UPDATE | Filmul în care o copilă campioană este dată afară din sala de antrenament a CS Şcolar Tecuci

UPDATE | Filmul în care o copilă campioană este dată afară din sala de antrenament a CS Şcolar Tecuci
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

UPDATE, ora 14.30 | Părintele unui sportiv ne-a trimis înregistrarea unui moment în care directorul Valeriu Mănăilă îi cere antrenorului Coman să o dea afară din antrenament pe Delia Pintilie, sportivă care în acest an a câştigat o medalie de aur şi trei de argint la Campionatele Naţionale de copii 1, 2 şi 3:


Conducerea Clubului Sportiv Şcolar Tecuci a decis interzicerea temporară a activităţii atleţilor săi specializaţi în probe tehnice - săritura cu prăjina, disc şi aruncarea suliţei - deşi în acestea s-au obţinut cele mai bune performanţe din tot clubul, numeroase medalii la Campionatele Naţionale.

Situaţie incredibilă la Tecuci, unde conducerea unui club sportiv a sistat activitatea celor mai buni performeri pe care îi are. "Ca urmare a hotărârii Consiliului de Administraţie din data de 25.09.2017, se interzice în cadrul secţiei de atletism antrenamentul şi participarea în competiţii la probele sportive unde Clubul Sportiv Şcolar Tecuci nu dispune de baza materială necesară desfăşurării activităţii în condiţii optime de pregătire (prăjină, suliţă şi disc), urmând ca o dată cu dotarea bazei sportive cu cele necesare această interdicţie să fie revizuită", acesta este o parte din documentul de înştiinţare către antrenorii Mihai Mihuleac (prăjină) şi Irinel Titu Coman (aruncări), semnat de Valeriu Mănăilă, director al CSŞ Tecuci.

Se invocă siguranţa sportivilor

"Nu reuşim în condiţiile bazei materiale să asigurăm siguranţa sportivilor. Sala noastră are o înălţime de trei metri, iar prăjina are 3,10 metri, spre exemplu. Am făcut demersurile necesare, din primăvară vom avea amenajat la stadion un sector amenajat pentru suliţă şi disc", ne-a explicat decizia directorul Valeriu Mănăilă.

De celalaltă parte, antrenorul Irinel Coman crede că i se pun beţe-n roate pentru că sportivii săi sunt performanţi. "Invocarea siguranţei sportivilor este de faţadă. De ce nu ne lasă să mergem în competiţii, atât timp cât ne descurcăm cu antrenamentele? Dacă vor musai, pot merge cu sportivii mei să ne antrenăm la Adjud, unde sunt amenajările necesare, sunt în relaţii bune cu cei de acolo şi ne primesc fără probleme. Medaliile, asta e de fapt problema, sunt alergici la performanţele noastre. Nu avem nevoie de campioni la CSŞ Tecuci", şi-a exprimat indignarea antrenorul tecucean.

Apostu, campion antrenat în parc

Cel mai performant sportiv pregătit de Irinel Coman este Ionuţ Apostu, vicecampion naţional de seniori în acest an şi campion la tineret, în condiţiile în care abia a trecut de vârsta junioratului. În ultima perioadă, a avut dublă legitimare, CSŞ Tecuci şi CS Universitatea Galaţi, iar din toamna acestui an a fost transferat complet la CSU Galaţi. "Ionuţ este în lotul naţional, al doilea din ţară, mereu medaliat la Campionatul Naţional, la diferitele categorii de vârstă unde a concurat de-a lungul anilor. Am reuşit totul în condiţiile care acum nu mai sunt de acceptat de conducerea clubului. Ne-am antrenat pe stadion şi prin parc, normal că ne-am asigurat că sunt condiţii de siguranţă. Ei, de atâţia ani, nu au fost în stare să ne facă un amărât de cerc de beton la baza clubului, iar acum ne interzic din lipsă de condiţii? Spre exemplu, Ionuţ nu a primit nici măcar o singură premiere de la club, iar în ceea ce priveşte echipamentul, i-au dat o pereche de încălţări de aruncări în 2015, în rest nimic. Chiar şi aşa am reuşit performanţe, iar asta văd că deranjează. Aveam dublă legitimare până pe 31 decembrie, iar ei mi-au spus în septembrie că nu-l mai vor, ca nu mai pot susţine activitatea lui, n-au mai vrut un medaliat", a mai spus Irinel Coman.

Tot în şedinţa din septembrie a Consiliului de Administraţie, s-a aprobat un alt transfer la CSU, cel al Deliei Pintilie, campioană naţională în acest an la suliţă şi medaliată cu argint la disc. Antrenorul susţine că a solicitat dublă legitimare, la fel cum a avut Apostu, spunând că are documentul cu care să dovedească acest lucru, în timp ce directorul Mănăilă a afirmat că i s-a solicitat doar transferul total. "Am acceptat să mergem până acum pe improvizaţii pentru performanţele lui Apostu, iar plecarea lui şi a Deliei Pintilie din club ne-au permis să oprim până în primăvară", a mai adăugat Valeriu Mănăilă.

Mediere fără efect

Situaţia tensionată de la CSŞ Tecuci este cunoscută la Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, instituţie care are în subordine clubul şi ai cărei reprezentanţi spus că au încercat medierea conflictului. "Am fost acolo împreună cu inspectorul general, am vorbit cu toţi cei implicaţi, părinţi, antrenor, membri ai Consiliului de Administraţie. Le-am spus să găsească o variantă pentru ca aceşti copii să nu fie afectaţi, le-am sugerat posibile soluţii, să facem mai mult de atât nu avem pârghii legale. Deciziile trebuie luate de Consiliul de Administraţie. Acolo este un conflict între profesor şi ceilalţi, dar de aici să se ajungă până la a opri activitatea copilului e cam strigător la cer", ne-a spus Emilian Pătru, inspector de educaţie fizică.

Antrenorul Irinel Coman a mai spus că afectaţi de această decizie sunt 22 de sportivi, pe care îi pregăteşte la probele de aruncări.

Printre performerii de la prăjină, antrenaţi de Mihai Mihuleac, se numără Alexandra Erica Mavroian, medaliată cu bronz în acest an la Campionatul Naţional pentru copii. Efect al "interzicerii", fără plăcerea antrenamentului specific, Alexandra Mavroian este pe punctul de a renunţa la practicarea atletismului. Antrenorul Mihuleac a preferat să nu comenteze public decizia clubului. Acesta, împreună cu Irinel Coman, au fost "băgaţi" şi în Comisia de Disciplină a CSŞ Tecuci. 

Citit 3907 ori Ultima modificare Joi, 21 Decembrie 2017 14:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.