La mulți ani, românisme!

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* N-o să intru în corul bocitoarelor cărora li s-a urât cu tradiția noastră, la fel cum n-am strigat niciodată că vreau spitale, nu catedrale. De ca și cum politicienii ar face catedralele, de ca și cum politicienii ar reuși să ridice măcar un lucru pe verticală. Doamne, iartă-mă, mi-a fugit mintea la ditamai bazaconia, în zi de mare sărbătoare.

* Precizare: nu înseamnă că nu avem nevoie de unități spitalicești, ar însemna să mă consider inconștient! O dată la patru ani se vorbește cu înflăcărare de ridicarea de spitale regionale (pe lângă autostrăzi și alte nebunii), însă probabil demarcarea regiunilor încă nu s-a încheiat. Când or apărea noi granițe, atunci să ne cerem drepturile!

* Când vine Ziua României, de ne-ar trăi milioane de ani, reevaluăm românismele, acele vicii intraductibile de care nu putem scăpa. Prefer, totuși, să-i cer vecinului un kilogram de zahăr, cum se întâmpla pe vremuri, decât să mă fac că nu l-am văzut, de teamă să nu-mi dea coronavirus. Cititorii mai tineri pot să-și întrebe părinții care au trăit la bloc în perioada comunistă. Acela e un românism premium.

* În general, românismele îi deranjează pe cei care se întreabă de ce merg creștinii la biserică de Crăciun și de Paști. Dar aceiași compatrioți se bucură de zilele libere acordate prin lege. Deh, sărbători legale, nu se comentează.

* Ca românism a fost tratat gestul fostei ziariste Elena Lasconi, votată ca primar la Câmpulung Muscel. Femeia a chemat preotul ca să-i sfințească biroul și a postat o fotografie pe Facebook, menționând că astfel a izgonit demonii din Primărie. Firește, i-au sărit în cap satrapii cu megabiți. Că seamănă cu fosta primăriță a Bucureștilor, că una, că ailaltă. Și, da, a fost acuzată că are comportament de Evul Mediu. Nene, ați auzit de Paracelsus, Zahrawi sau de Al Khwarizmi? N-au jucat nici la Real Madrid, nici la Al Jazeera, sunt savanții acelei epoci. N-aveau nevoie de Wikipedia, accesată prin două mișcări, ca să știe care-i nordul și cine a inventat roata. Abia ăsta-i un românism de care mă delimitez: ne pierdem busola dacă pică netul, dar apelăm la acest reper tocit. Apropo, Al Khwarizmi a inventat algebra, "bossulică" de smartphone care apelezi la calculator pentru o banală înmulțire. La mulți ani!

Citit 781 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie 2020 16:46

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.