Campioanele contractelor cu Primăria Galaţi

Campioanele contractelor cu Primăria Galaţi
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Peste 60,4 la sută din banii pe care Primăria Galaţi i-a pus la bătaie în contractele atribuite în 2019 au fost adjudecaţi de una şi aceeaşi companie. Aşa se poate spune la prima vedere, pentru că numele firmei respective apare de cinci ori în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, ca ofertant câştigător al celor mai bănoase contracte. În realitate, compania este lider al asocierilor care şi-au adjudecat "partea leului" din contractele pe bani publici adjudecate în 2019.

Peste 208,4 milioane de lei reprezintă valoarea maximă însumată a contractelor şi acordurilor-cadru pe care, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, Primăria municipiului Galaţi le-a atribuit, în urma licitaţiilor, a procedurilor simplificate, a concursurilor de soluţii şi a negocierilor fără publicare prealabilă, pe parcursul anului 2019. Precizăm că în această sumă totală sunt incluse şi trei contracte importante pe care municipalitatea le-a anunţat ca fiind atribuite în decembrie 2018, dar, oficial, procedurile au fost încheiate în ianuarie, respectiv, iunie 2019.

Pentru că ni se pare important să ştiţi la cine vor ajunge cei mai mulţi din banii oraşului şi pentru ce, vă prezentăm, ca în fiecare an, un Top 10 al câştigătorilor licitaţiilor organizate de Primăria Galaţi. Precizăm din start că toate sumele prezentate nu conţin TVA.

69 de contracte

Potrivit datelor din portalul achiziţiilor publice, în cursul anului 2019, Primăria a atribuit 69 de contracte. Cele mai multe, în număr de 29, sunt contracte de prestări servicii, a căror valoare însumată depăşeşte 27,81 milioane de lei. Tot anul trecut, au fost atribuite şi 19 contracte de furnizare, al căror total se ridică la peste 14,31 milioane de lei. Cele mai consistente sunt, însă, cele 21 de contracte de lucrări atribuite, în valoare totală de peste 166,3 milioane de lei. Ni se pare important să aflaţi că peste 92,7 la sută din sumele celor 69 de contracte atribuite vor ajunge la zece asocieri de firme şi companii, care şi-au adjudecat cele mai bănoase contracte pe bani publici.

Locul I - Tancrad

Nu mai puţin de cinci contracte, a căror valoare însumată sare de 126 milioane de lei, au fost adjudecate de tot atâtea asocieri, care au acelaşi lider: Tancrad SRL.

Cel mai valoros contract - peste 82,19 milioane de lei - vizează proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a liniilor de tramvai şi a carosabilului străzilor Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918 şi a fost câştigat de asocierea Tancrad SRL (lider), Lemacons SRL, Citadina ’98 SA, Mari-Vila Com SRL, Add Global Design SRL.

Urmează, în top, contractul de peste 19,49 milioane de lei pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Plajei „Dunărea”, adjudecat de asocierea Tancrad SRL (lider), Lemacons SRL, Aqua Azur SRL.

Vine puternic din urmă un alt contract, aflat ca şi primele două, în derulare: peste 18,84 milioane de lei pentru reparaţii curente şi refacerea sistemului rutier al străzii Brăilei, adjudecat de asocierea Tancrad (lider), Romsit Construct SRL, Citadina ’98.

Ultimele două contracte au fost anunţate de Primăria Galaţi în decembrie 2018, dar oficial ele apar în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice ca fiind atribuite în ianuarie 2019. Proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a străzii Domnească între străzile Brăilei şi Gamulea, contract în valoare de peste 3,52 milioane de lei, a fost adjudecat de asocierea Tancrad SRL (lider), BTFarch Ro Company SRL, Lemacons SRL, Proiect SA. Reparaţia capitală a Pasajului „Dunărea”, contract de proiectare şi execuţie în valoare de peste 1,97 milioane de lei, este pusă în operă de asocierea Tancrad SRL (lider), Proiect SA, BTFarch RO Company SRL, Lemacons SRL.

Nu ne rămâne decât să sperăm că firmele de construcţii vor avea forţa de muncă necesară şi calificată, materiale de calitate şi utilaje suficiente pentru a duce la bun sfârşit, şi în termen, toate aceste lucrări.

Locul II - Flash Lighting Services

Locul secund al clasamentului nostru i-a revenit firmei Flash Lighting Services SA, al cărei nume apare de trei ori între ofertanţii câştigători ai anului 2019. Cele trei contracte, a căror valoare totală depăşeşte 23,56 milioane de lei, vizează luminile oraşului.

Asocierea Flash Lighting Services SA (lider), MK Ilumination SRL a câştigat, în urma licitaţiei care a durat un an, delegarea gestiunii serviciului de iluminat public din municipiul Galaţi, întreţinerea, mentenanţa şi iluminatul festiv. Este vorba despre un acord cadru pe patru ani, cu posibilitatea de a fi prelungit cu maxim doi ani, a cărui valoare maximală depăşeşte 23,56 milioane de lei.

