Ultimul praznic din anul bisericesc - Tăierea capului Sântului Ioan Botezătorul

Ultimul praznic din anul bisericesc - Tăierea capului Sântului Ioan Botezătorul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Pe 29 august e zi de post aspru, nu se mănâncă fructe şi legume de culoare roşie, nu se bea vin roşu şi nu se taie nimic cu cuţitul

Creştinii ortodocşi din întreaga lume se pregătesc de ultima sărbătoare a anului bisericesc, care se încheie la 31 august. Pe 29 august, Biserica prăznuieşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Ioan Botezătorul este ultimul dintre proorocii Vechiului Testament şi în acelaşi timp veriga de legătură dintre cele două Testamente. Ioan Botezătorul, numit şi Înaintemergătorul, vesteşte venirea în lume a Mântuitorului. El foloseşte botezul cu apă, asupra celor pocăiţi, ca semn al curăţirii, al purificării. În perioada când predica şi boteza la râul Iordan, la Ioan vine însuşi Iisus şi îi cere să Îl boteze.

Cum i s-a tăiat capul Sfântului Ioan

După cum scrie în Evanghelie, Ioan Botezătorul este aruncat în temniţă, după ce îl mustră pe Irod Antipa, fiul lui Irod cel Mare (cel cu Uciderea Pruncilor) că trăieşte cu soţia fratelui său, Irodiada. Regele se fereşte însă să îl omoare pe prooroc, aşa cum îi cerea Irodiada, pentru că Ioan era iubit de popor şi exista riscul unor tulburări sociale.

Viclenia Irodiadei va fi însă mai puternică. La serbarea zilei de naştere a regelui, femeia o pune pe fiica sa Salomeea, să danseze în faţa lui Irod. Acesta e fermecat de frumuseţea şi graţia fetei şi îi spune să îi ceară ca răsplată orice îşi doreşte. Învăţată de mama ei, Salomeea cere capul lui Ioan Botezătorul pe tipsie. În ciuda voinţei sale, Irod este obligat să îşi respecte promisiunea şi Sfântului Ioan Botezătorul i se taie capul în temniţă. Capul Sfantului Ioan a avut, după tradiţia Bisericii, o istorie aparte. Pentru ca se temea că Botezătorul ar putea învia dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap, Irod nu a dat ucenicilor decât trupul. Capul a fost îngropat de Irodiada în curtea sa, la mare adâncime. Se spune că Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezatorul din curtea Irodiadei şi l-a îngropat la Ierusalim, într-un vas de lut.

Zi de post aspru

Biserica marchează ziua de 29 august ca fiind una de post aspru. În afara bucatelor de dulce, tradiţia populară interzice mâncarea fructelor şi a legumelor a căror formă aminteşte de cea a capului: pepene, varză, mere, căpăţâni de usturoi.

De asemenea, nu se bea vin roşu şi nici nu se mănâncă legume şi fructe roşii, care amintesc de sângele vărsat la Tăierea Capului.

În satul tradiţional, în aceasta zi nu se foloseşte cuţitul, totul se rupe cu mâna. În popor se vorbeşte şi de un post care ţine două săptămâni, neconsemnat în calendarul creştin, care avea rolul de a-i curăţi pe cei care păcate grave.

Sărbători în cinstea Sfântului Ioan Botezătorul

Biserica ortodoxa, serbează de obicei data tre­cerii sfinţilor spre cele cereşti, ca fiind ziua lor de naştere.  Numai  Maica Domnului şi  Sfântul  Ioan Botezatorul fac excepţie. Biserica a închinat lui Ioan şase sărbători: zămislirea lui - 23 septembrie; naşterea - 24 iunie; soborul lui - 7 ianuarie; tăierea capului - 29 august; prima şi a doua aflare a capului -  24 februarie; a treia aflare a capului  - 25 mai

Semnificaţia numelui Ioan

Ioan este nume iudaic: „Iohanan” - prescurtare din „Iehohanan” care înseamnă „Dumnezeu s-a milostivit”. Foarte mulţi români poartă acest nume, semn al recunoaşterii importanţei sfântului în creştinismul ortodox.

Citit 7055 ori Ultima modificare Vineri, 24 August 2012 18:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.