Două PREMIERE cadou de Crăciun, la Teatrul Dramatic

Două PREMIERE cadou de Crăciun, la Teatrul Dramatic
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Două daruri de Sărbători vor fi oferite în final de an de Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, care se arată astfel „foarte harnic, foarte gospodar”, a anunţat directorul general al teatrului, actorul Florin Toma, la o conferinţă de presă neobişnuită: au fost prezenţi, fiecare având ceva interesant de spus, secretarul literar, actori, doi regizori şi doi scenografi implicaţi în cele două premiere teatrale care ne aşteaptă în decembrie. Este vorba despre spectacolul „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, care va avea premiera sâmbătă şi duminică, 3 şi 4 decembrie, în Sala mare a teatrului, de la ora 19,00. Urmat, a doua zi, de la aceeaşi oră, de acelaşi spectacol.

Weekendul viitor, alte două spectacole-premieră: piesa „Fat pig”. „Peste exact o săptămână, la aceeaşi oră, pe 10 decembrie, la fel şi duminică, dar în Sala Studio a teatrului, fiind vorba despre un spectacol mai intim (potrivit deci să se joace la Sala Studio a teatrului), vom vedea  spectacolul „Fat pig” (umor încă din titlu, căci porcul nu poate fi decât gras), text scris de regizorul, scenaristul, actorul şi unul dintre dramaturgii contemporani cei mai jucaţi din lume, americanul Neil LaBute. Spectacol regizat de Laura Moldovan. O poveste de dragoste actuală, între un tânăr „cool” şi o bibliotecară supraponderală, cu opoziţia societăţii. Un spectacol pe un subiect mişcător, cu un decor-jucător, în permanentă mişcare, pe o anumită coregrafie.

Biletul, pentru ambele montări, va costa 18,90 lei.

O „Scrisoare” îndrăzneaţă, dar nu obraznică!

Trei copii - o fetiţă şi doi băieţei, cu vârste cuprinse între doar şase şi 13  ani, care au şi replici de spus (!) - figurează în distribuţia spectacolului "O scrisoare pierdută”, veşnic actuala comedie politică a lui nenea Iancu Caragiale. Care ar mai putea fi surprizele, deci? Echipa a vorbit la conferinţa de presă doar atât cât să ne incite, a păstrat misterul…

Directorul Florin Toma ne-a mărturisit la conferinţa de presă că spectacolul nu a fost însă planificat ca vreun apropo la apropiatele alegeri, de altfel producţia fiind pregătită încă din primăvară, dar survenind nişte întârzieri. La conferinţă au participat actorii, scenografii şi regizorii celor două spectacole oferite ca dar de Crăciun de teatrul nostru. Toată lumea a fost de acord însă că suprapunerea celor două evenimente este foarte potrivită.

Este un spectacol „total atipic”, a spus Eugen Făt, regizor angajat al teatrului nostru, care ne-a obişnuit cu adevărate superproducţii, prin numărul mare de actori distribuiţi, cu bun-simţ al montărilor, dar şi având curajul de a căuta moduri de expresie care să impresioneze deloc vulgar. Regizorul a mai precizat că, luându-şi curajul de a aborda un text clasic, atât de cunoscut, respectând textul şi pe autorul notoriu, a trebuit să dovedească astfel o imaginaţie mare, inovând altfel. Acesta a fost şi motivul alegerii acestei piese. De altfel, regizorul a tot operat schimbări minuţioase în joc, lucru mai puţin obişnuit, până şi în săptămâna premierei, când a mai modificat ceva în jocul Zoei, interpretată de Carmen Albu.  În distribuţie, alături de Carmen şi de copiii Sara Drăguţ, Rareş Jaşcu, David Călinescu, apar apreciaţii actori Ion Moldoveanu – în prefectul Tipătescu, Petrică Păpuşă – Trahanache, Gabriel Constantinescu – Cetăţeanul turmentat, Răzvan Clopoţel, Vlad Ajder, Lică Dănilă şi George Breabăn.

Autoarea decorului, scenografa Monica Turcu, absolventă a Facultăţii de Arte, secţia Pictură, a Universităţii „Dunărea de Jos”, este membră a cunoscutului grup de plasticieni tineri gălăţeni „Athanor”. Artista a câştigat Locul I la Concursul Naţional de Pictură Câmpina, în 2011.

Actorul Petrică Păpuşă, primul îndemnat să ne spună ceva, şi-a încheiat invitaţia la teatru prin cuvintele: „Intraţi, cumpăraţi, judecaţi şi vă asigur că o să vă procopsiţi cu o culoare de-a lui Caragiale, aveţi cuvântul meu”, dintr-un spectacol „multicolor”.

O piesă cu istorie mare: 132 ani de succes!

România nu se mai schimbă! Astfel că, an de an, piesa se joacă cu succes, măcar într-un teatru din ţară, la televiziune sau radio. Piesa, a cărei primă reprezentaţie, la 13 noiembrie 1884, pe scena Naţionalului bucureştean (al cărui director, la numai 36 de ani, a fost numit Caragiale patru ani mai târziu), a fost un mare succes încă de la primul gong. La premieră a participat şi Regina Elisabeta. Un succes, chiar şi pentru duşmanii numeroşi ai autorului: în numai trei săptămâni, s-au jucat 11 reprezentaţii consecutive. Deşi era la un an după alegeri, piesa s-a păstrat proaspătă 132 de ani! În 1903, Pompiliu Eliade spunea că ”Scrisoarea pierdută” era „cea mai bună bucată literară care s-a scris vreodată în limba română“. 

O regizoare, trei… LaBute  

Descopăr şi că regizoarea spectacolului de sâmbăta şi duminica viitoare,  Laura Moldovan, de la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, a mai montat, printre alţi autori, şi pe LaBute. Chiar cu două dintre piesele popularului american: în acest an chiar, „Autobahn”, la Teatrul de Nord din Satu Mare şi, în 2013, „Farse”, la Café Saga, Tg Mureş. La fel de interesant mi s-a părut şi că a montat „O scrisoare pierdută” – în 2011, în cadrul proiectului „Şcoala altfel, la Universitatea de Artă Teatrală Tg Mureş. Scenograful spectacolului provine de la acelaşi teatru mureşan: Ioan Bocoş.

Citit 4117 ori Ultima modificare Joi, 01 Decembrie 2016 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.