Degeaba ţii post de mâncare, dacă nu ţii post de răutate!

Degeaba ţii post de mâncare, dacă nu ţii post de răutate!
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Sfaturi. "Mai păcat e ceea ce ne iese din gură decât ceea ce ne intră", este vorba pe care n-am s-o uit de la bunicile mele, chit că amândouă ţineau cu religiozitate posturile. La spusele lor înţelepte mi-a zburat gândul ascultându-l pe părintele Vasile Ioana, la Exclusiv VIP cu Cristi Brancu, pe Prima Tv: "Pentru Postul Paştelui, degeaba ţii post de mâncare, dacă nu ţii post de răutate. Postul este despre purificare şi pocăinţă: eşti mânioasă sau mânios, hai să fii mai calm. Eşti rea, hai să fii mai bună! Eşti focusat pe nemulţumiri, caută şi ce te mulţumeşte. Până şi la colega aia a ta care te enervează caută să găseşti două virtuţi". Fireşte, părintele Ioana recomanda şi "conectarea" cu viaţa bisericii, explicând că fiecare dintre slujbe te pregătește pentru marele praznic al Învierii. Şi, participând la ele, vei ieşi de acolo ca de la maşina de spălat.

Şi ar mai fi ceva: "Degeaba posteşti, dacă nu faci fapte bune. Cea mai bună faptă pentru tine însuţi e să te linişteşti puţin. Şi nu o poţi face cu nasul în ecran". Cum? Evitând "duhul de risipire" al reţelelor sociale şi al televizorului. Sau măcar reducând timpul petrecut cu ochii în telefon. Şi după ce te aşezi într-o stare de pace cu tine însuţi, să cauţi apoi să faci fapte bune, astfel încât în fiecare zi să-ţi spună cineva "Mulţumesc!".

Ce să spun, în teorie sună bine, în practică însă… e mai greu.

Citit 1166 ori Ultima modificare Duminică, 14 Aprilie 2024 16:14

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro