DIASPORA - Viaţa Liberă Galaţi

Graficiana Simona Soare, profesoară în Coreea de Sud. Artişti gălăţeni în diaspora

Scris de Marți, 27 Februarie 2024
Dintre artiștii plastici gălățeni aflaţi în diaspora, în ultimii ani mi-a atras atenția, prin bogata activitate desfășurată, graficiana Simona Soare, una dintre cele mai importante reprezentante ale artei românești contemporane, care s-a impus pe plan național și internațional atât prim lucrările în tehnica gravurii, cât și prin cele de pictură…

Nadine, studentă la Psihologie în America

Scris de Sâmbătă, 25 Noiembrie 2023
„Când am intrat la aproape 40 de ani în clasa a IX-a la liceu, cu jumătate de suflet știam că voi deveni studentă la o universitate în America și cu cealaltă mă întrebam dacă voi putea termina liceul și dacă voi lua bacul. Dintotdeauna am știut, chiar de la 6…

Un tecucean adoptat în America își caută familia

Scris de Miercuri, 22 Noiembrie 2023
"Sunt curios să știu dacă mai am frați și surori. Nu judec pe nimeni pentru decizia de a mă da spre adopție. Vreau doar să îi cunosc", este cel mai recent mesaj postat, pe pagina de Facebook "The never forgotten Romanian children - Copiii niciodată uitați ai României", de un…

Un gălățean este, pentru a doua oară, campion mondial la dans latino (FOTO)

Scris de Miercuri, 15 Noiembrie 2023
Pentru a doua oară, gălățeanul Narcis Valentin Lupu a devenit campion mondial la disciplina „Latin show” - de această dată la categoria „Duo junior 2” - alături de partenera lui, Aurora Pia Erriquez. Noua performanță a fost realizată pe 8 noiembrie 2023, la Skopje, în Macedonia de Nord. Valentin face…

„România este peste tot. Viitorul României este global”. Profesorul Adrian Bejan, în dialog cu elevii și studenții (FOTO și VIDEO)

Scris de Joi, 19 Octombrie 2023
„Care este viitorul României? Merită să stau aici?”, „Care este cea mai importantă caracteristică a unui om ca să aibă succes?”, „Considerați că Dumnezeu există sau nu?”, „Dacă persoana dumneavoastră de acum s-ar putea reîntâlni cu cel care erați la 17 ani, ce i-ați spune?”. Sunt câteva dintre cele mai…

Craiova, capitala exilului românesc

Scris de Vineri, 13 Octombrie 2023
Pentru câteva zile, Craiova a fost Capitala Europeană a Culturii (nu la concurență cu Timișoara!). Dacă nu cumva chiar capitala… mondială, deoarece s-a desfășurat un eveniment care a interesat nu numai diaspora românească și românii de acasă, de la Sydney în California, de la Paris la Roma, una dintre pledoariile…

Un tenor albanez, într-un rol din opereta românească "Ana Lugojana". Portret Gjergji Mani

Scris de Miercuri, 27 Septembrie 2023
Cu ocazia spectacolului extraordinar "Ana Lugojana", organizat pe 21 septembrie, la Galați, de către Asociația "Divas", cu sprijinul unor parteneri din Galați și Brăila, printre care s-a numărat și "Viața liberă", am stat de vorbă cu unul dintre protagoniștii evenimentului cultural desfăşurat pentru a marca 120 de ani de la…

O gălăţeancă a cerut 30.000 şi a obţinut 50.000 de euro în „Imperiul Leilor”

Scris de Miercuri, 20 Septembrie 2023
În loc de 30.000 de euro, cât ceruse pentru zece la sută din afacerea ei, gălăţeanca Mihaela Ciuraru a obţinut 50.000 de euro în „Imperiul Leilor”, marţi noaptea, la Pro Tv. Gălăţeanca locuieşte în Germania şi face naveta zilnic în Elveția, unde lucrează ca manager de proiect. În cele două…

