Verona, oraşul artelor
Foto: foto: pinterest.com

Verona, oraşul artelor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cel mai bine păstrate monumente antice romane se află la Roma; celelalte... la Verona. Oraşul cu doar 265.000 de locuitori găzduieşte multe dintre cele mai bine conservate monumente antice din întreaga Italie, inclusiv al treilea cel mai mare amfiteatru roman din ţară (după Colloseum şi amfiteatrul din Capua), şi este decorul celei mai cunoscute piese semnate de Shakespeare, "Romeo şi Julieta".

Aflat în nordul Italiei, în regiunea Veneto, Verona este oraşul tipic italian prin excelenţă: un oraş al artei, el însuşi o capodoperă, presărat de monumente care poartă vizitatorul prin toată istoria Italiei, de la vremurile bune ale Imperiului Roman, la goticul medieval, splendoarea renascentistă şi grandoarea barocă. Mai mult, oraşul poartă şi urmele perioadei sale veneţiene, când s-a aflat sub influenţa marii republici maritime, şi ale celei austriece.

Înainte de Evul Mediu, în Verona existau foarte multe monumente antice, bine păstrate, dar multe dintre ele au fost distruse într-un cutremur din 1117. Atunci, mare parte din clădirile antice s-au prăbuşit şi au fost înlocuite cu noi structuri, în stil romanic. Cele mai importante vestigii antice care au supravieţuit cutremurului şi secolelor ce s-au mai scurs de atunci sunt Arena, marele amfiteatru construit în prima jumătate a secolului I, cu o capacitate de 30.000 de locuri; Teatrul roman, construit tot în acea perioadă şi salvat de la distrugere în secolul al XVIII-lea de un localnic bogat; Ponta di Pietra, cel mai vechi pod peste Adige, finalizat în anul 100 d.Hr., şi, în fine, Porta Borsari, una din vechile intrări în oraş.

Dintre clădirile medievale în stil romanic, cele mai frumoase sunt Basilica di San Zeno Maggiore, catedrala principală a oraşului, cunoscută ca Duomo di Verona, Santa Maria Antica şi biserica Sant’Anastasia. De la familia Scaligeri, care a dominat Verona în perioada Evului Mediu, au rămas Castelvecchio şi Ponte Scaligero. Merită văzute şi vilele romane şi renascenstiste, dar şi palatele medievale precum Palazzo della Gran Guardia sau Palazzo Pompei.

Cei care caută la Verona urme din povestea Julietei şi a lui Romeo merg la vila familiei Del Cappello. Construită în secolul al XII-lea, vila a ajuns să fie cunoscută drept Casa Julietei, a cărei faţadă este completată de un balcon pecum cel din piesa lui Shakespeare. Pentru că există vila Julietei, trebuia să se găsească şi casa lui Romeo; aleasă a fost casa medievală a conţilor de Cagnolo Nogarola, care însă nu se poate vizita la interior.

Dacă ajungi la Verona trebuie să rezervi o zi pentru o excursie în afara oraşului, pentru că la doar 25 de kilometri distanţă se află Lacul Garda, cel mai mare lac din Italia. Este şi una dintre cele mai vizitate destinaţii turistice din ţară, datorită peisajelor naturale încântătoare şi a localităţilor pitoreşti de pe malurile sale. De la Verona se ajunge la Garda fie cu maşina, fie cu autobuzul sau trenul. Cele mai apropiate sunt localităţile de pe malul sudic şi estic al lacului, dar se ajunge uşor oriunde. Sunt de văzut Sirmione, Desenzano del Garda, Riva del Garda, Malcesine Torbole, Brescia, Bardolino sau oricare dintre staţiunile de pe malul lacului şi trebuie făcută, neapărat, o minicroazieră cu vaporaşul între oricare dintre staţiuni.

sursa: historia.ro

    

Citit 2485 ori Ultima modificare Duminică, 21 August 2016 13:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.