Tot anul trecut, firmei Flash Lighting Services i-au fost atribuite prin procedura negocierii fără publicare prealabilă două contracte pentru delegarea gestiunii serviciului de iluminat public, în valoare de 8.816 lei, respectiv, 8.599 de lei.

Locul III - Fraicom SRL

Locuri de joacă de peste 8,11 milioane de lei, fac obiectul contractelor care au urcat societatea Fraicom SRL pe a treia treaptă a clasamentului nostru. Astfel, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a 18 locuri de joacă din municipiul Galaţi, Primăria a atribuit un contract de peste 5,22 milioane de lei societăţii Fraicom SRL.

Asocierea Fraicom SRL (lider), Moviland Met SRL a câştigat şi contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de amenajare locuri de joacă pentru copii pe 11 amplasamente din municipiul Galaţi, în valoare de peste 2,89 milioane de lei.

Locul IV - Concivia

Pe locul al patrulea al clasamentului se plasează firma Concivia. Este câştigătoarea contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor de „Modernizare şi reabilitare Şcoala Gimnazială Nr. 11 «Mihail Sadoveanu» Galaţi”. Valoarea lui depăşeşte 7,73 milioane de lei. Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, Concivia are un subcontractant, pe SC Genesis SRL.

Locul V - Anadolu Automobil Rom

La jumătatea clasamentului se plasează Anadolu Automobil Rom SRL, unic importator al mărcii Karsan în România. Firma a câştigat licitaţia organizată de Primăria municipiului Galaţi pentru furnizarea celor 20 de minibuze necesare pentru transportul public local de persoane. Valoarea contractului adjudecat depăşeşte 6,23 milioane de lei.

Locul VI - Rovis Lider

Firma Rovis Lider SRL este implicată în două contracte importante încheiate de Primăria Galaţi în 2019. Primul dintre ele vizează proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare a compartimentului primiri urgente din cadrul Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sf.Ioan” din Galaţi. În valoare de 5,83 milioane de lei, contractul a fost atribuit oficial asocierii SC Rovis Lider SRL (lider), Proiect SA, în iunie 2019, atunci când Primăria a şi semnat finanţarea europeană pentru această investiţie. Precizăm că municipalitatea a anunţat câştigătorul licitaţiei la finele lui decembrie 2019. Procedura s-a derulat cu clauză suspensivă: atribuirea contractului fiind condiţionată de câştigarea finanţării europene.

SC Rovis Lider este implicat şi în contractul în valoare de 445.575 de lei pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a părculeţului de lângă „Viaţa liberă”, făcând parte din asocierea câştigătoare - Perfecta Impex (lider), Rovis Lider, Arhideskvision.

Locul VII - Dascon Global Construct

SC Dascon Global Construct SRL a intrat în clasamentul nostru cu un singur contract: modernizarea şi reabilitarea Şcolii Gimnaziale Nr. 33. Este vorba despre proiectarea şi execuţia lucrărilor, investiţie cu fonduri europene, atribuită în urma licitaţiei cu suma de 4,36 milioane de lei.

Locul VIII - Constructa Mecanique

Şi SC Constructa Mecanique SRL şi-a legat numele de două contracte consistente atribuite anul trecut de administraţia locală.

Primul dintre ele vizează amenajarea prin curtea Poliţiei de Frontieră a mult aşteptatei artere de legătură între bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri. Valoarea depăşeşte 4,02 milioane de lei şi a fost câştigat de asocierea Constructa Mecanique SRL (lider), Obercons Comp.

Asocierea Obercons Comp (lider), Constructa Mecanique SRL, SC Ischia SRL, SC SPC Elite Consulting SRL a pus mâna pe contractul de 514.495 de lei pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a două loturi de locuri de joacă.

Locul IX - Criomec

Penultimul loc al clasamentului i-a revenit unei firme cu nume greu pentru gălăţeni - Criomec SA. Contractul adjudecat se ridică la peste 3,99 milioane de lei şi vizează proiectarea şi execuţia lucrărilor la „Sală de sport şi sală de mese - Şcoala Gimnazială nr. 28”.

Locul X - Sobis Solutions

Peste 2,46 milioane de lei valorează contractul care a adus firma Sobis Solutions SRL pe ultimul loc în Top 10. Este un contract de furnizare pentru Sistem informatic integrat de management al documentelor, arhiva electronică şi managementul relaţiei cu cetăţenii şi mediul de afaceri. Parcă sună prea frumos ca să fie adevărat!

Cine n-a mai prins Top 10

Dacă în anii trecuţi se afla pe locurile fruntaşe ale clasamentului, SC Lemacons SRL nu a mai intrat, în 2019, în Top 10. A pierdut la mustaţă, singurul contract care pe care l-a câştigat în afara vreunei asocieri fiind cel de execuţie a lucrărilor suplimentare de consolidare a terenului la obiectivul „Construire Parcare supraetajată zona Mazepa, aferent bloc R5”. Valoarea contractului este de 2,25 milioane de lei.

Rămâne de văzut care va fi valoarea finală pe care o va plăti Primăria municipiului Galaţi în urma derulării tuturor acestor contracte.

Citit 24731 ori Ultima modificare Vineri, 21 Februarie 2020 09:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.