POVESTEA UNUI SUCCES ISTORIC/ Handbaliste gemene pentru AURUL MONDIAL al familiei Corban

POVESTEA UNUI SUCCES ISTORIC/ Handbaliste gemene pentru AURUL MONDIAL al familiei Corban
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Daniela Corban, handbalista campioană a lumii la junioare, a jucat cu energia suplimentară transmisă de acasă de sora sa, Andreea, ambele fiind şlefuite în ultimii patru ani la Centrul de Excelenţă de la Vâlcea


Duminică seară, casa familiei Corban a fost plină. Prieteni, rude, vecini, toţi s-au strâns în faţa televizorului pentru finala Campionatului Mondial de handbal al junioarelor mari, sub 18 ani. Era cel mai important meci de până acum al Danielei Corban, „centrul” gălăţean fiind remarcata reprizei secunde a finalei. Sufletul galeriei de acasă a fost Andreea, sora geamănă, handbalistă şi ea, la fel de talentată. De altfel, ambele au fost selecţionate şi de mai bine de patru ani sunt la Centrul de Excelenţă de la Rm. Vâlcea, dar Andreea n-a prins lotul pentru competiţia din Macedonia. „Pentru oricine este dureros, cu atât mai mult pentru Andreea. Ele fiind gemene şi foarte apropiate, a suferit foarte mult că n-a fost acolo. E la fel de talentată şi de valoroasă, are încredere şi ambiţia de a fi acolo peste câţiva ani, când vor fi în joc medaliile la senioare”, ne-a mărturisit Cornelia Corban, mama celor două handbaliste şi a încă unei fete, Mihaela (24 de ani).

 

Andreea (stânga) şi Daniela Corban, alături de legendara Luminiţa Huţupan

Eleve eminente

Şansa lor de a ajunge să trăiască acest moment, al primului triumf din cariera sportivă, a reprezentat-o antrenorul Miron Stanciu. „Erau în clasa a III-a când le-a văzut şi le-a chemat să facă handbal. Aşa au ajuns la CSŞ. Fetele sunt ca şi copiii dânsului, de multe ori vorbesc mai des şi mai mult cu dumnealui”, a povestit mama campioanei mondiale.

De altfel, antrenorul Miron Stanciu ne-a spus că este mândru de Dana şi Andreea, mai ales pentru că sunt şi eleve foarte bune la Colegiul Energetic din Rm. Vâlcea. Dana a terminat clasa a XI-a cu cea mai mare medie din clasă, 9,32, urmată de Andreea, la câteva sutimi.

La fel ca în cazul celorlalte două gălăţence care au devenit duminică campioane mondiale, Alexandra Dindiligan şi Andreea Taivan, pentru părinţi cel mai dificil moment a fost să accepte să le lase să plece de acasă, atunci când aveau 13 ani şi au fost selecţionate la Centrul de Excelenţă. „Ne-a fost foarte greu să ne despărţim de amândouă odată, ne-am frâmântat mult. Centrul nu funcţiona de foarte mult timp şi nu eram lămuriţi ce fel este acolo”, ne-a spus Cornelia Corban.

Viorel Corban, tatăl fetelor, este acum cel mai mândru lăcătuş care lucrează în Combinat, mama lor este ţesătoare, veniturile nu sunt mari, astfel că şi financiar a fost greu să le susţină de acasă.

CITEŞTE ŞI: PERFORMANŢĂ URIAŞĂ / Trei handbaliste gălăţence sunt CAMPIOANE MONDIALE

Numai un drum spre casă, de multe ori lunar, pentru a participa cu echipa de club (CS Şcolar Galaţi) la Campionatul Naţional, costă în jur de 300 de lei. „Cu atât mai mare este satisfacţia acum. Au muncit mult, sunt foarte mulţumită de tot ce au făcut la Vâlcea, timpul a demonstrat că acolo se face handbal la cel mai înalt nivel şi au viitorul în faţă”, a concluzionat mama handbalistelor.

Aprecieri de la municipalitate

Primarul Marius Stan a anunţat că le va decerna ”Diploma de excelență a municipiului Galați” celor trei sportive gălățene care au câștigat Campionatul Mondial de Handbal Feminin Under 18, Alexandra Dindiligan, Daniela Corban și Andreea Taivan.

„Este o onoare pentru mine să premiez trei campioane mondiale. Nu ai ocazia în fiecare zi să le strângi mâna şi să le mulțumeşti unor sportive care reuşesc o performanţă uriaşă. Alexandra, Daniela şi Andreea, alături de colegele lor din lotul naţional de handbal feminin junioare, merită tot respectul nostru pentru performanţa pe care au reuşit-o, pentru că au ridicat drapelul României pe cel mai înalt catarg şi pentru că au reaşezat numele ţării noastre pe harta mondială a handbalului. Prin performanţa reuşită acum, micile noastre handbaliste ne dau speranţe pentru viitor. Îmi doresc şi sper din tot sufletul ca, în următorii ani, această echipă să scrie istorie şi în handbalul mare”, a declarat primarul Marius Stan.

Diplome de excelență vor primi şi antrenorii care le-au descoperit şi pregătit pe cele trei campioane mondiale: Gabriela Artene, Maria Lupu şi Miron Stanciu.

Prin medaliile de aur câştigate la acest campionat mondial de junioare mari, cele trei handbaliste au reuşit cele mai mari performanţe din acest an pentru sportul gălăţean.

CITEŞTE ŞI: Din curtea şcolii, la TITLUL MONDIAL: "Tati, vreau şi eu să joc handbal"

Citit 3799 ori Ultima modificare Marți, 05 August 2014 18:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.