Gălățeancă din Diaspora, cu inima între răsărit și apus

Scris de Sâmbătă, 12 August 2023
Oscilând între apus și răsărit, așa se simt mulți dintre românii care și-au construit cariere în diaspora, dar se simt încă legați profund de țara natală. Gălățeanca Veronica Gheorghiu ne-a transmis gândurile sale în timpul unui zbor între România și Italia! Gânduri pe care ni le-a împărtășit cu generozitate și…

USR se preocupă de votul românilor din diaspora

Scris de Duminică, 09 Iulie 2023
Parlamentarii USR din Diaspora, Radu Mihail și Iulian Lorincz, au depus o inițiativă legislativă "menită să asigure o mai bună desfășurare a alegerilor europarlamentare în străinătate", se arată într-un comunicat. Proiectul propune o serie de măsuri astfel încât, începând cu alegerile din 2024, să nu mai existe situații în care…

O nouă carte tradusă în limba română a savantului gălăţean Adrian Bejan

Scris de Joi, 13 Aprilie 2023
"Libertate și evoluție" este cea mai nouă carte tradusă în limba română a profesorului Adrian Bejan, unul dintre gălățenii care au uimit și continuă să uimească lumea. Publicată la Editura Litera, în traducerea lui Alexandru Morega, cartea a fost lansată la Librăria "Humanitas" de la Cişmigiu, pe 4 aprilie 2023,…

Nichita Stănescu, la coadă la servicii consulare

Scris de Duminică, 09 Aprilie 2023
Nu mai puţin de 15 imagini ale poetului, dar şi fragmente din opera şi gândirea lui Nichita Stănescu sunt expuse, până pe 15 aprilie 2023, la Consulatul României în Regatul Belgiei, în timpul programului de lucru. Spaţiul unde sute de cetăţeni solicită zilnic servicii consulare a devenit un mijloc de…

„Din Paradisul Pământesc”, în Galeria „Brâncuşi” de la New York

Scris de Sâmbătă, 08 Aprilie 2023
Marame şi ştergare, broderii de mână şi podoabe, cărora li se adaugă creaţii inspirate de aceste comori de patrimoniu unice şi spectaculoase, toate alcătuind o imagine a bogatei tradiţii româneşti în domeniul textilelor şi obiectelor decorative. Unde? La Galeria „Brâncuşi” a Institutului Cultural Român din New York, care găzduieşte expoziţia…

Frate şi soră născuţi în Galaţi, campioni ai Italiei la dans latino (FOTO)

Scris de Joi, 09 Martie 2023
Campioni absoluţi ai Italiei la dans latino, la doar două luni după ce au devenit vicecampioni mondiali la Atena, acestea sunt cele mai recente performanţe obţinute de gălăţeanul Valentin Narcis Lupu Favaro, alături de partenera lui Aurora Pia Erriquez. Valentin va împlini 16 ani pe 28 martie, iar de opt…

Manea de Mărțișor, la Institutul Cultural Român din Londra (VIDEO)

Scris de Vineri, 03 Martie 2023
"De ce mă minți", manea făcută celebră de Liviu Guță și Daniela Gyorfi, a fost interpretată la violoncel în cadrul evenimentului "Spring Awakening - Dazzling Cello Recital by Andrei Cavassi", care a avut loc pe 1 martie 2023, la Institutul Cultural Român (ICR) din Londra. Maneaua a fost precedată de…

Cum îşi promovează România mărţişorul în lume

Scris de Miercuri, 01 Martie 2023
„Urzeli între făurar și mărțișor“ la Veneţia, „Spring awakening“ la Londra, „Mărțișor românesc la Aletea“, „Mărțișorul, legenda primăverii” la Roma, „Vinul românesc – o renaștere declinată la feminin“ la New York, dar şi un atelier de creaţie a mărţişoarelor pentru 40 de copii chinezi din Beijing. Sunt doar câteva dintre…

Toleranța religioasă în Albania. Cum a ajuns nepotul protestant al reginei României rege în statul cu majoritate musulmană

