Primul portavion atomic din istorie

Primul portavion atomic din istorie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

USS Enterprise a fost primul portavion atomic, lansat pe 24 septembrie 1960.

Construcţia navei a costat jumătate de miliard de dolari si a fost principalul platou de filmare pentru „Top Gun”.

3.800 de kilometri de planuri, 60.000 de tone de oţel, mai mult decât s-au folosit la construcţia Empire State Building şi un cost de 500 de milioane de dolari. Sunt cifrele care descriu pe scurt primul portavion nuclear din istorie, USS Enterprise.

Acum exact 60 de ani era lansat la apă. Avantajele propulsiei nucleare erau fără echivoc. Nava nu mai depindea de realimentarea cu combustibil şi, pentru că nu mai trebuia să transporte combustibil, putea găzdui mai multe avioane.

Preşedintele John F Kennedy a ordonat o blocadă pentru orice echipament militar care ar fi intrat pe apă sau pe calea aerului. Criza s-a încheiat cu acordul prin care Statele Unite şi-au retras rachetele nucleare din Italia şi Turcia. Poate cea mai cunoscută misiune a navei a fost Criza Rachetelor.

Nava şi-a încheiat activitatea în 2017, la 55 de ani de la lansare. Jerry Enos, fost membru al echipajului, îşi aduce aminte cât de rapidă era Enterprise: "Eram pe Mediterana şi am făcut un concurs cu Bainbridge şi Long Beach, care erau nave nucleare şi la 4-5 ore de la start nu le mai vedeam la orizont. Le-am făcut praf”.

Citit 945 ori Ultima modificare Joi, 24 Septembrie 2020 12:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.