"N-am putut să tac!" Lui Octavian Coşovliu şi pământul îi mulţumeşte

"N-am putut să tac!" Lui Octavian Coşovliu şi pământul îi mulţumeşte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ştiaţi că reputatul specialist în construcţii dr. ing. Octavian Coşovliu, cel care şi-a legat numele de reconstrucţia, consolidarea şi apărarea Galaţiului de stihii, de demenţa şi lăcomia unor investitori în construcţii (incomodul inginer spune acum „N-am putut să tac!”) a… cântat în tinereţe? Nu agreează jazzul actual, fiind partizanul unui Duke Ellington, însă a făcut parte dintr-un sextet de jazz, demonstrând astfel că arta şi ştiinţa completează sufletele mari şi caracterele puternice, căci specialistul nostru a făcut faţă presiunilor în domeniul delicat al (in)stabilităţii solului special gălăţean, şi pe vremea comunismului autoritar, şi în debandada postrevoluţionară.

Născut pe 18 septembrie 1927, brăileanul transplantat la Galaţi lucrează încă, la frumoasa sa vârstă, până la ora trei noaptea! Am aflat aceste lucruri despre acest om de mare bun simţ şi modestie la lansarea specială de vineri, din Sala Artelor a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” - "O prezentare prea prestigioasă pentru mine şi persoana mea" - a ţinut să spună specialistul. Seria de cărţi poştale care omagiază personalităţi gălăţene de marcă, editată de Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, a fost astfel continuată cu o cartolină lansată în prezenţa celui omagiat, expertul care s-a opus construirii aberante a caselor şi blocurilor pe şubreda noastră faleză. Implicat încă de la reconstrucţia oraşului distrus de bombardamentele războiului, Octavian Coşovliu a lucrat apoi pentru construcţia unor cartiere întregi de blocuri care nu se tasează!

Absolvent al Facultăţii de Construcţii din Iaşi, doctor în ştiinţe tehnice, membru activ al Academiei de Ştiinţe din New-York, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România şi al Asociaţiei Române de Geotehnică şi Fundaţii, fost cadru didactic la Universitatea "Dunărea de Jos", autor de lucrări ştiinţifice de referinţă, gălăţeanul a fost omagiat de către prof. dr. ing. Rodica Alexandru, preşedinta sucursalei Asociaţiei Generale a Inginerilor din România (dl Coşovliu este preşedintele de onoare al sucursalei), de conf. univ. dr. Alexandru Vasile, şi de preşedintele Consiliului Judeţului, dr. Nicolae Bacalbaşa, cu care specialistul spunea că a discutat de mai multe ori, chiar şi în contradictoriu, despre siguranţa şi stabilitatea unor zone din oraş sau judeţ.

Pământul instabil, „blestemat de soartă”, al Galaţiului a avut norocul existenţei unui astfel de specialist: în ´77, la cutremur, deşi am fost aproape de epicentru, n-a căzut mai mimic la Galaţi, observa dna Alexandru.

Citit 1706 ori Ultima modificare Marți, 21 Octombrie 2014 19:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.