Scris de Vineri, 24 Februarie 2023
Crearea unui stat albanez în Balcani, printre ultimele care și-au proclamat independența față de Imperiul Otoman (noiembrie 1912), prezenta unele provocări, cea principală fiind apartenența religioasă a populației. În 1913, la Conferința Ambasadorilor de la Londra s-au definit granițele Albaniei ca principat neutru și s-a ales un principe protestant. Din…

Minoritatea aromână din Albania - între uitare şi negare

Scris de Luni, 20 Februarie 2023
Aromânii erau trataţi total diferit faţă de alte minorităţi. Ei nu erau recunoscuţi drept minoritate etnică, ci doar drept comunitate lingvistică, nefăcându-se nicio diferenţă între ei şi populaţia majoritară albaneză. Studierea minorităţii aromâne este foarte dificil de realizat astăzi, având în vedere exact aceste metode folosite pentru asimilarea ei, precum…

Albania, primul stat ateu din lume (1967-1990)

Scris de Vineri, 10 Februarie 2023
Pe 22 noiembrie 1967, printr-un decret guvernamental, Albania s-a proclamat, oficial, primul și singurul stat ateu din lume. Orice exprimare religioasă era interzisă prin Constituție. Din 1946 până în 1960 au fost executați 26 de clerici ortodocși și alți 200 de preoți din Gjirokastra, Corcea, Delvina și Saranda au fost…

Presa - „tigrul de hârtie” al regimului comunist din Albania

Scris de Vineri, 03 Februarie 2023
Cazul presei albaneze în perioada dictaturii comuniste, 1945-1991, deși asemănător modelului românesc și celui din ţările fostului Bloc Comunist, are o specificitate legată în mod direct de dezvoltarea socio-politică a acestui stat. După ruperea relaţiilor diplomatice cu Iugoslavia (în 1948) și cu Uniunea Sovietică (în 1960), odată cu intrarea trupelor…

Regatul României și sprijinul pentru independența Albaniei

Scris de Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023
Odată cu prăbuşirea Imperiului Otoman, Albania îşi declară independenţa, mai ales cu sprijinul puterilor occidentale, Austro-Ungaria şi Italia, dar şi al ţării care voia să-şi protejeze interesele în regiune, mai exact conservarea şi dezvoltarea comunităţii aromâne, considerată o ramură a poporului român. Conform documentelor din arhive, România a avut un…

Contribuţia aromânilor la cristalizarea națiunii albaneze

Scris de Joi, 19 Ianuarie 2023
Societăţile multietnice sunt o realitate des întâlnită. Din acest motiv se vorbeşte mult despre minorităţi, drepturile lor şi importanţa acestora. Dar ce se întamplă atunci când unei minorităţi etnice autohtone, căreia i-au fost negate drepturile fundamentale, precum învăţarea limbii materne, libertatea religioasă şi a proprietăţii şi care a fost considerată…

O tecuceancă, între promotorii limbii luxemburgheze. Distincție de bronz acordată Clarei Moraru

Scris de Joi, 12 Ianuarie 2023
Numele tecucencei Daniela-Lăcrămioara Clara Moraru este gravat pe spatele plachetei de bronz „Dicks-Rodange-Lentz” care i-a fost decernată sâmbătă, 7 ianuarie 2023, pentru contribuția remarcabilă avută în decursul anilor la promovarea limbii luxemburgheze. Clara Moraru a devenit, astfel, prima persoană a cărei limbă maternă nu este luxemburgheza, onorată cu o asemenea…

Ziua Culturii Naționale, la Stockholm

Scris de Vineri, 06 Ianuarie 2023
Potrivit Institutului Cultural Român, Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită la Stockholm, joi, 12 ianuarie 2023, de la ora 18,00, printr-un recital de poezie și muzică susținut de artiști timișoreni. Reamintim, Timișoara a fost desemnată Capitală Culturală Europeană. O parte dintre scriitorii acestui oraș, Robert Șerban, Daniela Rațiu, Andra Mateucă,…
Pagina 1 din 23