Râpa Roşie | Rezervaţia geologică ce îţi trezește interesul prin măreţia sa şi prin reliefurile bizare

Râpa Roşie | Rezervaţia geologică ce îţi trezește interesul prin măreţia sa şi prin reliefurile bizare
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În vecinătatea oraşului Sebeş se află o rezervaţie naturală al cărei aspect este asemănător, evident, la alte dimensiuni, cu cel al Marele Canion al fluviului Colorado. Rezervaţia Râpa Roşie are o suprafaţă de aproximativ 100.000 de metri pătraţi. Râpa propriu-zisă se întinde pe sute de metri în lungime, iar înălţimea sa este cu adevărat impresionantă. La Râpa Roşie, fenomenul de eroziune a apărut datorită fragilităţii argilei roşii. Peisajul este unul mirific şi impunător, având în vedere că înălţimea prăpastiei de rocă roşiatică depăşeşte pe alocuri 100 de metri. Chiar dacă Râpa Roşie nu este, nici pe departe, un canion precum cel american (singurele asemănări fiind cele ce ţin de aspectul superficial, nu de configuraţia terestră), impresia cea dintâi pe care ţi-o lasă acest loc este cea de grandoare.

Odată ajuns acolo, îţi va fi greu să părăseşti imaginile curioase pe care şuvoaiele de apă le-au scobit în rocă. La ceasurile apusului, coloritul Râpei Roşii se accentuează, iar umbrele formate îţi vor pune şi mai mult fantezia la lucru. Este un loc ce te inspiră, te face mai creativ.

Pe lângă curiozităţile oferite de către relieful de eroziune, în zonă se dezvoltă şi câteva specii vegetale deosebite, interesante din punct de vedere botanic, cum ar fi Centaurea atropurpurea – o plantă nativă în Peninsula Balcanică, Asplenium adiantum-nigrum (feriga mediteraneană) sau garoafa endemică (Dianthus serotinus). În zonă pot fi observaţi şi câţiva stejari pufoşi (Quercus pubescens). Multe dintre speciile de plante rare ce se dezvoltă la Râpa Roşie sunt caracteristice unor zone situate mai la miazăzi faţă de ţara noastră.

Cei pe care i-a surprins vreo ploaie mai puternică la Râpa Roşie afirmă că au asistat la un spectacol memorabil. Au avut şansa să vadă cum natura îşi face munca laborioasă de sculptor.

Sursa: cunoastelumea.ro        

Citit 4557 ori Ultima modificare Duminică, 30 Octombrie 2016 09:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.