pentru dopaj repetat

Trecutul apropiat al carierei lui Povetkin este unul controversat, cu aspecte care generează temeri în tabăra lui Ciocan, în ceea ce priveşte arbitrajul din această seară. În decembrie 2016, la testul antidoping ce preceda partida cu canadianul Bermane Stiverne, pentru titlul WBC interimar, Alexander Povetkin a fost depistat pozitiv cu ostarină. Surpinzător, rusul a fost ulterior iertat de mai toate organizaţiile mondiale de box şi reintrodus în clasamente, deşi era pentru a doua oară într-o astfel de culpă. Tot în 2016, în luna mai, fusese depistat pozitiv la meldonium şi a scăpat de suspendare, invocând că luase această substanţă înainte de 1 ianuarie 2016, când a fost introdusă pe lista celor interzise.

În aceste condiţii, Cristian Ciocan va trebui să-şi asume riscuri pentru a forţa o victorie prin KO. "În condiţiile în care meciul e pe terenul rusului, în cazul unei dispute echilibrate şi cu un mic avantaj de partea noastră nu cred că este posibil să ne fie dată decizie la puncte. Avem doar varianta victoriei prin KO, Cristi este pregătit să facă asta. Teoretic, ar mai fi varianta ca Cristi să domine categoric lupta", ne-a spus Felix Păun, antrenorul lui Ciocan.

La graniţa Europei cu Asia

Pugilistul gălăţean a făcut prima etapă a pregătirilor acasă, la Pechea, iar din 20 noiembrie a plecat în Germania, pentru meciuri de antrenament (sparringuri) şi pregătire în regim de cantonament. "În Rusia suntem de duminică, am dat peste minus 22 de grade Celsius aici. Cristi este foarte bine pregătit, aici am făcut doar antrenamente uşoare, de menţinere, pentru a avea prospeţime la meci", a mai spus Felix Păun. De altfel, pentru a reduce din stresul premergător unui astfel de meci, pugilistul gălăţean şi o parte din stafful său s-au relaxat miercuri la o plimbare în zona liniei de graniţă dintre Europa şi Asia.

Nici după "cântarul oficial", care a avut loc ieri, Cristi Ciocan nu părea "apăsat" de miza meciului. "Ştiu ce pot, ştiu ce vreau, încrederea este la cote maxime, motivaţia la fel. Totul este bine, încă nu am intrat în transa meciului. Mai am o mişcare uşoară, diseară (n.r. - joi), apoi aştept meciul. Acum am ieşit de la cântar, eu am 116 kilograme, sunt în graficul nostru, iar rusul 101", ne-a spus telefonic Ciocan.

Câştigătorul luptei dintre Povetkin şi Ciocan va primi centura de campion internaţional la versiunea WBO. Totodată va deveni challenger obligatoriu la titlul mondial, ceea ce înseamnă că deţinătorul acestuia, Joseph Parker, va trebui să-şi pună în joc centura de campion al lumii mondial într-o luptă cu cel care va triumfa la Ekaterinburg.

Anunţ-şoc: Fury, dopat la meciul cu Ciocan

Cristian Ciocan se află pentru a doua oară în carieră la o victorie distanţă de mult dorita luptă pentru un titlu mondial. Precedenta partidă care a avut această miză, de a deveni challenger obligatoriu la centura supremă, a fost în Anglia, în februarie 2015, când a fost învins de Tyson Fury, prin KO tehnic, Ciocan abandonând în repriza a opta. În urma acelei victorii, Fury a primit dreptul de boxa cu celebrul Kliciko pentru titlul mondial şi l-a învins pe ucrainean.

Stupoare, însă, Agenţia Britanică Anti-Doping (UKAD) a făcut public - abia în această săptămână, la aproape trei ani distanţă! - că Fury a fost dopat la meciul cu Ciocan şi că victoria îi este anulată! "Toate titlurile, premiile şi punctele de clasament pe care (Fury - n.r.) le-a dobândit ca urmare a victoriei sale în acest meci sunt anulate", a anunţat, acum, UKAD. Testul a fost făcut după partidă, în februarie 2015, conform presei britanice, substanţa la care a ieşit pozitiv este nandrolon, dar cu toate acestea UKAD nu l-a pus sub acuzare pe Fury până în iunie 2016 - iar atunci nu s-a spus nimic de testul de dupa meciul cu Ciocan - timp în care britanicul l-a învins pe Vladimir Kliciko.

Astfel, se poate spune că lui Ciocan i-a fost furată, prin trişarea (dopingul) adversarului, ocazia unui meci uriaş cu Kliciko pentru a deveni campionul unificat al lumii.

Erol Ceylan, promotorul lui Ciocan, şi-a exprimat indignarea că, până la recentul anunţ al UKAD, nu i s-a comunicat nimic pe această temă. "Nimeni nu ne-a contactat cu privire la această decizie, nici de la British Anti-Doping, nici de la British Boxing Board of Control, sunt foarte dezamăgit de modul în care ne-au tratat. Cristian a avut suspiciuni pentru că a fost şocat de forţa loviturilor lui Fury şi de agilitatea acestuia în acea luptă", a declarat Erol Ceylan, pentru "The Independent".

În condiţiile în care Tyson Fury a spus că intenţionează să revină în ring şi că vrea cinci meciuri în 2018, Erol Ceylan a precizat că doreşte ca unul dintre acestea să fie cu Ciocan, "pentru a afla cine este cu adevărat cel mai bun dintre ei".

Revenire cu cinci victorii

După episodul cu Fury, de la Londra, Ciocan a revenit cu o solidă serie de cinci victorii: la puncte cu Sherman Williams şi Erkan Teper, prin KO cu Michael Sprott, tot KO cu medaliatul olimpic cu bronz David Price, şi apoi la puncte cu Zine Eddine Benmakhlouf. Ultimele trei meciuri ale lui Ciocan au fost pentru centura de campion european WBO.

Cel mai dificil şi mai important meci dintre acestea a fost cu englezul David Price, când Ciocan a acceptat cu încredere să lupte din nou pe terenul adversarului, la Londra. Gălăţeanul a fost trimis la podea în runda a cincea, s-a ridicat şi apoi l-a făcut KO pe britanic, în runda a şaptea.

Palmaresul lui Ciocan (30 de ani) la profesionişti cuprinde 22 de victorii şi trei înfrângeri. În condiţiile în care rezultatul disputei cu Fury a fost anulat, gălăţeanul are victorii pe linie în ultimele 15 partide, fiind neînvins din 2010.

În clasamentul mondial al versiunii WBO, Ciocan este pe locul al doilea, imediat după deţinătorul centurii, neo-zeelandezul Joseph Parker, iar Povetkin ocupă locul al şaselea.

Citit 12336 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.